Hlavní obsah

Perfektní partner aneb Jak věk ovlivňuje to, co nám přijde na druhém atraktivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecně se má za to, že pro většinu mužů je na prvním místě z hlediska atraktivnosti žen vždy vzhled, ženy pak zdůrazňují především osobnost jako vlastnost ideálního partnera. To ale platí spíše pro mladší ročníky. Jak lidé stárnou, mnozí se shodují, že fyzické atributy bývají dost často přeceňovány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Charakteristiky, které lidi přitahují k ideálnímu partnerovi, se u mladších mužů a žen liší, ale s věkem se stávají víc podobnými, zjistil průzkum mezi australskými uživateli online seznamek.

Vědci požádali 7325 Australanů ve věku od 16 do 65 let, aby ohodnotili důležitost devíti vybraných charakteristik potenciálních partnerů na stupnici od 0 do 100.

Vlastnosti byly rozděleny do tří kategorií: estetické (věk, přitažlivost, fyzická stavba), zdrojové (inteligence, vzdělání, příjem) a osobnostní (důvěra, otevřenost, citové spojení).

Jak udělat na muže co nejlepší první dojem

Vztahy a sex

Studie publikovaná v časopise Plos One zjistila, že obě pohlaví hodnotí fyzickou stavbu, přitažlivost a všechny tři osobnostní rysy jako velmi důležité. Příjem patřil mezi ty méně důležité.

S věkem se názory přizpůsobují

Muži ve věku od 18 do 25 let dávali mnohem vyšší prioritu přitažlivosti a fyzické stavbě, ale jak stárli, tyto faktory se stávaly méně důležité. Ženy pak kladly výrazně větší váhu na věk, vzdělání, inteligenci, příjem, důvěru a citové spojení.

Ženy mladší 25 let považovaly osobnostní faktory za mnohem důležitější než muži stejného věku, po třicítce se ale rozdíl začínal zmenšovat. U dospělých nad 60 let a starších pak muži volili osobnostní faktory více než ženy. S přibývajícím věkem obě pohlaví kladla také větší důraz na otevřenost a důvěru.

Tajemství přitažlivosti aneb Jak zvýšit svou atraktivitu na základě vědeckých poznatků

Vztahy a sex

Stephen Whyte z Queensland University of Technology, hlavní autor studie, uvedl, že průzkum jasně ukázal, že rysy, které lidi přitahovaly u partnera dříve, postupem času doplňují další, které souvisejí s vybraným životním stylem.

„Starší respondenti se jednoduše zajímají méně o estetiku a více o osobnost. Dalo by se tu mluvit o jisté moudrosti spojené s věkem,“ uvádí pro Guardian.

Evoluční požadavky

Podle Whytea lze počáteční rozdíly v preferencích mužů a žen připisovat i teorii v evoluční psychologii známé jako rodičovská investice. Ta tvrdí, že ženy jsou při výběru partnerů přirozeně detailnější, protože reprodukčně více investují do přežití potomků.

Díky čemu jsou muži neodolatelní

Vztahy a sex

Beatrice Albaová, která přednáší na stejné univerzitě jako Whyte, k tomu dodává, že ačkoli jsou mnohé rozdíly mezi pohlavími důsledkem socializace, některé jsou rovněž podle ní poháněny evolučními požadavky.

„Muži mohou mít mnoho dětí, protože nemusí otěhotnět a kojit. Mohou mít styk s více ženami, a také mladšími, které mají větší reprodukční potenciál,“ uvádí.

Profesor Brendan Zietsch z University of Queensland k výzkumu dodal, že jen posílil předchozí zjištění o rozdílných preferencích u potenciálních partnerů mezi muži a ženami.

Tajemství sexuálně atraktivních jedinců

Vztahy a sex

Zároveň k tomu ale podotkl, že stále rostoucí počet studií rovněž naznačuje, že to, co lidé obecně uvádějí, že od partnera chtějí, ještě neznamená, že to ve výsledku opravdu odpovídá jejich reálným volbám.

„V zásadě tak nevíme, do jaké míry jsou tyto uvedené preference smysluplné,“ dodává. Whyte k tomu doplnil, že výsledky nemusí být rovněž reprezentativní pro celou společnost, jelikož byla studie prováděna pouze na určitých specifických seznamovacích službách.

Anketa

Je pro vás vzhled při seznamování nejdůležitější?
Ano, za všech okolností
4,9 %
Ano, ale není jediný důležitý
86,1 %
Ne, vzhled rozhodně mezi prioritami nemám
9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ženy nejvíce obdivují na mužích

Podle čeho se ženy rozhodují, s kterým mužem začnou chodit a které raději přenechají jiným? Možná budete překvapeni. Mezi ty nejdůležitější věci sice patří...

Typy žen, které muži milují

Každá žena by měla být především sama sebou. Pokud chce být ale atraktivní pro opačné pohlaví, není špatně vědět, po jaké ženě muži skutečně touží...

Výběr článků

Načítám