Hlavní obsah

Při randění může příliš zájmu uškodit

Už dlouho se snažíte najít svoji spřízněnou duši? Pokaždé, když se někdo objeví, věnujete mu veškerou pozornost a můžete se pro něj rozdat? Odborníci na vztahy se shodují, že přílišná pozornost působí spíše jako odrazující příklad. Problém ale může být i na druhé straně.

Foto: Profimedia.cz

Láska je občas složitá.

Článek

Poznali jste skvělou ženu nebo muže. Začali jste flirtovat a každá esemeska vám vyvolala motýlky v břiše. Možná, že došlo i na letmé dotyky, a hlavně všudypřítomné úsměvy. Občasná přítomnost vám nestačila a vy jste chtěli dotyčného vidět každý den a na každou jeho zprávu jste odpovídali během pár minut. Možná jste si dokonce začali myslet, že je to ten pravý či pravá, ale pak z ničeho nic konec.

Je vám tento scénář povědomý? Možná jste si právě uvědomili, že přesně takhle skončil i váš poslední vztah. Proč? Odborníci znají odpověď.

Mnozí lidé mají rádi, když je ostatní pronásledují a škemrají o pozornost. Buduje to jejich sebevědomí. Jakmile to ale skončí, ztratí zájem. Obecně jsou lidé přitahováni více jedinci, kteří působí tajemně a nedostupně. Nechcete totiž chodit s někým, kdo je tak zoufalý, že jeho jediná starost jste pouze a jen vy.

Nezávislost je naopak znakem dospělosti a vyzrálosti. Přílišný zájem tak může být interpretován jako potřeba. Je proto možná na čase změnit svoji balící strategii.

Dvě strany mince

Problém ale nemusí být jenom ve vás. Je totiž i pravděpodobné, že jste zrovna natrefili na jedince, který má problém s intimitou.

„Když se vztah stane důvěrnějším, stane se současně zranitelnějším a některé lidi tato skutečnost může vyděsit,“ říká terapeut Jesse Kahn pro Independent a dodává, že mnozí se proto odtáhnou, aby se chránili před možným zraněním.

„Pravdou je, že někteří lidé nacházejí komfort v odmítání, protože je to pro ně běžná věc,“ říká Kahn.

Pokud cítíte, že se to týká i vás, zkuste se podívat do minulosti. „Přemýšlejte o tom, jakou roli hrála důvěra ve vašich minulých vztazích a ve vašem rodinném životě,“ dodává. Možná, že tam se skrývá odpověď na to, proč vám v současnosti žádné vztahy nevycházejí.

Reklama

Související články

Jaké jsou výhody vztahu na dálku

Vztahy na dálku už samy o sobě nejsou jednoduché a současná covidová situace je nijak nezlehčuje. Zkoordinovat své rozvrhy, udržovat pravidelný kontakt...

Sedm znamení, že se někomu líbíte

Někdy je těžké rozeznat, jestli se k vám kolega chová jenom přátelsky, nebo je v tom něco víc. Kromě klasických náznaků, jako jsou dlouhé pohledy z očí do očí...

Výběr článků

Načítám