Hlavní obsah

Němečtí homosexuálové dostanou více práv

BERLÍN

Spolkový sněm v Německu v pátek přijal návrh zákona, který staví homosexuální páry na úroveň heterosexuálních manželů, a to v oblasti majetkových práv a práv na zaopatření pozůstalého. Kromě toho také umožňuje adopci vlastního dítěte druhým z partnerů.

Foto: Jan Kaše

V Západočeském muzeu byla zahájena výstava Plzeň ve století světla

Článek

"Homosexuální páry jsou ve svém soužití ještě v mnoha oblastech v nevýhodnějším postavení než heterosexuální páry, a to bez věcného důvodu," prohlásila ve sněmovně německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová.

Registrované homosexuální partnerství je v Německu uzákoněno od roku 2001. Nový zákon práva gayů dále rozšiřuje.

Právní akt zajišťuje tomu z pozůstalých partnerů, který se staral o domácnost a nepracoval, právo na stejné zaopatření, jaké by dostal v normálním manželství. Ministryně upozornila, že v homosexuálních svazcích většinou pracují oba partneři.

"Ale pokud jeden z nich zůstává v domácnosti a stará se o rodinu, je jen spravedlivé, že bude zaopatřen jako v normálním páru," prohlásila Zypriesová.

Adopce - jablko sváru

Možnost adopce dítěte napadla konzervativní opoziční CDU-CSU. Její poslankyně Ute Granoldová namítala, že adopce znemožní právní nárok dítěte na styk s pravým rodičem a jeho rodinou. Poukázala na to, že děti vyrůstající v domácnostech homosexuálních párů se obávají společenského zavržení ze strany vrstevníků, a tato situace se adopcí ještě zvýrazní.

"Existuje-li pokrevní dítě, které v takovém partnerství vyrůstá, a druhý z partnerů se o něj chce starat a trvale za něj převzít odpovědnost, je to třeba právně upravit," řekla Zypriesová.

"Právě v této skupině se často stává, že otec není znám, například při umělém oplodnění u žen, a tyto případy musíme řešit, protože například dítě, které vyrůstá v domácnosti dvou žen, tak má šanci získat dalšího odpovědného pečovatele," dodala.

Podle návrhu, který byl schválen hlasy rudozelené koalice a malé liberální FDP, musí dítě s adopcí souhlasit, stejně jako jeho druhý pokrevní rodič, je-li znám.

Reklama

Související témata:

Související články

Francie zažila první svatbu gayů

Starosta francouzského města Begles nedaleko Bordeaux Noel Mamere (55) v sobotu oddal první francouzský homosexuální pár. Učinil tak navzdory výslovnému...

USA: Senát homosexuální sňatky nezablokoval

Americký Senát ve čtvrtek zablokoval kontroverzní dodatek k ústavě o zákazu sňatku homosexuálů, který předložili republikáni a podporoval ho i prezident George...

Výběr článků

Načítám