Hlavní obsah

Müsli ochrání děti před obezitou

Novinky, Korzo/Plus
LONDÝN

Děti, které se potýkají s kilogramy navíc, by měli zdravěji snídat. Podle britských lékařů je totiž vhodně vybraná snídaně klíčem ke snížení obezity.

Foto: Archiv SZM

30. léta v kulisách československého opevnění.

Článek

Dietetička Janet Warrenová společně s profesorkou Jeyou Henryovou a statističkou Vanessou Simoniteovou po dobu osmi měsíců sledovaly sedmatřicet dětí a jejich návyky při snídani.

Dětem podávaly snídaně s různým glykemickým indexem (GI), který ukazuje míru glukózy uvolňující se z jídla do krve. Výzkum se zabýval vlivem snídaně na velikost hladu během dne.

Věnujte pozornost anketě pod článkem:
Snídáte cereálie?

Jedí více, přesto mají hlad

"Pokud dětem podáte snídani s nízkým GI, významně se pak snižuje také míra hladu během dne, na rozdíl od jídla s vysokým GI," vysvětluje dietetička Janet Warrenová.

"Po snídani jsme se dětí během dne ptaly, jak velký pociťují hlad. V čase oběda jsme pak zjišťovaly, jak velkou porci sní. Nejen, že se děti s vyšším GI cítily mezi jednotlivými jídly hladové, ale také více snědly," uvedla Warrenová.

.: Vhodná snídaně pomáhá v boji s obezitou.

Boj s tloušťkou

Odborníci doufají, že jim výsledky průzkumu pomohou sestavit efektivní dietní plán, který by pomohl dětem bojovat s obezitou.

Rodiče dětí, kteří si už s kynoucími potomky nevědí rady, by do jejich jídelníčku měli zařadit pokrmy s nízkým GI. Do boje proti tloušťce je třeba zapojit například otruby, müsli, ovesnou kaši, sóju či lněný chléb. Naopak by se děti měly vzdát kukuřičných lupínků, čokoládových cereálií a bílého chleba.

Anketa

Snídáte cereálie?
Ano, téměř denně
32,3 %
Pouze občas
42,4 %
Ne, nikdy
25,3 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak vzniká nová müsli tyčinka

Zrod každé nové pochoutky je vždy tak trochu alchymie. Nejenže výrobce musí dodržovat spoustu předpisů, jimiž jsou vlastnosti mnoha druhů potravin často velice...

Výběr článků

Načítám