Hlavní obsah

Sedm věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o mužské obřízce

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náboženská tradice či zdravotní problém, to jsou hlavní příčiny obřízky, o které se ve společnosti příliš nemluví. I když se mnozí pánové za tento zákrok stydí, lékaři naznačují, že obřízka s sebou nese i několik výhod.

Foto: Profimedia.cz

Obřízka má hned několik zdravotních výhod.

Článek

Obřízka, tedy odstranění předkožky, je v židovských a muslimských rodinách součástí náboženské tradice. Zatímco u Židů je prováděna v novorozeneckém věku, u muslimských chlapců dochází k obřízce až během dospívání.

Dále musí obřízku podstoupit chlapci, kteří nemohou předkožku přetáhnout přes žalud penisu. Ať už jste se s obřízkou setkali, nebo ne, existuje několik faktů, které je dobré znát.

Obřízka je pro mnoho žen v Indonésii stále noční můrou

Vztahy a sex

1. Obřízka je hygienická

Pod předkožkou se hromadí smegma, což je bílý produkt složený převážně z odloupnutého epitelu, buněčné tkáně produktu mazových žláz pohlavního orgánu.

„Smegma je bohužel ideálním místem pro růst bakterií. Když se smegma hromadí pod předkožkou, vlhké prostředí umožňuje rychlý růst bakterií, které následně mohou vytvářet nepříjemný zápach,“ vysvětluje lékař Michael Reitano pro Health.

Pokud dojde k obřízce, smegma přichází o svou základnu, tudíž šanci nemají ani bakterie. Zároveň je dobré vědět, že muži bez obřízky se před smegmatem mohou chránit pravidelnou hygienou penisu.

2. Snižuje riziko nákazy HIV

Pokud bychom měli říci jednu z největších výhod obřízky, pak je to fakt, že snižuje riziko nákazy virem HIV a dalších pohlavně přenosných chorob, alespoň to tvrdí americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Podle výzkumníka Aarona Tobiana z Univerzity Johnse Hopkinse se přínosy obřízky staly zřejmějšími v posledních deseti letech, kdy se uskutečnily výzkumy dopadů zákroku v Africe, kde je tento zvyk rovněž velmi rozšířený.

Riziko přenosu viru HIV způsobujícího nemoc AIDS se podle zjištění vědců snižuje o 50 až 60 procent, u genitálních oparů či některých kmenů papilomavirů je to o 30 a více procent. Údajně také klesá pravděpodobnost infekce močových cest v dětství a rakovina penisu v dospělosti.

„Ačkoli je rakovina penisu vzácná, muži, kteří byli obřezáni, vykazují nižší výskyt tohoto druhu rakoviny,“ říká lékař. Není ovšem jasné, nakolik v tom hrají roli také celkové hygienické návyky mužů.

Muži se zakřiveným penisem se stydí jít k lékaři. Léčba ale existuje

Žena

3. Žádný vliv na sexuální život

Někteří muži se domnívají, že obřízka má přímý vliv na jejich sexuální výkon. Lékař Reitano ale říká, že rozdíl mezi sexuální funkcí u mužů s obřízkou a bez obřízky pravděpodobně neexistuje.

Studie v časopise Journal of Sexual Medicine tento výrok potvrzuje, neboť uvádí: „Nenašli jsme žádné důkazy o významném rozdílu v sexuální funkci, citlivosti, sexuálním pocitu nebo sexuální rozkoši u obřezaných mužů a u pánů, kteří obřízku nepodstoupili.“

4. Kdy je nejlepší čas na obřízku?

Jak už bylo řečeno, v židovské kultuře je obřízka prováděna u novorozenců. I když by se mohlo zdát, že dětské tělíčko není na zákrok připravené, opak je pravdou.

„Děti určitě pociťují bolest, ale zdá se, že obřízka je u kojenců lépe tolerována," říká Reitano. Navíc je u novorozenců kratší doba hojení než u dospělých.

Chlapeček se obvykle uzdraví během 7 až 10 dnů po zákroku, zatímco u dospělého člověka se rekonvalescence pohybuje mezi dvěma až třemi týdny.

Laura Janáčková: Symbol mužnosti a moci

Vztahy a sex

5. Pozor na komplikace

Ačkoli obřízka může být v dlouhodobém horizontu zdravou, hygienickou volbou, jakýkoli lékařský zásah nese i tak svá rizika. Reitano říká, že komplikace u obřízky zahrnují infekci, nadměrné krvácení či odstranění příliš velkého, nebo naopak příliš malého kusu předkožky.

Pokud je odstraněno příliš malé množství kůže, smegma se může hromadit pod zbývající předkožkou, což může vést k infekci. Zákrok také představuje možné riziko poškození močové trubice nebo žaludu.

6. Ženy obřízku kvitují

Ve studii z roku 2019 vědci zkoumali výsledky 29 různých výzkumů, které se zabývaly preferencí mužské obřízky u žen. Zjistili, že napříč zeměmi a kulturami výrazně převažuje počet žen, které upřednostňují obřezaný penis.

Jejich hlavním argumentem bylo, že obřízka je hygienická a snižuje riziko nákazy pohlavně přenosnými nemocemi. Některé ženy se také domnívaly, že muži bez předkožky podávají lepší sexuální výkony. Tento názor však nikdy nebyl vědecky potvrzen.

Neustále roste počet mužů, kteří podstupují penoplastiku

Vztahy a sex

7. Dávná zbraň proti ochrnutí

V 19. století se lékaři domnívali, že odstranění předkožky je lékem proti ochrnutí. Tento názor byl podpořen skutečným případem zveřejněným v The Circumcision Reference Library. Profesor ortopedické chirurgie Lewis Sayreh ve spisech uvedl, že byl povolán k léčbě ochrnutého pětiletého chlapce.

Po důkladném vyšetření zjistil, že chlapec má pevně staženou předkožku kolem penisu, a tak se rozhodl, že mu provede obřízku. V lékařské zprávě stojí, že chlapec krátce po zákroku začal opět chodit.

V současné době ale neexistuje sebemenší indicie, která by naznačovala vazby mezi obřízkou a ochrnutím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám