Hlavní obsah

Přibývá lidí se strachem z offline seznamování

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledním roce neměli svobodní lidé příliš možností, jak navázat nový vztah. Někteří vzali na milost seznamovací aplikace, jiní se smířili s tím, že novou lásku v době koronavirové nenajdou. Odborníci navíc hovoří o tom, že čím dál tím více lidí bojuje se strachem ze seznamování, který si v anglicky mluvících zemích vysloužil přezdívku FODA.

Foto: Profimedia.cz

Strachu ze seznamování nahrává pandemie koronaviru.

Článek

Zamilovat se v době koronavirové není jednoduché, což potvrzují všichni nezadaní lidé. Restaurace a bary jsou zavřené, sportoviště uzavřená a mnoho firem využívá tzv. home office. Není tedy divu, že si lidé odvykli komunikovat tváří v tvář a zapomněli, jak flirtovat s neznámým člověkem.

Navíc to vypadá, že vyhlídky na následující měsíce nejsou pro nezadané lidi růžové. Mnoho singles totiž propadlo FODA, což je zkratka pro anglický termín Fear Of Dating Again (strach ze znovurandění).

„V posledních týdnech dochází v mnoha zemích k rozvolňování opatření. Překvapivě jsme zaznamenali, že lidé začínají mít obavy z offline seznamování,“ říká vědec Logan Ury.

Být single není nemoc. Naučte se vnímat svobodu s novou perspektivou

Styl

K vedlejším účinkům FODA patří nejen stres a obavy, ale také přehnané přemýšlení o maličkostech, které jsou součástí seznamování.

Možná trávíte hodiny vymýšlením témat, o kterých na první schůzce budete hovořit, nebo se obáváte trapné minuty ticha. Ať tak či onak, strach ze znovuseznamování vás zbytečně limituje a stresuje.

Strach je přirozený

I když pandemie koronaviru strachu ze seznamování nahrává, neměla byste mu zcela podlehnout. Je naprosto přirozené, že musíte oprášit flirtovací um a vzpomenout si, jak komunikovat s neznámým člověkem.

„Cítíte při seznamování nervozitu? Je pravděpodobné, že druhý člověk je také nervózní. Nic nebrání tomu, abyste na začátku rande řekla: Víš, jsem trochu nervózní. A druhý člověk odpoví: Já taky, díky, že jsi to řekla. V takový moment jste prolomila led,“ říká Logan Ury pro Metro.co.uk.

Pokud dokážete o svých pocitech nahlas promluvit, uleví se vám a nepříjemný pocit ze sebe setřesete. „Někdy člověku pomůže jenom to, když si uvědomí, že dané rande není jenom o něm,“ dodává vědec.

Podle odborníků je důležité, abyste na seznamování v následujících měsících nezanevřela. „Seznamování je podobné jízdě na kole. Prvních několik kol se cítíte nestabilně, ale dovednosti se rychle vrátí, což platí i pro vaše sebevědomí,“ říká vztahová koučka Meredith Goldenová.

Manuál flirtování pro moderní ženu

Vztahy a sex

Na druhou stranu se ale vyplatí, když od prvních schůzek nebudete nic očekávat. „Pokud je vaším cílem najít toho pravého, pak každou schůzku, která nebude dokonalá, bude provázet zklamání či frustrace,“ tvrdí koučka.

Není jednoduché od schůzek nic neočekávat, ale rozhodně byste si neměla dělat velké naděje. Mnohem lepší je, když k seznamování budete přistupovat pozitivně, a to i ve chvíli, kdy na první schůzce neobjevíte vašeho vysněného partnera.

Víme, co chceme

Pandemie koronaviru sice způsobila, že lidé pociťují strach ze seznamování, avšak na druhou stranu přinesla i drobná pozitiva. Mnoho lidí v současné době dokáže definovat, co od budoucího partnera doopravdy chce. Dokážou pojmenovat osobnostní rysy, které jim vyhovují, a také se mnoho věcí naučili sami o sobě.

Zároveň situace okolo pandemie zapříčinila, že se mnoho nezdravých a nešťastných párů rozešlo. Partneři, kteří se dříve potkávali jenom večer, najednou museli vedle svého protějšku žít čtyřiadvacet hodin denně. Touto zkouškou vztahu prošly bez ztráty kytičky jenom nejsilnější páry.

Hledáte novou lásku? Zjistěte nejdřív, jak jste nastaveni a co sami chcete

Styl

Ať už jste se s partnerem rozešla nedávno, nebo jste single poslední tři roky, nenechte se strachem ze seznamování zcela ovládnout. Myslete na to, že první schůzky jsou pro většinu lidí nepříjemné a je důležité jenom to, abyste se nevzdala a vytrvala.

Reklama

Související články

Při randění může příliš zájmu uškodit

Už dlouho se snažíte najít svoji spřízněnou duši? Pokaždé, když se někdo objeví, věnujete mu veškerou pozornost a můžete se pro něj rozdat? Odborníci na vztahy...

Výběr článků

Načítám