Hlavní obsah

Pět jazyků lásky aneb Jak lépe porozumět svému protějšku

Novinky, Eliška Fischerová

V partnerském vztahu si můžeme rozumět, když ovládáme stejný světový jazyk. Pravdou ale zůstává, že bychom neměli podceňovat ani tzv. jazyk lásky. Možná vás překvapí, jak důležité je, aby partneři používali podobný jazyk lásky, případně tolerovali, že protějšek vyjadřuje lásku odlišnými slovy nebo činy.

Foto: Profimedia.cz

Každý člověk má svůj primární jazyk lásky.

Článek

Když Gary Chapman vydal knížku s názvem The 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts, možná ani netušil, kolika partnerských vztahů se jeho knížka dotkne.

Teorie, která poukazuje na to, že každý člověk má svůj primární jazyk lásky, se stala celosvětovým hitem a mantrou mnoha partnerů a manželských párů. Navíc jde o velmi nadčasovou teorii, kterou můžeme použít i dnes, tedy necelých třicet let po vydání prvního výtisku.

Nejprve poznejte sebe, následně partnera

Slova ujištění, pozornost, skutky služby, přijímání darů a fyzický kontakt – pět jazyků lásky, se kterými se podle Garyho Chapmana můžeme v partnerském životě střetnout. I když by se mohlo zdát, že svůj osobní jazyk lásky dobře známe, opak je pravdou.

„Většinou se setkávám s tím, že partneři nemají žádnou představu o vlastním milostném jazyce, natož o milostném jazyce své drahé polovičky. Proto věřím, že v první řadě je nejdůležitější, abychom porozuměli svému jazyku lásky. Nezapomeňme, že čím více sebeuvědomění máme, tím disponujeme větší emoční inteligencí a snáze se napojíme na partnera,“ říká vztahová terapeutka Donna Keehnová.

Láska vs. chtíč: Zjistěte, co ve vašem vztahu převládá

Vztahy a sex

A čím se od sebe jednotlivé jazyky lásky odlišují?

  • Jazyk lásky č. 1: Slova ujištění

Zbožňujete, když vám partner říká: „miluji tě“? Udělá vám radost, když vyřkne sladký kompliment nebo slova uznání? Pak pravděpodobně mluvíte prvním jazykem lásky. „Pro lidi, které spojuje tento jazyk lásky, je příznačné, že oceňují projevy lásky prostřednictvím slov,“ vysvětluje Donna Keehnová.

Prvnímu milostnému jazyku navíc hraje do karet současná doba plná chytrých telefonů a aplikací, prostřednictvím kterých mohou partneři verbálně vyjadřovat lásku. „Tento jazyk lásky lze vyjádřit snadno, a navíc hned několika způsoby,“ dodává terapeutka pro Brides.

Pokud tušíte, že tímto jazykem hovoří i váš partner, můžete mu lásku vyjádřit třeba prostřednictvím milostného dopisu.

  • Jazyk lásky č. 2: Pozornost

„Lidé, kteří rezonují s tímto milostným jazykem, mají pocit, že jsou plně milováni, akceptováni a zbožňováni v momentě, kdy jim partner naplno věnuje svou pozornost,“ tvrdí Keehnová.

Pravdou zůstává, že v této době, kdy volný čas trávíme u sociálních sítí, počítačů nebo televize, není jednoduché druhý milostný jazyk aplikovat. Podle partnerské terapeutky je však nanejvýš důležité, aby si partneři na sebe našli dostatek času.

„Krátký okamžik intenzivního spojení, hluboký rozhovor se soustředěným očním kontaktem nebo výlet. To všechno jsou věci, které vedou k plné a vědomé pozornosti, po které lidé mluvící druhým jazykem lásky tak prahnou,“ dodává Donna Keehnová.

Najděte v lásce svého Michelangela. Nebo se jím staňte

Vztahy a sex
  • Jazyk lásky č. 3: Skutky služby

Ztotožňujete se s myšlenkou, že činy mluví hlasitěji než slova? V tom případě to vypadá, že mluvíte třetím jazykem lásky. I když byste se pro svého partnera rozkrájela, na sladké řečičky vás neužije a raději svou lásku vyjádříte prostřednictvím činů.

Zároveň je pro vás typické, že máte ráda, když partner ocení věci, které pro něj děláte. Nutno dodat, že tímto jazykem mluví poměrně dost mužů. Možná si sama všimnete, že namísto slov „miluji tě“ partner umyje nádobí nebo vezme děti na procházku, abyste si mohla na chvilku odpočinout.

  • Jazyk lásky č. 4: Přijímání darů

„Mylnou představou tohoto milostného jazyka je, že čím je dárek dražší, tím je lepší. Lidé, kteří mluví tímto jazykem, ale oceňují promyšlenost dárku, nikoliv jeho hodnotu,“ upozorňuje Donna Keehnová.

Pokud v tomto jazyce lásky poznáváte svého partnera, pak se zaměřte na to, aby daný dárek odrážel jeho osobnost. „Dárek musí korespondovat s jeho zájmy, touhami či odkazovat na jeho oblíbené zážitky,“ radí vztahová terapeutka.

Ovládněte umění opravdové omluvy

Vztahy a sex
  • Jazyk lásky č. 5: Fyzický kontakt

Není žádným tajemstvím, že mnoho lidí vyjadřuje lásku prostřednictvím fyzického kontaktu. Je však důležité vědět, že tento jazyk v sobě skrývá mnohem více než „pouhý“ sexuální styk.

„Za tento jazyk lásky považujeme také držení za ruce, líbání, objímání, mazlení a další podobné aktivity. Lidé s tímto jazykem lásky si velmi cení hluboké emocionální intimity, kterou se svými partnery navazují,“ vysvětluje partnerská terapeutka Donna Keehnová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se stát lepším partnerem

Minulý rok nám přichystal mnoho zkoušek. Otestována byla nejen naše psychika, ale také vztahy. Mnoho párů se odcizilo, jiní lidé museli čelit novým společným...

Výběr článků

Načítám