Hlavní obsah

Radim Uzel: AIDS je morem přelomu tisíciletí

Právo, Radim Uzel

Dějiny lékařství zaznamenávají nespočet morových epidemií, které zahubily milióny lidí. Statistiku mrtvých vedla katolická církev. Papež Kliment VI. odhadoval, že jen první morová epidemie v roce 1348 zabila v Evropě víc než 25 miliónů lidí.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1985 mnozí lidé považovali HIV/AIDS za humbuk, který má národu znechutit svobodný sexuální život.

Článek

Počet zemřelých na infekci HIV/ AIDS už dnes překonal počet obětí všech morových epidemií v historii lidstva. Právem nazýváme tuto infekci morem přelomu tisíciletí.

U moru trvalo celá staletí, než lidé odhalili jeho hlavní zdroj: nákazu z krys, kterou pak na člověka přenesly blechy. U viru HIV bylo jasno během několika let. Přenáší se pohlavním stykem, krví a v některých případech i z matky na plod. Krysy a blechy jsou tu mimo podezření.

V roce 1982 zaznamenali lékaři v USA nemoc asi u dvou stovek homosexuálů a narkomanů. O tři roky později už věděli, že se virus šíří análním stykem i jakýmkoliv jiným intimním kontaktem. Stačí drobné, třeba jen mikroskopické, narušení kůže nebo sliznice.

První případ v Československu roku 1985 

V České republice jsme se s prvním případem infekce HIV/AIDS setkali v roce 1985. Mnozí lidé však ještě počátkem 90. let považovali nemoc za humbuk. Vzpomínám si na jednoho pražského taxikáře. V roce 1989 se mě zeptal, zda si celé toto nebezpečí nevymysleli komunisté, kteří chtějí na sklonku své vlády znechutit národu svobodný sexuální život.

V České republice jsme první případ infekce HIV/AIDS zaznamenali v roce 1985. Mnozí lidé považovali nemoc za humbuk, který má národu znechutit svobodný sexuální život.

Když první porevoluční ministr zdravotnictví rozhazoval z balónu kondomy, obvinili ho někteří lidé z nemístné propagace sexu a označili za nemravu. S potěšením jsme po třiceti letech zaznamenali, že i římskokatolický papež připustil kondomy jako ochranu před infekcí. Možná je církev časem uzná také jako antikoncepční prostředek.

Na besedách s mládeží občas odpovídám na dotaz, zda není příčinou rychlého šíření viru HIV morální zkáza lidstva. Jestli nejsou dnešní lidé více promiskuitní, nemravní a sexuálně nezodpovědní. Myslím si, že hlavní příčinou nebude asi sexuální nevázanost, ale spíš větší možnost cestovat.

Syfilis, kapavka a HIV

Třeba nákazu syfilis zavlekli do Evropy podle všeho námořníci z Kolumbových lodí v letech 1493/94. Dovedete si představit, jak dlouho trvalo jednomu nebo několika Kolumbovým námořníkům než nebezpečné spirochety, které nemoc šíří, dopravili do Španělska na svých primitivních plachetnicích?

Virus HIV přeletí dnes Atlantik za několik hodin. A nakažených se do velkokapacitního letadla vejde také o něco více. Ještě že nemáme problém s diagnostikou této smrtelné infekce.

Se syfilidou a kapavkou to dlouho bylo složitější. Lékaři mezi nimi nedělali až do roku 1838 žádný rozdíl. Naše dnešní představy o epidemiologii HIV/AIDS jsou přesné. Infekci nám navíc pomáhá diagnostikovat jednoduchý a snadno dostupný test. Z kapky krve určí během jedné minuty protilátky HIV. Ty se ale v krvi objeví až několik týdnů po nákaze. Možnost rychlého testu však musíme s potěšením přivítat.

Reklama

Související články

Radim Uzel: Co znamenají sexuální sny

Sny nám ukazují naše sexuální přání zřetelněji než naše vědomí. Sexuologové se proto ptají svých pacientů na snové představy. Jejich analýzou mohou odhalit...

Radim Uzel: Plzákovo "zatloukání" je mýtus

MUDr. Miroslav Plzák, který zemřel v sobotu 13. 11. ve věku 85 let, byl můj vzor, učitel a pak i přítel. Přečetl jsem snad všechny jeho knihy. Za klíčovou...

Výběr článků

Načítám