Hlavní obsah

Nástrahy věčného pesimismu aneb Jak se začít dívat na svět pozitivně

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud budete mít vedle sebe dva lidi, z nichž jeden se bude na svět dívat s optimismem a druhý neustále negativně, bude pro vás velmi snadné určit, kdo z nich vede šťastnější život. Lidé s pozitivním myšlením hledají v životě radost, zatímco věční pesimisté se zaobírají pořád sami sebou a stále hledají nějaké hrozby a nedokonalosti.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na život ovlivňuje osobní vztahy, úspěchy, ale i délku života.

Článek

Když se ve svém životě zaměříte na hledání špatných věcí, místo toho, aby vás zajímalo to, co je v pořádku, nikdy si nebudete užívat života plnými doušky.

Což potvrzují i výsledky dlouhodobé studie provedené na Mayo Clinic. Podle nich věční optimisté prožívají mnohem kvalitnější život, jsou zdravější a hrozí jim mnohem menší riziko předčasného úmrtí, než je tomu u věčných pesimistů.

Pozitivní lidé mají tendenci být zároveň i šťastnější, mají kvalitnější spánek, větší sebeúctu, silnější imunitní systém a mnohem více dokážou ocenit i malé věci nebo činy. Ne náhodou tak žijí déle a mají mnohem úspěšnější vztahy než lidé s negativním myšlením.

Pohled na život ovlivňuje nejen osobní vztahy, ale i to, do jaké míry budete úspěšní po kariérní stránce, a jak dlouho budete živi.

Podívejte se s námi na jednoduché triky od koučky Deni Abbieové, jak zvýšit své pozitivní myšlení, prodloužit a zkvalitnit si tak život.

1. Pozitivní afirmace (přesvědčení)

Podvědomí funguje jako úložiště informací. Naleznete zde vše, o čem jste kdy přemýšleli a co jste říkali. Budete-li do něj vkládat jen samá negativa, podvědomí začne vytvářet samé negativní zážitky a situace. Upřednostníte-li pozitiva, laskavá a optimistická tvrzení, podvědomí začne vytvářet pozitivní okamžiky.

Pozitivními afirmacemi tak naše podvědomí dokážeme přeprogramovat a můžeme začít utvářet život dle vlastních představ.

Prvním úkolem je každé ráno a večer postavit se před zrcadlo a nějaký čas strávit pozitivními afirmacemi.

2. Deník vděčnosti

Pomoci může i deník, do kterého si začnete zapisovat všechny věci, za které jste vděčni, a které jste si užili během dne.

3. Každodenní meditace

Každý den si vyhraďte několik minut na sebe, na své dýchání, pozitivní myšlení, velmi rychle pak pocítíte vnitřní klid a vděk.

4. Zaměření se na to, co se stalo

Každý den se na chvilku zastavte a vzpomeňte si na dobré a pozitivní věci ze svého dosavadního života.

5. Obklopte se pozitivními lidmi

Obklopte se lidmi, kteří jsou pozitivní a mají dobrou energii, a naopak eliminujte ze svého života ty, kteří vám snižují sebevědomí.

6. Mějte oči otevřené

Dívejte se na svět otevřenýma očima. Snažte se nepřehlížet maličkosti a hleďte na každý nový den jako na požehnání.

7. Nebojte se vyzkoušet hypnoterapii

Hypnóza může být také velkým pomocníkem při změně pesimistického myšlení nebo hluboce zažitých zlozvyků.

Reklama

Související články

Štěstí se dá naučit, tvrdí psychologové

Síla pozitivního myšlení se skloňuje ve všech různých směrech. Jiné, než klasické formy medicíny ji vyzvedávají jako skvělou metodu samoléčby. Pozitivními...

Líní lidé jsou chytřejší než ostatní

Lenost jednou za čas přepadne každého. Mezi námi ale existují lidé, u nichž lze lenost považovat téměř za charakterovou vlastnost. Vše odkládají na později,...

Výběr článků

Načítám