Hlavní obsah

Rozvody celebrit se stávají ostře sledovanou reality show

Právo, Lucie Jandová

Chci se rozvést! prohlásila nedávno miss ČR 2005 Lucie Králová. Obyčejné oznámení, kvůli kterému se však začaly v médiích odhalovat pikantnosti ze života Lucie a podnikatele Zdeňka Kaufmanna, kterým se přezdívá Kráska a Zvíře. Rozvody hvězdných párů jsou zkrátka ostře sledované – a to všude na světě. Třeba údajný rozchod Angeliny Jolie a Brada Pitta plní titulní stránky novin už půl roku. Prostě stále žhavé téma. Proč?

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Jedním z nejsledovanějších rozvodů v Česku byl rozvod manželů Topolánkových.

Článek

„Rozvod? To je pro média exkluzivní zboží,“ vysvětluje mediální analytik Milan Kruml. A tak se nabízí otázka: není to také šikovný reklamní tah?

Touha sledovat soukromí slavných roste. Když se před osmi lety rozváděla stálice českého showbyznysu Helena Vondráčková se svým manželem, Němcem Helmutem Sickelem, byl to drb, který zaujal jen krátce. Podle odborníků dnes pouhá zmínka o ukončení vztahu katapultuje i méně hvězdné páry do popředí všeobecného zájmu. A tento fakt lze zhodnotit i tržně.

Jak jinak si vysvětlit, že se ohlášený rozchod leckdy kryje s premiérou filmu či muzikálu, kde shodou okolností oba z rozcházející se dvojice účinkují? Když se projekt úspěšně rozběhne, často se stane, že se rozhádaní partneři k sobě šťastně vrátí. Rozchodová story skončí happyendem a producenti si mnou spokojeně ruce.

„Žádný rozchod se nekoná,“ sdělila například dvacetiletá herečka Tereza Voříšková loni v listopadu v rozhovoru pro magazín Právo. Bylo to v době, kdy se spekulovalo o jejím rozchodu s hereckým kolegou a partnerem Kryštofem Hádkem. Do kin se chystal film, ve kterém hráli oba hlavní roli. Po premiéře prý došlo ke smíření. Dvojice se dodnes objevuje společně a nezdá se, že by prošla nějakou krizí.

Chcete jiný příklad? Před loňskými Vánocemi zpěvák Daniel Hůlka opustil po půlroční známosti svou o dvacet let mladší partnerku Šárku Vaňkovou.

Oba však pilně dřeli na zkouškách muzikálu Baron Prášil. Když se po dvou měsících k sobě vrátili, o muzikálu toho bylo v souvislosti s jejich rozchodem napsáno už více než dost.

A možnosti jít se podívat na usmířenou dvojici na vlastní oči využilo značné množství muzikálových fanoušků.

Když praskne tajemství

„Rozvody a rozchody se veřejně sledují čím dál víc,“ potvrzuje mediální analytik Milan Kruml. „Skrývají totiž silné emoce – a o ty jde především.“ Podle něj se na vlně zájmu o mezní životní situace skutečně někdy sveze i takový rozchod, jehož cílem je pouze dočasně přitáhnout pozornost. Rovnice je jednoduchá. Oznámení rozchodu rovná se titulní strana v novinách. A tak se veřejně propíraný rozvod pro mnohé celebrity stal normou.

Své o tom ví zpěvačka Lucie Bílá, která raději sama ohlásila rozchod se svým o dvanáct let mladším manželem, muzikantem Václavem Noidem Bártou. Když v létě před dvěma lety načapali fotografové Vaška v objetí s jeho kamarádkou Jarmilou Tabačkovou, Lucie Bílá přiznala barvu. Rozvádíme se, řekla tehdy veřejně, a nikdo třetí za tím není.

Spekulacím o svém soukromí však stejně nezabránila. Vzhledem k tomu, že s Noidem tehdy chystali premiéru výpravného muzikálu Carmen, mnoho lidí se domnívalo, že ohlášený rozchod má i tomuto páru zajistit zájem diváků. Je pravda, že rozvádějící se dvojice v hlavních rolích dramaticky vypjatého příběhu, kde nebyla nouze o facky i objetí, zaznamenala velký úspěch. Rozvod, který nakonec skutečně proběhl, však ukázal, že tady o reklamní trik nešlo.

Podle statistik rozvodů nepřibývá. Jen se o nich více píše.

Vzkazy do novin

„Slavní média potřebují,“ vysvětluje mediální analytik Milan Kruml. „Proto často hovoří i o věcech, které dříve patřily za zavřené dveře. Vědí totiž, že pokud o soukromí nepromluví oni, na jejich místo se budou tlačit ti méně známí, kteří to ochotně udělají.“

Ustát zájem o své rozhašené soukromí však není jednoduchá věc. „To bych si naběhl,“ prohlásil nedávno Leoš Mareš v přímém přenosu slavnostního galavečera, když ho režisér požádal, aby objal vedle stojící krasavici. Pár dní předtím totiž ohlásila krach dvouletého manželství jeho žena Monika a on jej vzápětí potvrdil. Důvod? Právě nebezpečně malá vzdálenost několika vnadných krasavic od výmluvného moderátora.

Sérii milostných hrátek svého manžela Monika do té doby ustála s přehledem. Poslední aférkou s neznámou modelkou Gábinou však její číše trpělivosti zřejmě přetekla. Učinila rázný krok a rozvod vyhlásila veřejně. Leoš v témže duchu bouchl pěstí do stolu a vzkázal dobře! Rozvod bude! Díky napjaté situaci manželského páru jsme se pak například dozvěděli, kolik bytů a za kolik miliónů manželé vlastní.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Leoš Mareš v doprovodu přítelkyně Moniky Poslušné.

Zda si záletný moderátor může navýšit své honoráře, není jasné, zato jeho milence se to podařilo zcela jistě. Zdá se, že ta na vlně zájmu vydělala nejvíc. Kurz modelky Gábiny Dvořákové se díky provalenému vztahu výrazně zvedl. Nedávno nafotila lechtivé snímky pro Playboy, což se začínajícím modelkám poštěstí jen málokdy.

Když jde o peníze

Naopak dramatické eskapády z přelomu loňského roku manželského páru Iveta Bartošová a Jiří Pomeje výdělkům ani jednoho z nich nepomohly. On se topí v dluzích stále a ani ona nevyprodává koncertní sály. Propadák roku, shodují se dokonce mnozí v hodnocení posledního zpěvaččina CD s vánočními koledami.

Vztah profesionálního dlužníka a labilní zpěvačky by už dnes, pouhé dva roky po pohádkové svatbě, vydal na román. Její problémy s alkoholem, soudní tahanice ohledně syna Artura a skandály z minulosti spolu s jeho miliónovými dluhy patřičně okořenily manželské trable známého páru. Zvlášť když na slovo nebyli skoupí. Iveta svůj záměr rozvést se manželovi vzkázala přímo prostřednictvím médií. A vykopnutý producent Pomeje se o každou chmuru či vzpomínku na Ivetu taky neváhal podělit.

Zdá se, že marně. Zakázku, díky níž by splatil své dluhy, zatím nedostal. Naopak o rozvod bez zájmu médií by možná stál manželský pár přezdívaný Kráska a Zvíře. Bývalá miss Lucie Králová totiž na rozvodu se svým manželem, o šest let starším podnikatelem Zdeňkem Kaufmannem, na rozdíl od něj trvá. Jenže ve hře je miliónový majetek, a tak Kaufmannova advokátka otevřeně označila Lucii Královou za zlatokopku.

Pohrozila dokonce, že bude-li trvat na svých majetkových požadavcích, veřejnost se dozví i věci, které se nikdy dozvědět neměla. O páru se zatím psalo jen v souvislosti s okázalou svatbou na zámku Štiřín před dvěma lety. Sedmadvacetiletá Lucie mezitím porodila dva syny a nyní se chce s bohatým podnikatelem rozvést kvůli jeho údajným nevěrám. Jenže ten se psychicky zhroutil a oznámil, že má leukémii. Nevěřím mu, přehání, kontruje kráska, které v této souvislosti publicita není zcela po chuti.

Konec manželství za 20 minut

Konce soužití slavných párů se sledují po celém světě, avšak v řadě zemí není zvykem, aby veřejnost sledovala i rozvody politiků. „Voliči mají právo vědět, zda za státní peníze politik zaměstná svou manželku. To, jak probíhá jejich rozvod, je však hodnoceno jako ryze soukromá věc,“ srovnává Kruml.

To ovšem neznamená, že se veřejnost nic nedozví. A pokud je ve hře majetek, může se ukončení manželství za asistence médií opravdu pěkně protáhnout. I rozvod bývalého premiéra Topolánka se uskutečnil až po třech letech od doby, kdy opustil manželku Pavlu a začal žít se svojí stranickou kolegyní Lucií Talmanovou.

„Polepším se,“ slíbil prezidentovi a vzkázal národu, když na novoroční oběd v roce 2008 přišel do Lán sám. Neměl na vybranou: s manželkou už nežil a vzít s sebou nezákonnou partnerku hradní etiketa nedovolila. Jestli paní Pavla svolí k rozvodu, nebylo jasné celé tři roky. „Z manželství se nevystupuje jako z tramvaje,“ odůvodnila své okolky paní Pavla. Shoda v majetkovém vyrovnání pak Topolánkovým umožnila ukončit více než třicetileté manželství bez osobní účasti a za pouhých 20 minut.

Rozvod jako reality show

Na rozvodových emocích vydělávají i některé typy v zahraničí oblíbených reality šou. V nich se manželskému páru, který stojí před ukončením vztahu, nabídne poslední šance obvykle v podobě týdenní dovolené pro dva. Rozhádaný pár dostane možnost naposledy si promyslet, zda to, co rozvodem získá, je adekvátní tomu, co ztratí. A sledovanost? Závratná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám