Hlavní obsah

Muži a ženy, kteří zbudou na ocet

Právo, Radim Uzel

Jeden můj známý, sociolog, měl svérázné vysvětlení pro to, co vede neochotné prodavačky, nepřátelské servírky a nenávistné úřednice k jejich chování. "To jsou ženské, které za mlada v tanečních seděly," říkával mi.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Neplatí to všeobecně, ale v mnohých případech není jeho názor daleko od pravdy. Musím zdůraznit, že v jeho mládí se mládež ještě nebavila na diskotékách při ohlušující hudbě a blikajících stroboskopických efektech, kdy skáče každý s každým nebo vlastně každý sám.

Navštěvoval klasické taneční, kde pánové obřadně vyzývali dámy k tanci. A když někteří z nich tajně unikli na záchod, aby si zakouřili, byl dam najednou mírný přebytek. Některé z nich pak zůstaly sedět. A často opakovaně. Zvlášť když pány přestaly taneční bavit a utekli z nich.

Na dříve příjemných a často i dychtivých tvářích těchto dívek se pozvolna usídlil smutek a později i zatrpklost. U mnohých přetrvává po léta. Neblahým způsobem ovlivňuje také jejich chování. Často se cítí nedoceněné a ukřivděné.

Mnohoženství a terorismus 

Jakákoli pohlavní nerovnováha na seznamovacím trhu mívá neblahé společenské následky. Pokud muž nebo žena zůstane na ocet, ovlivní to psychiku těchto vyloučených a nuceně osamělých lidí, ale někdy i celkovou atmosféru ve společnosti.

Ne náhodou se poukazuje na zvýšený výskyt revolucí a terorismu v zemích, kde panuje mnohoženství. Prostý matematický výpočet napoví, že pokud má muž čtyři ženy, zůstanou tři muži bez šance.

Sice mají slíbené milenky, až přijdou na věčnost, ale napřed musí odpálit nálož a vyhodit se do vzduchu. Ani nejrůznější revoluce nepřipravují usedlí tatínkové, ale nejednou jsou to nespokojení mladíci, na které se v seznamování s partnerkami nedostalo.

Mužů je stále míň a míň

Nerovnováha mezi počtem mužů a žen však nemusí nutně přinášet zatrpklost postižených nebo revoluce a terorismus. Lidé mají možnost volit nejrůznější sexuální strategie. Když přebývají muži, může si jen málokdo z nich dovolit být vybíravý. Musí se spokojit s méně žádoucí partnerkou, než jakou by byli schopni přivábit.

S přibývajícími léty se však karta obrací a mužů je k dispozici stále méně a méně. To proto, že se dožívají v průměru nižšího věku než ženy a umírají dřív. Ale přispívají k tomu i války, hojnější mužská emigrace a mnohem více naplněná mužská vězení.

Nejvíce příležitostí mají pubertální dívky.

Stovka mladých dívek si může vybrat ze 108 mužů. Ve věku 26 až 28 let už na ně zbývá jen 80 mužů vhodných pro sňatek. A mezi 38 až 42 lety je to pouze 62 mužů. Po šedesátce bývá ten poměr asi 100:40.

Muži si užívají, ženy mezi sebou soutěží 

Přebytek dostupných žen některým mužům dává příležitost k nahodilým sexuálním avantýrám. Většina žen reaguje na nedostatek mužů obvykle větší soutěživostí mezi sebou. Vylepšují svůj vzhled a víc se starají o své zdraví, o dobrou kondici.

Mnozí z nás se dívají s určitým despektem na vzestup plastické chirurgie: na odstraňování vrásek, liposukce nebo prsní implantáty. Případně na cvičení ve fitcentrech a na programy, jak rychle zhubnout. Ale společensky jsou jistě výhodnějším regulačním mechanismem než revoluce a teroristické činy.

Reklama

Související články

Vzrušující sex před souloží

Nekoitální, tedy nesouloživý sex. Ten hrál hlavní roli v jednom z největších sexuálních skandálů americké historie. A sice v avantýře prezidenta Billa Clintona...

Falešný mýtus kolem krvesmilstva

Soulož mezi příbuznými jsme až donedávna označovali zahanbujícím názvem: krvesmilstvo. Zdá se, že to je úplně jasná záležitost. Většina lidí ví i to,...

Výběr článků

Načítám