Hlavní obsah

Náhodný sex není černobílý

Novinky, zun

Ať už jsou představy o milování jakkoli romantické a náhodný sex v nich nemá místo, nemá cenu si namlouvat, že k němu nedochází. Byl, je a bude asi vždycky. Podle newyorské psycholožky Zhany Vrangalovové, která se náhodným sexem a jeho vlivem na lidskou psychiku dlouhodobě zabývá, ho nelze škatulkovat černobílými nálepkami jako dobrý nebo špatný. Není prý totiž ani černý, ani bílý.

Foto: Profimedia.cz

Náhodný sex? Ani černý, ani bílý.

Článek

Z vyjádření lidí, kteří se psycholožce svěřili se svými prožitky, není náhodný sex ani vyloženě dobrý, ani vyloženě špatný. Má řadu negativ, řadu pozitiv, ale záleží také na tom, kdo ho provozuje a kdy, uvedla agentura Famous. Lidé psycholožce většinou popisovali okolnosti, proč se do sexu na jednu noc s neznámou osobou pustili, zda toho litovali, či nikoli, a jak celý erotický zážitek vnímají.

Většina přispěvatelů toho nelitovala. Mnozí vysvětlovali, že ačkoli zpochybňovali během doby své motivy, zkušenost náhodného sexu je naučila něco nového nebo jim pomohla na jejich cestě k sebeobjevování.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina nedávno uvedl, že ve výzkumech sexuálního chování české populace připouští více než třetina dotázaných, že někdy prožila náhodný sex. Podle něj připadá takový druh sexu lidem přitažlivý z různých příčin. „Jiný partner nebo partnerka představují nové erotické podněty a neobvyklé zážitky. Jde o známý fyziologický mechanismus. I v jiných oblastech než jen v sexu působí nový podnět silněji a bývá zajímavější než podnět opakovaný nebo zavedený,“ uvedl sexuolog.

Pozor na psychiku

Příležitostný sex ale může mít negativní vliv na lidskou psychiku. A to především u lidí, kteří se potýkají s psychickými problémy. Vyvarovat by se ho měli jedinci trpící depresemi a sebepoškozováním. Totéž platí pro jedince, kteří o sexu na jednu noc smýšlejí jako o odplatě nebo doufají, že se při náhodném milování odreagují od problémů běžných dní.

Když už k náhodnému sexu dojde, je důležité dodržovat určité zásady, které mohou eliminovat různé nároky a také možné pocity viny. Magazín madamenoire.com před časem sestavil pět nejdůležitějších kroků, které by mohly pomoci tomu zamezit.

Vyhnout se komunikaci o tom, co bude

Ne všichni dokážou žít přítomností a užívat si věci, aniž by nepomysleli na to, co bude následovat. Ale při jednodenním románku jakákoliv budoucnost nemá své místo.

Pozor na alkohol

Nic se nemá přehánět. S množstvím alkoholu v krvi se výrazně mění i kritéria pro výběr partnera. Čím více je člověk opilý, tím více slevuje ze svých hodnot. Navíc prožitky ze samého aktu bývají naprosto minimální.

Odejít hned „po“

Probudit se ráno vedle cizího člověka může být velmi nepříjemné. Nejenže se dostaví rozpaky, může to také svádět k myšlenkám na pokračování, anebo naopak k vlastním výčitkám. Vždy je tedy lepší odejít hned po aktu, případně před probuzením druhého.

Co s výčitkami?

Pokud už máte výčitky, že jste se svým protějškem po celou noc zacházeli jako s věcí, pak jej pozvěte na snídani a promluvte si s ním. Jídlo všeobecně uklidňuje a nastoluje vnitřní smír.

Bezpečnost nade vše

Rozhodnete-li se pro sex na jednu noc, pak nikdy nedovolte pohlavní styk bez použití kondomu. Zdraví má každý jen jedno a i jediné opomenutí může mít katastrofální důsledky.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější milostné mindráky žen

Sex a mindráky, nebezpečné spojení, které trápí především ženy. Kvůli věčným obavám různého druhu se pro mnohé stává milování pojmem, který místo radosti...

Výběr článků

Načítám