Hlavní obsah

Francouzi podporují otevření nevěstinců

– PAŘÍŽ

Většina Francouzů se domnívá, že by v jejich vlasti měly být opět povoleny nevěstince. Důvodem je zpřísnění trestů za pouliční prostituci, které nedávno schválil francouzský parlament. Podle průzkumu agentury CSA je pro znovuotevření veřejných domů 63 procent dotázaných Francouzů bez ohledu na věkovou a sociální kategorii; proti se staví čtvrtina.

Foto: Milan Turek

Z konečné stanice tramvaje je na vrcholek Ještědu necelé dva kilometry vzdušnou čarou, jenže výstup turistickou stezkou měří tři a půl kilometru

Článek

Francouzské úřady v čele s ministerstvem vnitra však o znovuotevření nevěstinců nechtějí ani slyšet. Nový zákon o vnitřní bezpečnosti, podle něhož hrozí na "pasivní i aktivní" svádění klientů na veřejnosti až dva měsíce vězení a 3 750 eur pokuty, vyvolal ve Francii velké polemiky.

Odpůrci represivního přístupu argumentují tím, že pasácké gangy toto opatření neodradí, jen přesunou své "zaměstnankyně" z ulic do různých masážních salónů a hodinových hotelů.

Místo uliček lásky masážní salóny

Podle některých expertů ruská mafie investovala ve Francii hodně peněz do nemovitostí, v nichž určitě "nebude budovat čajovny". Jiní upozorňují, že asijské gangy už před časem začaly v Paříži zavádět "domácí bordely". Už předloni přitom podle odhadů úřadů v Paříži fungovalo na 240 masážních salónů, které pokoutně nabízely i sexuální služby. "Je to veřejné tajemství, všichni víme, že se v těch salónech skrývá prostituce," říká obyvatel ulice Rodier pod pařížským Montmartrem.

Veřejnost se proto domnívá, že by bylo lepší po více než půl století opět povolit provoz nevěstinců s policejní registrací prostitutek a jejich pravidelnými zdravotními kontrolami. Tento systém fungoval ve Francii do roku 1946, kdy byly na popud bývalé prostitutky a špiónky Marthe Richardové veřejné domy zákonem zrušeny. Celkem bylo tehdy v zemi oficiálně zavřeno na 1 400 nevěstinců, z toho 180 v Paříži. Množství jejich majitelů je však přeměnilo na hodinové hotely.

Veřejnost si nevěstince idealizuje

Podle francouzské sexuoložky Maliky Norové má zřejmě řada Francouzů díky literatuře a filmům zkreslené představy o tom, jak se s kněžkami lásky v nevěstincích tehdy zacházelo. "Bývalé nevěstince bývají vykreslovány jako luxusní svět, v němž byla prostituce radostí a potěšením, tedy něco hodně vzdáleného od současné bídy," říká sexuoložka. Podle ní však řada historiků dokázala, že jejich fungování mělo velmi blízko k věznění.

O praktikách romských či korsických zločineckých sítí si také znalci nedělají žádné iluze. V současnosti podle odhadů ve Francii působí na 15 000 až 18 000 prostitutek. Tři čtvrtiny z nich jsou cizinky, především z východní Evropy, Afriky a Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám