Hlavní obsah

Lidem na vozíku nabídnou lékaři brzy novou metodu léčby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná už letos nabídnou lékaři lidem po úrazech mozku a míchy, kteří jsou odkázáni na vozík, novou metodu léčby - transplantaci kmenových buněk z vlastní kostní dřeně pacienta. ČTK to dnes řekla profesorka Eva Syková z Ústavu neurověd druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Článek

"Samotné implantace kostní dřeně plánujeme ve velmi blízké budoucnosti. Je možné, že první pacienti budou během roku nebo příštích dvou let," uvedla.

Metoda je podle Sykové nadějí na zlepšení stavu pro lidi na vozíčku, pro něž zatím není žádná léčba. Odebranou kostní dřeň lékaři v laboratoři namnoží a injekčně vpraví pacientovi do žíly.

"Výzkum prokázal, že tyto buňky se dostanou jen do poškozených oblastí, nikam jinam, protože tam je porušena bariéra, která normálně brání těmto buňkám, aby se do mozku dostaly," vysvětlila. V místě poranění je totiž větší prostupnost a tvoří se zde faktory, které buňky přitahují.

O vývoji metody bude Syková hovořit na Evropském týdnu mozku. Koná se od 10. do 16. března v řadě zemí Evropy a USA. Nejširší veřejnost se letos už popáté seznámí s novými objevy a trendy ve výzkumu mozku a s pokrokem v léčbě mozkových onemocnění.

Přednášky odborníků v budově Akademie věd na Národní třídě jsou veřejnosti přístupné. Konají se denně od 10:00 do 15:30.

Reklama

Související témata:

Související články

Zima je pro náš organismus náročná

Imunita nemá za úkol pouze bránit tělo před zevními nákazami, zajišťuje i pohotovou a všestrannou kontrolu našeho zdraví. Ničí škodliviny a bezpečně rozpozná...

Jarní očista: méně tuků a více vitamínů

Přestože v těchto dnech mrzne jen to praští a na jaro si ještě počkáme, pokud jsme v závětří, sluníčko už přece jenom sílu má a za pár týdnů možná sundáme...

Pohodlí zabíjí srdce i mozek

Lidstvo zemře na lenost. Podle výzkumu Světové zdravotnické organizace nebývá v Evropě třetina každodenních jízd autem delších než tři kilometry. A polovina...

Výběr článků

Načítám