Hlavní obsah

Nízké libido může být i výmluva

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte již delší dobu chuť na sex a přičítáte to sníženému libidu? Experti se shodují, že většina žen si často zaměňuje nízké libido s ostatními faktory, které mají velký vliv na naši sexualitu. Jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Za ztrátou libida se často schovává jiný problém.

Článek

Přirozeně nízké libido je sice dokázaný jev, nicméně mnoho žen i mužů se za něj schovává, protože si nechtějí připustit skutečný problém.

„Myslíme si, že nemáme chuť na sex, ale pravdou je, že nemáme chuť na sex, který v současné době zažíváme,” vysvětluje sociolog a psycholog Justin Lehmiller.

Neumíte si říct

Spousta žen má sexuální fantazie, o které se se svým protějškem nechtějí nebo neumí dělit. To stejné platí i pro jejich potřeby. Stydí se zkrátka partnerovi přiznat, že to co dělají, jim není příjemné nebo je to neuspokojuje.

„Orgasmu dosáhnu jen když masturbuji při filmu pro dospělé,” říká osmadvacetiletá žena. Jiná se svěřuje pro Dailymail, že jí vzrušují BDSM hrátky, kdežto její přítel má raději jemný, romantický sex. „Nemám srdce na to mu říci, že náš sex mi připadá nudný,” říká.

Pět tipů na to, jak si užít ještě lepší sólo sex

Vztahy a sex

Komplex z těla

Série studií potvrdila přímou souvislost mezi obrazem těla a téměř každým faktorem spojeným se sexem, to znamená s touhou, orgasmem, frekvencí i sexuálním sebevědomím. Vědci i terapeutové navíc souhlasí, že sebevědomí ohledně vlastního těla obvykle signalizuje lepší sex, více orgasmů i odvahu ohledně sexu diskutovat.

Většina jedinců, kteří si svého těla totiž neváží či jim nepřipadá atraktivní, nechtějí, aby se jich kdokoliv jiný dotýkal či se na jejich nahé tělo díval.

Nekompatibilní sexuální styly 

Kromě nekompatibilní touhy je důležitý i samotný sexuální styl. Pokud vám totiž nevyhovuje tempo či intenzita sexu, je velmi pravděpodobné, že přestanete mít o sex zájem.

„Můj manžel má rád rychlovky a žádnou předehru, ale já mám raději pomalý, smyslný sex,” svěřuje se třicetiletá Jana.

Je třeba mít ale na paměti, že sdělování svých potřeb není stěžování. Jednostranná frustrace se navíc tak či onak později promítne do vašeho vztahu.

Jak dosáhnout orgasmu? Vyhněte se podpatkům i sedavé práci

Vztahy a sex

Neschopnost orgasmu

Mnoho žen má problémy s dosažením vyvrcholení. Důvodem může být psychika, ale také špatná partnerova technika. Ostatně muži dosahují orgasmu snáze a v kratším časovém horizontu než ženy, a proto je důležité jim věnovat zvýšenou pozornost.

Není totiž normální, aby muž vyvrcholil při každém sexu a ženy jen zřídkakdy či vůbec. Ostatně to potvrzuje i nedávná studie, podle které během každého sexu dosáhne orgasmu 91 % mužů a jen 39 % žen.

Stres a deprese

Ruku na srdce, pokud právě zažíváte stres či depresivní stavy, je vysoce pravděpodobné, že na sex nemáte ani pomyšlení. V takovémto případě uveďte svého partnera do obrazu a vysvětlete mu pravou příčinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozdíly mezi láskou a posedlostí

Láska může mít mnoho podob, to co je u některých párů normální, může být u jiných nemyslitelné. Přesto existují určité hranice, jejichž překročení může...

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější...

Výběr článků

Načítám