Hlavní obsah

Masáž na pracovišti zlepší kondici

Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masáže patří mezi nejstarší léčebné procedury a jejich obliba stále stoupá. Můžeme si vybrat mezi klasickou, sportovní nebo čínskou, shiatsu, reflexní či manuální lymfatickou masáží. Podle potřeb pacienta se dají vzájemně kombinovat.

Foto: Hana Veselá

V loňském roce bylo v Plzni uzavřeno celkem 698 sňatků, přičemž devět párů vstoupilo do registrovaného partnerství.

Článek

Každý by ale měl vědět, že pokud se pro ně rozhodne, měl by si vybrat fyzioterapeuta či maséra, který má pro prováděný druh patřičné vzdělání. Jeho práce nám má být příjemná a naprosto by nám měla vyhovovat. Má nám přinést nejen zdravotní prospěch, ale i příjemné pocity a uvolnění.

Nejčastější jsou bolesti zad

Každému člověku se občas stane, že ho začne pobolívat v zádech. Někdo situaci ignoruje, jiný si pomáhá domácími prostředky a další použije služeb maséra.

Snad nejčastější bolesti zad jsou způsobeny prací na počítači. "Nejvíce pacientů ke mně přichází právě z těchto důvodů. Mnohdy by bylo po problémech, kdyby si klienti správně zařídili pracovní prostředí. Konkrétně výšku stolu, židle, polohu klávesnice a obrazovky. Nejsou to však jen fyzické problémy, které práce s počítačem může způsobit. Nadměrné pracovní vypětí má za následek stres a ten se také projeví jak na svalech, tak na stavu páteře.

Těmto lidem sice můžu pomoci, ale trvalé výsledky se dostaví pouze tehdy, když změní svůj denní režim a stravovací zvyklosti, začnou pravidelně cvičit a upraví pracovní prostředí tak, aby to vyhovovalo jejich organismu," říká Mgr. Pavel Kloud, který se specializuje na léčebnou rehabilitaci.

Příznivě ovlivní naše tělo

Když se rozhodneme, že podstoupíme celkovou masáž, pak si můžeme být jisti, že tím ovlivníme celé tělo včetně krevního a lymfatického oběhu. Blahodárné účinky se projeví i na našich nervech, stejně jako na systému, kterým v těle proudí energie. Dosáhneme nejen účinku v místě působení, ale i na partiích značně vzdálených, projeví se prostě na stavu celého organismu.

Je samozřejmé, že se také zlepší nejen prokrvení kůže a podkoží, ale i buněčné dýchání kůže. S tím souvisí i fakt, že k našim tkáním se dostane víc kyslíku a živin a současně se zvýší vylučování odpadních látek. Zmírní se i kožní bolest, rozruší se svalové zatvrdliny, srůsty a jizevnatá tkáň. Kromě toho masáž pomáhá při odstraňování odumřelých buněk pokožky, napomáhá k rychlejšímu zotavení unavených svalů a zlepšení jejich výkonnosti, a to se také pozitivně projeví na činnosti dalších orgánů včetně psychiky.

Nejen chodidla ocení vhodnou péči

Je třeba si uvědomit, že nohama stojíme na zemi a právě tím propojujeme naši energii s energií země. To hraje velkou roli v udržení zdraví a v celkové pohodě. Tělem totiž stále protéká energie, která končí v reflexních bodech. Pokud se napětím nebo městnáním zablokuje, onemocníme. "Pomocí reflexních bodů na chodidlech se mohou zasažená místa uvolnit a tím pomohou obnovit harmonii celého těla. Touto masáží se dají ovlivnit např. deprese, stres, bolestivá onemocnění svalů, kloubů, páteře a hlavy, některá onemocnění vnitřních orgánů, ale také zácpa a neinfekční průjem. Zkušený fyzioterapeut včas objeví zdravotní problémy a může je preventivně ovlivnit dříve, než se rozvinou jejich příznaky," vysvětluje své zkušenosti Mgr. Kloud.

Staronová metoda baňkování

Přikládání skleněných nádobek na tělo - baňkování - je metoda velmi stará, která na čas upadla v zapomnění a nyní se s ní opět můžeme setkat. Princip je takový, že se v baňce spálením vzduchu vytvoří podtlak, pak se přiloží na tělo a přisaje se na pokožku. Tato metoda se používala a používá k potlačení bolestí pohybového aparátu a k reflexnímu působení na vnitřní orgány. Opakovanou aplikací v kombinaci s neuromuskulární (týkající se nervů a svalů) masáží dojde k úlevě a upraví se také funkce příslušných vnitřních orgánů.

V současné době se baňkování používá také na obličej a výsledky při léčbě akné a zmírnění tvorby vrásek jsou vynikající.

Uleví oteklým nohám

Otékání nohou je častým problémem, kterým ovšem netrpí jenom ženy. Zpomalené proudění mízy má na svědomí např. dlouhé stání či sezení, špatná životospráva, nedostatečný příjem tekutin a přejídání. Také po úrazech a vlivem infekce dochází k hromadění lymfatického toku a dalším potížím - zduření, bolestivosti a otoku končetin.

Specifická lymfatická masáž zlepší pohyb mízy, pomůže zbavit tělo otoků, posílí imunitu a lze jí léčit i takové problémy, kterým by klasická sportovně rekondiční masáž uškodila.

Používá speciální hmaty k uvolnění mízních uzlin a ke zlepšení průtoku mízy v cévách, zlepšuje prokrvení a elasticitu svalů, kůže a podkoží, zpomaluje projevy stárnutí kůže. Velmi důležité je i to, že je nebolestivá a klientovi příjemná.

Technika z Japonska

Všechny masáže, o kterých jsme se zmínili, mají drobné nevýhody. Je třeba si domluvit termín, dojet na místo a obětovat svému zdraví minimálně hodinu času. Pokud musíme šetřit s časem a tato situace nám nevyhovuje, pak nabízíme snadné řešení. Stačí si objednat maséra přímo na pracoviště. Používané techniky jsou japonského původu, mají dlouhou historii a umožňují praktikovat masáž téměř všude. Klient se nemusí svlékat, masáž se aplikuje vsedě, trvá asi patnáct minut a dokonce nejsou třeba ani masážní přípravky, proto ji lze provést prakticky kdekoli.

Ošetřují se tak především záda, šíje, ramena, paže a ruce. Stačí pouze krátká doba k tomu, aby se tělo uvolnilo, omladilo a obnovil se tok energie. Další podrobnosti získáte na www.kloud.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozvání na drink zabírá nejlépe

Podle posledních průzkumů lze ženy či dívky nejsnadněji obměkčit pozváním na chutný nápoj. Námluvy mají podle internetového zpravodajství Ananova největší...

Francouzi podporují otevření nevěstinců

Většina Francouzů se domnívá, že by v jejich vlasti měly být opět povoleny nevěstince. Důvodem je zpřísnění trestů za pouliční prostituci, které nedávno ...

Výběr článků

Načítám