Hlavní obsah

Proč je pro ženy prospěšné mít kamarádky

Novinky, ema

V dávných dobách mezi sebou ženy sdílely mnohem víc, než je tomu dnes. Společně zařizovaly obstarávání jídla, vaření i výchovu. O své životy se důvěrně dělily, byly si vzájemně symbolem síly a pohodlí, doplňovaly se. V období periody se podle tradice společně uchylovaly do takzvaného červeného stanu, díky kterému se mnohým z nich dokonce synchronizovaly cykly. V tomto období ve stanu společně trávily čas drobnými pracemi a povídáním. Dnes ženy společnosti spíše odvykly, což je škoda. Socializace s ostatními ženami může mít na jejich psychiku velmi pozitivní vliv.

Foto: Profimedia.cz

Čím více kamarádek, tím lépe. Přátelství má na psychiku žen blahodárné účinky.

Článek

V dnešní době jsou ženy od ostatních více izolovány. A mnohokrát se oddělují schválně. Setkávají se spíše příležitostně a jejich čas strávený společně s jinými ženami se, dá se říci, zkracuje. A bohužel se tímto ochuzují o mnoho rad i emocí, které přirozeně vyplývají ze společně tráveného času.

Ženy jsou v centru rodinného života, tvoří pilíř rodiny, pečují o děti i o blaho celé „smečky“. K posílení těchto vztahů vede podpora a ujištění od dalšího ženského protějšku, že na světě není člověk na všechno sám. Některé ženy mají se svými kamarádkami velmi intimní pouto.

„Být ve styku s jinými ženami vám pomůže být lepší matkou. Takový kontakt poskytuje morální, fyzickou i mentální podporu a pomáhá také stimulovat krásné a harmonické prostředí pro děti,“ píše Tanja Taljaardová pro upliftconnect.com.

Síla ženského přátelství

Skutečné výhody lidského přátelství jsou nepopiratelné. Přátelé dělají naše životy lepšími, ukazuje mnoho studií. Podle nich mají větší a významnější vliv na lidskou psychickou i fyzickou pohodu, než na příbuzenské vztahy.

Síla ženského přátelství je ale zajímavá i z vědeckého hlediska. Vědci totiž zjistili, že hormon oxytocin může být pro ženskou populaci přínosný v mnoha směrech. A shodou okolností souvisí také s přátelskými vztahy.

Kamarádi jako antistresová terapie

Studie zjistily, že ženy reagují na stres jinak než muži. A tato skutečnost může mít významný dopad na lidské zdraví. Pokud totiž zažíváme stres, tělo v reakci na tuto skutečnost spouští hormon kortizol. Dále ale také produkuje oxytocin.

Ten u žen zastává roli obrannou a tlumící (emoce, reakce) a vybízí je chránit a pečovat o své děti (zejména proto je produkován také při porodu). Jednoduše řečeno, ženu má při stresových situacích ochraňovat a zklidňovat.

Naopak muži ve stresu produkují testosteron, který podle výzkumu vědců z Kalifornie snižuje klidnící účinky oxytocinu. Je u nich tedy velmi pravděpodobné, že se se stresovou situací vypořádají agresí. Ženy v takových chvílích produkují estrogen, který zvyšuje účinky oxytocinu a podvědomě je nutí hledat sociální a emoční podporu.

Přátelství pak přináší psychickou pohodu, která snižuje příznaky stresu. „Hledání sociální podpory jakožto reakce na stres je hlavním rozdílem chování mezi muži a ženami.“ Doktorka Taylorová z výzkumnického týmu Kalifornské univerzity dodává, že tento fakt hraje neméně důležitou roli v rozdílu dlouhověkosti u obou pohlaví.

Studie z roku 2006 provedená mezi pacientkami s rakovinou prsu dokonce ukázala, že ženy bez blízkého okruhu přátel měly čtyřikrát větší pravděpodobnost úmrtí na nemoc než ty, které se obklopovaly partou přátel.

Sesterstvo podle Jane Fondové

Jane Fondová, aktivistka a herečka říká: „Přátelství mezi ženami je jiné, než když se kamarádí muži. Mluvíme totiž o tolika různých věcech, jdeme do hloubky, i když jsme se neviděly třeba celá léta. Mluvím o hormonech, které se uvolňují z jedné ženy na druhou. Je to zdravý proces, který pomáhá zbavit se stresu. Moje kamarádky jsou má opora a bez nich bych nevěděla, kdo jsem. Musíme držet pohromadě a vzájemně si pomáhat.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám