Hlavní obsah

Návyky, které vypadají jako zdravé, ale ve skutečnosti vašemu vztahu škodí

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled se zdá, že jde o dokonalé návyky, díky kterým budujete zdravý vztah. Bohužel, dříve nebo později zjistíte, že právě takové chování vztahu pomalu ubližuje a vede k jeho záhubě. Opravdu je správné, abyste s partnerem trávila čtyřiadvacet hodin denně? A jak je to se žárlivostí?

Foto: Profimedia.cz

Omluva je nedílnou součástí konfliktu, avšak důležitá je také náprava chování.

Článek

Trávíte spolu veškerý volný čas

Pocit zamilovanosti s sebou přináší nekonečnou touhu po partnerovi. Chceme s ním trávit veškerý volný čas, voláme mu během obědové pauzy v práci, a především se nemůžeme smířit se skutečností, že jeden den budeme bez sebe.

„Na začátku vztahu je normální, že s partnerem chcete trávit veškerý volný čas. Stejně tak je přirozené, že jste v neustálém kontaktu prostřednictvím telefonu nebo zpráv," říká odbornice na vztahy Anita Chlipalová.

Problém ale přichází v momentě, kdy si tento zvyk udržujeme i několik měsíců po seznámení. „Netrávíte čas s přáteli? Rušíte společné plány s kamarádkami jenom proto, že se vám ozval partner? Pak je důležité, abyste si takové chování uvědomila a změnila ho,“ říká Chlipalová.

Podle jejího názoru je zapotřebí, abyste si i ve vztahu zachovala vlastní identitu, udržela své koníčky a hodnoty.

Mnoho sexu

„Není nic špatného na tom, když se partneři milují ve dne v noci. Pokud je ale sex jejich hlavním způsobem komunikace, pak je to velký problém,“ říká Chlipalová a dodává, že se setkala s páry, pro které ložnice znamenala jediné místo, kde si rozuměly.

Život v platonickém manželství

Vztahy a sex

„Sex nemůže být jedinou aktivitou, která nás s partnerem spojuje,“ varuje. Sexuální kompatibilita jednoduše není zárukou spokojeného a dlouhotrvajícího vztahu.

Žádné neshody

Myslíte si, že hádky jsou důkazem nestabilního páru? Realita ukazuje, že občasné neshody vztahu neškodí, naopak ho posilují. „Nikdy nevěřím páru, který mi říká, že se nehádá. Není možné, aby se dva lidé na všem domluvili a viděli problémy stejnou optikou,“ tvrdí Anita Chlipalová.

Pokud se tedy hádek bojíte jako čert kříže, pak nemáte sebemenší důvod. Naopak, je důležité, abyste dokázala vyjádřit svůj názor a s partnerem o problémech otevřeně diskutovala.

Samozřejmě, není žádoucí, abyste po sobě házeli talíře nebo používali vulgární slova. Umění konfliktu spočívá v tom, že obě strany v klidu vyjádří své stanovisko a dokážou vnímat partnerovo stanovisko.

Jasná znamení, že je čas se rozejít

Vztahy a sex

„Mnoho manželských párů mi řeklo, že je důležité, aby partneři byli za každých okolností na stejné lodi. Já si to ale nemyslím. Jde o dva různé lidi s různými vlastnostmi, zázemím a preferencemi. Tudíž je naprosto nemožné, aby za každých okolností spolu souhlasili. Konflikt navíc může být zdravý, protože partnerům pomáhá, aby se nebrali jako samozřejmost, a navíc zajišťuje, že oba na vztahu budou pracovat,“ vysvětluje Anita Chlipalová pro Brides.

Promiň nestačí

Když zůstaneme ještě chvilku u konfliktů, pak je žádoucí, aby partneři neřekli pouze kouzelné slůvku „promiň“. Ano, omluva je nedílnou součástí konfliktu, avšak důležitá je také náprava chování.

„Lidé se domnívají, že jakmile se partner omluví, pak je vše v naprostém pořádku. Pouhá omluva ale nestačí. Partneři musí zapracovat na tom, aby se daná situace už nikdy neopakovala, případně se musí naučit lépe spolupracovat,“ říká odbornice na vztahy.

Jak udržet dlouhodobý vztah při životě

Vztahy a sex

Sdílené zájmy

Před prací si jdete zahrát badminton, po práci vyrážíte na kolo a o víkendu společně trénujete na přespolní běh? Na první pohled se zdá, že žijete v idylickém vztahu, avšak zdání klame.

„Výzkumy ukazují, že společné zájmy mají malý nebo nulový vliv na spokojenost vztahu. Naopak, různorodé koníčky jsou příjemným kořením vztahu. Navzájem si můžete představit něco nového, a zároveň během aktivity máte čas výhradně pro sebe,“ míní odbornice na vztahy.

Nebojte se tedy vystoupit ze zaběhnuté rutiny a věnovat se koníčku, který vašeho partnera příliš nezajímá.

Říkáte svému partnerovi všechno

Ano, opravdu platí, že upřímnost je nedílnou součástí zdravého vztahu. Pravdou ale zůstává, že nic se nemá přehánět. Jednoduše jsou věci, které partner nemusí vědět, a mnohem lepší je, když je proberete například s kamarádkou.

Důvody, proč je dobré sledovat lechtivé filmy společně s partnerem

Vztahy a sex

„Je důležité, abyste sdílela dostatek informací a partner vás doopravdy znal. Jsou ale věci, kterými svého partnera nemusíte zatěžovat a mnohem lepší posluchače najdete ve svých blízkých kamarádkách nebo rodině,“ říká Chlipalová.

Nepřipouštíte žárlivost

„Žárlivost může být ve skutečnosti zdravá, pokud se s ní zachází správným způsobem. Může totiž sblížit pár a také zvýšit vášeň,“ vysvětluje Chlipalová.

Navíc díky žárlivosti svému partnerovi ukážete, že ho nevnímáte jako samozřejmost. „Pokud tedy občas cítíte nával žárlivosti, mluvte o ní s partnerem a uznejte, že žárlíte. Dle mého názoru je mnohem větší problém, když žárlivost potlačujete,“ říká odbornice na vztahy.

Samozřejmě i v tomto případě platí, že všeho s mírou. Zkuste si odpustit velké žárlivé scény, a také nežárlete v případech, kdy je to naprosto neopodstatněné.

Reklama

Související témata:

Související články

Usmiřovací sex: Dobrý, nebo špatný nápad

Na jedné straně jste plná hněvu, na straně druhé máte pocit, že právě milování je to jediné, co po náročné hádce potřebujete. Pokud patříte k ženám, které po...

Výběr článků

Načítám