Hlavní obsah

Slepec, kterému zemřel pes, nezůstal bez pomoci

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Nevidomý Petr ze Sokolova už nemusí s obavami čekat na rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí, jestli mu odpustí 31 tisíc korun, které měl vrátit státu za vodícího psa, který předčasně zemřel. Pomoc mu po zveřejnění jeho problémů nabídla řada lidí i organizací.

Foto: PČR

Ilustrační fotografie

Článek

"Poté, co se to objevilo v novinách i televizi, mi volalo hodně lidí s tím, že mi chtějí pomoci. Jsem jim za to moc vděčný," svěřil se slepý muž. Tomu před měsícem zemřel jeho slepecký pes Andy. Protože ale podle zákona je pes zdravotní pomůckou, která má vydržet nejméně pět let, pověřený sokolovský úřad jej vyzval k vrácení části peněz, které na zakoupení psa dostal. Úředníci slepcovi zároveň doporučili, aby požádal ministra o zmírnění tvrdosti zákona a a odpuštění dlužné částky.

"Odpověď z ministerstva zatím nemám. Ale dohodli jsme se s manželi z Kladna, kteří mi nabídli, že mi zatím těch 31 tisíc půjčí," řekl slepý muž. Ten zároveň v pondělí požádal o dotaci na zakoupení nového vodícího psa.

"I tady mi lidé i nadace nabídli, že mi na něj půjčí, abych ho dostal co nejdříve s tím, že se pak peníze vyrovnají, až se o žádosti rozhodne. Pokud vše půjde dobře, mohl bych mít nového psa už koncem příštího měsíce. Cvičitel mi ho už připravuje," těší se slepý muž.

Reklama

Související témata:

Související články

Slepý průvodce Prahou

Vracel jsem se domů s partou přátel. Čekali jsme na tramvaj. U přechodu zastavilo auto a řidič se španělsky ptal chodců, jak se dostane k hotelu Barcelo.

Výběr článků

Načítám