Hlavní obsah

Kočičí předení jako lék proti stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Za vynikající lék proti stresu označuje jeden francouzský veterinář kočičí předení. Příjemné vrnění domácích šelmiček proto nahrál na CD a nabízí je na internetu za 14 eur (asi 440 korun) jako domácí terapii. Vynálezce nového léčebného postupu Jean-Yves Gauchet začal o účincích předení přemýšlet poté, co jej pozoroval u nemocných koček.

Foto: Marcel Vašut
Článek

"Když kočka přede, tak se jí v těle vylučují endorfiny, díky nimž může lépe snášet bolest," tvrdí veterinář. Rozhodl se proto prověřit, jaký vliv může mít předení na lidskou psychiku. Do nahrávacího studia vzal kočku Rouky, položil si ji na klín, příjemně ji šimral a hladil... a dvouminutová nahrávka královského předení byla na světě.

Na CD ji pak nechal namixovat dvacetkrát za sebou. "Všichni lidé si kočku nemohou dovolit mít doma, třeba kvůli alergiím," vysvětlil francouzský veterinář deníku Le Parisien důvod svého zajímavého experimentu. Účinky nahrávky si poté osobně ověřil za pomoci šedesáti dobrovolníků. Výsledky jsou prý velmi povzbudivé: rychlý a citelný ústup úzkosti, stresu a nervozity.

"Mnozí lidé také uváděli jistý pozitivní vliv na usínání," říká Gauchet, který hodlá svou teorii potvrdit ještě dalšími průzkumy. Na podzim chce proto začít spolupracovat s praktickými lékaři a psychiatry.

Reklama

Výběr článků

Načítám