Hlavní obsah

Přibývá mužů, kteří si vystačí sami

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před romantickým vztahem se ženou dávají heterosexuální muži stále častěji přednost hlubokému přátelství s jiným mužem. U žen vyhledávají jen příležitostný sex, ale vše ostatní, včetně emocí, již prožívají s přítelem.

Foto: Profimedia.cz

Muži považují blízké přátelství s jiným mužem za emocionálně uspokojivější než vztah se ženou.

Článek

Tzv. bromance (anglické spojení slov romance a bro, v překladu „brácha“ či „kámoš“), tedy blízké přátelství dvou mužů, je časté zejména u generace mileniálů, lidí dospívajících či narozených na přelomu dvou tisíciletí.

„Takoví muži považují blízké přátelství s jiným mužem za emocionálně uspokojivější než vztah se ženou,“ uvádí stránky livescience.com. Výzkumníci z univerzity ve Winchesteru vyzpovídali 30 heterosexuálních vysokoškoláků ve druhém ročníku: 28 z nich raději hovoří o svých citových problémech s kamarádem než s přítelkyní. Většina z nich také přiznala, že sdílí se svým kamarádem tajemství, která partnerce neříkají.

Studie vyšla v časopise Muži a maskulinita. Na první pohled se může zdát, že vědci jen řeší další „zbytečné starosti“. Tento trend však může mít důsledky pro celou společnost.

„Muži se mohou rozhodnout, že spolu budou bydlet i nadále, tak jako spolu bydleli na koleji,“ uvádějí vědci.

„Mladí muži dnes dospívají delší dobu. Mohou se tak rozhodnout, že jim jejich společná domácnost vyhovuje,“ uvádí Stefan Robinson z univerzity ve Winchesteru. Tradiční domácnost, kdy spolu žije muž a žena, by se tak mohla stát minulostí. Studie však byla omezená na pouhých třicet dobrovolníků. Je tedy třeba vyčkat, zda se představa čistě mužských domácností opravdu naplní, nebo zůstane jen na stránkách vědeckého časopisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám