Hlavní obsah

Líbánková fáze ve vztahu nemusí nastat hned

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejíte, nespíte a čtyřiadvacet hodin přemýšlíte nad svým milovaným? Pak právě zažíváte líbánkovou fázi vztahu, která je po emocionální stránce velmi intenzivní. Bohužel, nic netrvá věčně, a tak je důležité, abyste si líbánkovou fázi užila dřív, než se s vámi rozloučí.

Foto: Profimedia.cz

Začátky nového vztahu jsou často doprovázeny tzv. líbánkovou fází.

Článek

Začátky nového vztahu jsou často doprovázeny tzv. líbánkovou fází. Jak už název napovídá, tato prvotní část vztahu je plná polibků, doteků a křehkého seznamování s druhým člověkem. Motýlci v podbřišku jsou v této fázi samozřejmostí, a stejně tak je samozřejmé, že nesundáváte růžové brýle a dotyčného vidíte v tom nejlepším světle.

„Všechno na druhé osobě vypadá perfektně, protože jste ještě neměla dostatek času na to, abyste odhalila chyby,“ říká vztahová terapeutka Michelle Mouhtisová.

I když je líbánková fáze neodmyslitelně spjata s prvními měsíci vztahu, některé páry ji zažívají s mírným zpožděním. „Může se stát, že líbánková fáze přijde až v momentě, kdy partneři udělají velký životní krok, například se zasnoubí nebo vezmou,“ vysvětlujete Michelle Mouhtisová.

Pocity, které odhalí skutečnou zamilovanost

Vztahy a sex

Na druhou stranu existuje hned několik ukazatelů, díky kterým ihned zjistíte, zda váš vztah prošel líbánkovou fází, nebo ho toto slastné období teprve čeká.

„Pokud svého partnera vnímáte jako naprosto dokonalého jedince, pak se právě nacházíte v líbánkové fázi. Dalším ukazatelem je, že si nedokážete představit, že byste se někdy pohádali nebo měli neshody,“ dodává Mouhtisová pro Brides.

Zároveň je pro líbánkovou fázi typické, že 90 % času, který trávíte s partnerem, je vyplněn zábavou a smíchem.

Pomoc, neměli jsme líbánkovou fázi

Líbánková fáze sice přináší hřejivý pocit na srdci, avšak nejde o stav, bez kterého byste nemohla žít. Pokud tedy máte pocit, že jste s partnerem líbánkovou fázi vztahu přeskočili, rozhodně nepropadejte panice. Odborníci se navíc shodují, že z dlouhodobého hlediska jde o lepší variantu.

Při líbánkové fázi totiž můžete snadno přehlédnout varovné signály, které vás od vztahu zrazují, což následně vede k nepříjemnému vystřízlivění. Naopak partneři, kteří neprožívají líbánkovou fázi, vnímají jeden druhého kritickým okem, a tudíž snáze rozpoznají, zda jejich vztah čeká zářná budoucnost.

Zamilovanost a trvalý vztah aneb Co je základem zdravého manželství

Vztahy a sex

„Vztahy s těmito počátky se často promění v trvalou lásku, která s sebou v průběhu let přinese i vytouženou líbánkovou fázi,“ říká vztahová terapeutka a dodává, že problém přichází pouze v okamžiku, kdy chemie mezi partnery v průběhu let neroste.

Jak si užít líbánkovou fázi?

Všechno je zalité sluncem, svět je barevný a život smyslný. Líbánková fáze je jedním slovem pohádka, kterou byste si měla užít do poslední sekundy. „V každém případě byste líbánkovou fázi měla milovat. Jde o čas, který je vyhrazený pro zábavu a užívání si času s milovanou osobou,“ radí Mouhtisová.

Choďte na rande, poznávejte jeden druhého, a především si užívejte přítomnost motýlků ve vašem podbřišku. Snažte se nedělat velká rozhodnutí ohledně budoucnosti vašeho vztahu, naopak žijte přítomným okamžikem.

„Líbánková fáze není stvořena pro dělání velkých životních kroků. Nedoporučuji společně kupovat nemovitosti, sestěhovat se do jednoho bytu nebo pokleknout se zásnubním prstýnkem,“ říká Michelle Mouhtisová.

Podle čeho poznáte, že randíte s tím pravým

Vztahy a sex

(Ne)příjemné vystřízlivění

Zatímco v líbánkové fázi bylo společné nakupování či vaření zábavné, během vystřízlivění vás začne štvát způsob, jakým partner loupe brambory nebo krájí okurku.

Je jasné, že po čase, kdy vám partner přišel jako nejdokonalejší osoba pod sluncem, musí zákonitě přijít doba, kdy začnete vnímat jeho chyby. Podle vztahové terapeutky je naprosto přirozené, že se po líbánkové fázi občas pohádáte nebo si ostřejším způsobem vyměníte názor.

„Projít si těmito těžkostmi je důležité, neboť právě díky tomu dokážete vybudovat dlouholetý vztah,“ říká Michelle Mouhtisová a dodává, že líbánková fáze je jenom jedna z mnoha fází, kterými vztah prochází.

„To, že skončila líbánková fáze, ještě neznamená, že skončil celý vztah.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám