Hlavní obsah

USA: Senát homosexuální sňatky nezablokoval

– WASHINGTON

Americký Senát ve čtvrtek zablokoval kontroverzní dodatek k ústavě o zákazu sňatku homosexuálů, který předložili republikáni a podporoval ho i prezident George W. Bush. Není pravděpodobné, že by se návrh mohl znovu dostat na program jednání před listopadovými prezidentskými volbami.

Foto: archiv autora

Karel Kryl byl jedním z představitelů československého protikomunistického protestsongu

Článek

Republikáni, kteří ale nejsou jednotni v názoru na tuto otázku, nedokázali získat potřebných 60 hlasů ve stočlenném Senátu pro to, aby mohla být uzavřena diskuse a návrh předložen k hlasování. Pro se vyslovilo jen 48 senátorů, proti bylo padesát.

Některé státy začaly oddávat

Uzavírání manželství mezi osobami stejného pohlaví se stalo v USA žhavým tématem poté, co některé unijní státy a města podnikly kroky k jejich legalizaci. Jako první uzákonil sňatky homosexuálů v polovině května stát Massachusetts.

Navzdory tomu, že návrh na zákaz sňatků homosexuálů neprošel, stratégové Republikánské strany doufají, že diskuse o ochraně instituce tradičního manželství bude mobilizovat jejich náboženskou konzervativní základnu na jihu Spojených států a v zemědělských státech, které budou mít rozhodující vliv listopadové parlamentní a prezidentské volby.

Bush proti, Kerry to nechává na státech

Bush v nedávném rozhlasovém projevu nazval manželství muže a ženy za "tu nejzákladnější instituci civilizace". Jeho rival v prezidentských volbách, demokratický senátor John Kerry, ale soudí, že by státy měly mít možnost rozhodnout se v této záležitosti samy.

Sňatky osob stejného pohlaví zakázalo už 38 států USA, o jejich legalizaci ale nyní usilují Florida, Nebraska, New Jersey a Oregon. Bush doufá, že pokud budou sňatky tohoto typu postaveny mimo zákon na celostátní úrovni, nebudou mít snahy jednotlivých států o jejich legalizaci šanci na úspěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám