Hlavní obsah

Překvapivé drobnosti, které zlepší váš sexuální život

Máte dlouholetý vztah a poslední měsíce využíváte postel výhradně pro spánek? Zkuste sexuální život okořenit několika maličkostmi, díky kterým znovu objevíte vášeň a touhu.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z největších zabijáků sexuálního života je chronický stres.

Článek

Čtení erotických románů, hraní rolí, nové spodní prádlo nebo společné sledování porna. Tak zní klasické poučky, které podle odborníků „zákonitě“ ozvláštní váš sexuální život.

Pravdou ale zůstává, že ve skutečnosti jde o jednorázové pomocníky, s nimiž sice zažijete pár večerů zábavy, avšak z dlouhodobého hlediska nestačí.

S tímto tvrzením souhlasí také sexuální pedagožka Emily Nagoskiová, která dodává, že jedním z největších zabijáků sexuálního života je chronický stres.

„Starosti v práci, péče o rodinu nebo nedostatek spánku. To je jenom základní výčet věcí, které neblahým způsobem ovlivňují váš milostný život,“ upozorňuje.

Paradoxem je, že také touha po konzistentním a kvalitním sexu ve vás může vyvolat stres nebo nervozitu. Přesto nepropadejte panice, podle sexuální pedagožky existují nejméně čtyři způsoby, jež mohou pozitivním způsobem ovlivnit váš sexuální život.

1. Naplánujte si čas na sex

O plánovaném sexu bylo napsáno už mnoho. Někdo ho nenávidí, někdo zbožňuje. Pokud patříte do první skupiny, hádáme, že jste ho ještě nevyzkoušeli.

„Díky tomu, že si sex naplánujete, eliminujete všechny stresory, které vás za normálních okolností od sexu zrazují,“ tvrdí Emily Nagoskiová.

Naplánujte si tedy sex na dobu, kdy víte, že vám nehrozí jeden pracovní telefonát za druhým, nebo na čas, kdy máte byt či dům jenom pro sebe. Uvidíte, že klid a stoprocentní koncentrace vašemu sexuálnímu životu rázem pomohou.

„Z vlastní praxe vím, že dlouholeté a šťastné páry upřednostňují plánovaný sex, dokonce si ho zapisují do kalendáře,“ dodává Nagoskiová pro NBC News.

2. Dopřejte partnerovi prostor

Může se stát, že váš sexuální život nekvete z jednoho prostého důvodu – váš partner vás opakovaně odmítá. V takový moment se většina žen začne obávat toho, že pro partnera už nejsou dostatečně atraktivní, nepřitahují ho, nebo si dokonce našel milenku.

Chyba lávky, Emily Nagoskiová vysvětluje, že ve většině případů je partnerovo odmítání sexu způsobeno jeho únavou nebo vysokou mírou stresu.

„Pokud ve vašem vztahu chybí sex, nejhorší, co můžete udělat, je pronásledovat svého partnera, žadonit o sex nebo ho nutit do věcí, které dělat nechce. Vaše chování pouze prohloubí stres, který zažívá, a zcela zadupe poslední zbytky jeho libida,“ varuje odbornice.

3. Přestaňte se soustředit na sex

Chcete zlepšit svůj sexuální život? Pak jste se pravděpodobně upnula k jednomu jedinému cíli, tedy k sexu. Podle Emily Nagoskiové jde ale o chybnou strategii, jež opět může vašemu milostnému životu pouze ublížit. Mnohem lépe uděláte, když se s partnerem zaměříte na budování a prohlubování vzájemné intimity.

„Udělejte si každý den čas na mazlení a líbání. Může se to zdát jako triviální záležitost, ale jde o skvělý způsob, jak vybudovat intimitu. A co víc, díky líbání a mazlení snížíte hladinu stresu ve vašem těle, a tím pádem se naladíte na sex,“ vysvětluje odbornice na vztahy.

4. Navštivte sexuálního terapeuta

Pokud se vám nedaří prohloubit intimitu a zkvalitnit sexuální život, přichází na řadu pomoc odborníka. „Mým častým doporučením je, aby páry navštívily sexuálního terapeuta,“ dodává odbornice.

I když si říkáte, že nechcete o sexu mluvit před „cizím člověkem“, věřte, že zkušený terapeut vám citlivě pomůže a otevře všechny vaše třinácté komnaty, které ohledně sexu máte vy nebo partner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám