Hlavní obsah

Spoluzávislost - podceňovaný fenomén současných vztahů

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoluzávislost je fenomén, který nebývá brán příliš vážně. Může probíhat v různých typech vztahů a na různých úrovních. Nejčastěji ale spoluzávislost neboli také kodependence znamená, že máme potřebu se stále starat o druhé místo o sebe. Tím ale ubližujeme nejen sobě, ale také vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V romantických kodependentních vztazích závisí naše vlastní štěstí na štěstí partnera a tom, jak se cítí. „Vaše potřeby zkrátka určuje váš partner,“ říká psycholožka Dale Atkinsová pro Women´s Health. Nejčastější model je ten, že jeden z dvojice je milující a starostlivý, zatímco ten druhý jen lásku přijímá a nevrací. Jak tento specifický druh vztahu vzniká?

Spoluzávislé vztahy obvykle jen tak nevznikají, nejčastěji jsou projekcí minulých vztahů, zejména s členy rodiny. „Obvykle se vyvíjejí ze vztahů mezi rodiči a dětmi, kdy děti mají pocit, že musejí upřednostnit potřeby rodičů či jiných členů rodiny před těmi svými,“ říká neuroložka Sanam Hafeezová.

K tomuto toxickému vztahu lze ale dojít i nevědomky, a to v případě, že například rodič byl nemocný, bojoval se závislostí či psychickými problémy.

Pět věcí, které muži tají před ženami

Vztahy a sex

Spoluzávislost si můžete ale také vypěstovat, pokud například začnete přehnaně pečovat o osobu, která zanedbává vlastní potřeby. Z nesobecky krásného aktu se ale rychle může stát toxický vztah.

„Je nezbytné pochopit, že vztah zabalený do potřeby jiné osoby není zdravý,“ říká Hafeezová.

Jaké jsou nejčastější symptomy kodependentního vztahu?
Přebíráte příliš velkou odpovědnost za svého partnera.
Přitahují vás lidé, kteří potřebují vaši pomoc.
Nikdy není po vašem.
Váš partner je podle vás nezralý.
Děláte věci za partnera.
Hovoříte o problémech svého partnera více než o svých vlastních.
Nedokážete rozklíčovat vlastní emoce.
Předtím, než cokoliv uděláte, zeptáte se svého partnera.

 Jak navrátit vztahu rovnováhu?

Čím dříve si všimnete příznaků, tím lépe. Hafeezová doporučuje lidem, kteří se se spoluzávislostí potýkají, zaměřit se na sebe. „Najděte si aktivitu, která vás bude naplňovat,“ radí.

Přemýšlejte také o věcech, které dělají radost vám, a ne vašemu partnerovi. Zkrátka a dobře, aplikujte strategii dýchací masky. Nejdříve ji nasaďte sobě a až pak pomáhejte ostatním. Pomoci může také reflexe vašeho dětství či sezení s terapeutem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám