Hlavní obsah

Největší mýty o nevěře

Nevěra může postihnout kterýkoli vztah. Týká se slavných i obyčejných sousedů odvedle, do kterých byste to nikdy neřekli. Jakkoli se stala častou součástí našich životů, i tak o ní mezi lidmi koluje řada mýtů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Mýtus: Většina nevěrníků hledá záměrně povyražení

Ve skutečnosti je pravda jinde. Velká většina případů nevěr se „stane“, když ji lidé ani v nejmenším nevyhledávají, tvrdí pro server Yourtango psychiatr Scott Haltzman.

Celá záležitost většinou začne jako pouhé přátelství, do kterého se následně vkrade intimita, jež s ním dokáže dost zamávat.

Jak se vypořádat s nevěrou

Vztahy a sex

Mýtus: Většina lidí hledá někoho mladšího či atraktivnějšího, než je jejich partner

I když se často doslýcháme, že si nějaký muž středních let našel mladičkou milenku, není to rozhodně pravidlem. Milenci či milenky ve valné většině v reálu nebývají ani mladší, ani bohatší či přitažlivější než podvádění partneři.

Jako zářný příklad toho, jak to v reálu často vypadá, dává psycholog aférku slavného herce Arnolda Schwarzeneggera se svou dřívější hospodyní, která mu dokonce porodila syna.

Mýtus: Milostné aférky většinou znamenají konec manželství

Podle Haltzmana je i toto poměrně rozšířený mýtus. Dle jeho vyjádření naopak více než 50 procent manželství je schopno nevěru ustát. Jistě i tak se může z jakýchkoli dalších příčin později přece jen rozpadnout, ale co se týče samotné nevěry, mnohé páry bývají více než překvapeny, že spolu dokážou i po nevěře stále komunikovat a zůstat.

Nevěra ženatých mužů aneb Proč se kvůli milence málokdy rozvedou

Vztahy a sex

Mýtus: Jednou nevěrník, vždy nevěrník

I když ve společnosti lze najít „chronické“ nevěrníky či nevěrnice, kteří se ve svém chování téměř vyžívají, realita je taková, že pro většinu nevěrných jde o jednorázovou záležitost.

Mýtus: K nevěře dochází, když ve vztahu není něco v pořádku

„Toto je částečně pravda, ale je třeba ji uvádět celou – v každém vztahu je něco špatně,“ uvádí na pravou míru odborník.

Ale skutečnost, že máte jakékoli problémy, nevěru neospravedlňuje.

Fakta o nevěře: Proč lidé podvádějí, v jakém věku a koho nejčastěji

Vztahy a sex

Mýtus: Vše je jen o sexu 

Sex je sice podstatný, ale není středobodem všeho. Mnohdy lidé u někoho jiného hledají jen potřebné emocionální spojení. I když k sexu později třeba i dojde, nebývá původním záměrem, kvůli kterému aférka začala.

Mýtus: Když nejde o sex, nejde o nevěru 

Jak již bylo řečeno, mnoho afér se netýká bezprostředně sexu. Jde tedy ale potom vůbec o podvádění? Podle Haltzmana ano. Když vydáte část svých emocí vůči někomu jinému než partnerovi, i když byste si měli třeba jen dopisovat či volat a bavit se o svých intimních myšlenkách, je to určitá forma nevěry.

Není nevěra jako nevěra. Existuje pět typů podvádění

Vztahy a sex

Mýtus: Ne sex, ale chybějící emoce jsou důvodem k nevěře

Stejně jako je mýtem, že všechny aférky jsou jen o sexu, je mýtem i tvrzení, že o sex vlastně nejde a hlavní je vždy pouze splnění emocionálních potřeb. Pravda je taková, že jsou jedinci, kteří se prostě jen „nechají unést” kouzlem okamžiku a užijí si nezávazný sex. Stejně tak jsou vedle nich ti, kterým o sex nejde.

Nenápadná a plíživá. Odhalte emocionální nevěru včas

Vztahy a sex

Mýtus: Většina nevěrných je v manželství nešťastná 

Jsou v manželství nešťastní, proto se „spustili“. Pravda je ale taková, že většina nevěrných nevidí své manželství tak černě. Většina ani nemá v úmyslu ho kvůli nevěře ukončit.

Anketa

Dokázali byste odpustit nevěrnému partnerovi, partnerce?
Pravděpodobně ano
29,3 %
Rozhodně by záleželo na okolnostech
39,3 %
Ani náhodou, nevěra se neodpouští
31,4 %
Celkem hlasovalo 10965 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Podvedla jsem partnera. Co teď s tím

Říkala jste si, že svého partnera nikdy nepodvedete? Najednou ale sedíte na posteli cizího muže a vaše tělo pohání koktejl endorfinů a výčitek? Pravděpodobně...

Práce z domova zahýbala s nevěrami

Většina firem přechází kvůli koronavirové pandemii na práci z domova. Možnost seznámení v práci tak klesá a s ní i potencionální možnost nevěry. Znamená home...

Výběr článků

Načítám