Hlavní obsah

Klíč ke šťastnému dlouhodobému vztahu je umět pochválit partnera

Novinky, bok

Většina vztahů vzniká na základě sexuální či jiné přitažlivosti. Jen to ale k dlouhodobému a fungujícímu svazku nestačí. Po opadnutí nejvyšší zamilovanosti je třeba umět mluvit o problémech, dělat kompromisy a také umět pochválit.

Foto: Profimedia.cz

Uznání lze vyjádřit mnoha způsoby – květinou, večeří, dobrým vínem. V potaz se bere hlavně snaha, která je ve vztahu velmi důležitá.

Článek

Z počátku vztahu je všechno, co udělá partner nebo partnerka, bráno jako skvělá věc. Postupem času, kdy se růžový opar zamilovanosti rozplývá, klesá i nadšení z toho, co partner udělá nad rámec svých „povinností”. Po několikaletém vztahu už je pak automaticky bráno skoro všechno jako samozřejmost.

Partneři v dlouhodobém svazku by ale neměli zapomínat na to, že jedinec po jejich boku není jen sexuální partner, ale zároveň i dobrý kamarád a přítel, který si zaslouží uznání (jak muž, tak žena). A to jak po 14denní známosti, tak i třeba po dvaceti společně prožitých letech.

Nejen stereotyp je totiž zabijákem vztahů. Nebezpečná je i lhostejnost a samozřejmost, se kterou pohlížíme na činy toho druhého. Každý má rád, když je někdy pochválen, a ve vztahu možná o to víc. Zkuste si tedy někdy uvědomit, co všechno pro vás partner (partnerka) dělá, a pochvalte ho za jeho snahu.

Některé tipy, za co a jak případně pochválit, přinesl server Askmen.

Dokončení důležitého úkolu

Uznání za dokončení důležitého úkolu (v práci, v soukromí) v moderní době nemusí být jen formou dárku. Někdy potěší víc projevy osobních pocitů vůči přátelům či blízkému okolí.

Jak pochválit: Pogratulujte třeba formou sociální sítě, pochlubte se přátelům, jak jste pyšný (pyšná).

Oprava spotřebiče v domácnosti

Ne každý umí všechno sám opravit a ne každý to dělá, i když to umí. Rozhodně tedy není vhodné brát takové chování jako samozřejmost.

Jak pochválit: Polibek nebo prosté poděkování také potěší, pokud se ale jedná o větší problém, který byl vyřešen, zkuste něco inspirativnějšího. Třeba lahev oblíbeného vína.

Úklid domácnosti

Úklid celé domácnosti, případně domu není automatickou povinností konkrétního pohlaví, přestože to tak lidé berou. Stejně jako se podílejí na vztahu oba partneři, měli by se podílet i na chodu domácnosti a potřebách s tím spojených. Pokud partner (či partnerka) udělá něco, co běžně nepatří k jeho povinnostem, zaslouží si malé uznání.

Jak pochválit: Například dobrou domácí večeří.

Povýšení či finanční přilepšení v práci

Povýšení či finanční přilepšení v zaměstnání není ve všech profesích samozřejmostí, i když to mnozí očekávají. Jsou za tím hodiny dřiny a snažení, které je třeba náležitě docenit.

Jak pochválit: Pozvěte partnera či partnerku do oblíbené restaurace a řádně to oslavte.

Reklama

Související témata:

Související články

Vděčnost jako recept na uspokojivý sex

Pokud máte pocit, že plamínek vášně s vaším partnerem pomalu a jistě uhasíná, pak pro vás máme velmi jednoduché řešení. Projděte si svůj dosavadní život,...

Výběr článků

Načítám