Hlavní obsah

Když vztah s nejlepší kamarádkou funguje lépe než klasické partnerství

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní doba přeje netradičním vztahům. Tak jako se i u nás značně zpopularizovalo tzv. přátelství s benefity, tak se ve světě zabydluje nový fenomén tzv. frouple - partnerství s přítelem. Jedná se o čistě platonický vztah dvou žen či dvou heterosexuálních mužů, kdy spolu jedinci žijí na základě maximálního porozumění.

Foto: Profimedia.cz

Platonické soužití dvou lidí je pro mladé i starší jedince velmi výhodné.

Článek

"Platonické soužití dvou lidí je pro mladé i starší jedince velmi výhodné. Nehrozí zde žádné hrozby spjaté s emocionální či sexuální intimitou. Partneři se na sebe mohou spolehnout, dělí se o životní náklady a utváří si společné víkendové plány," vysvětluje odbornice na vztahy Debi Berndtová.

"Problém může nastat pouze v okamžiku, kdy jeden z partnerů do vztahu zapojí své city k druhému. To se ale u těchto vztahů příliš nestává. Anebo když jeden z partnerů do vztahu vstupuje se zlomeným srdcem a po čase začne postrádat sex a romantiku," dodává.

Obě si uvědomují, že by tento vztah neměl být navždy. Touží po rodině, nicméně obě hledání partnera neustále odkládají.

O tom, proč lidé do tohoto vztahu vstupují, vypráví příběhy celé řady lidí. Například Meagan z New Yorku byla se svou partnerkou nejprve spolubydlící na privátě. Začaly si natolik rozumět, že dnes po třech letech spolu dělají téměř vše. Dokonce mají i společný šatník. Tráví spolu každou volnou chvilku. Obě si uvědomují, že by tento vztah neměl být navždy. Touží po rodině, nicméně obě hledání partnera neustále odkládají. Jsou ve svém současném vztahu naprosto spokojené. V podstatě jim nic nechybí. Zatím.

Stephanie z Floridy má podle svých slov hned tři vztahy založené na přátelství. První její přítelkyně žije daleko, nicméně denně si spolu smskují a sdílejí veškeré své pocity a zážitky. Druhá přítelkyně je žena činu a chodí s ní za zábavou. Třetí je nejlepší kamarádka z dětství. Každá přítelkyně je jiná a s každou sdílí jiné problémy a zážitky. Se všemi si ale natolik rozumí, že žádný jiný vztah nevyhledává.

Příběhy mužů bývají podobné, jen s tím rozdílem, že jsou jejich přátelství pevnější. Ačkoliv se po letech oficiálně rozejdou a oba si založí svou rodinu, velmi dobří přátelé zůstávají i nadále. Často se scházejí i se svými rodinami.

Podobné je to i u starších vztahů

Vztahy dvou heterosexuálních jedinců se začínají rozrůstat i mezi staršími jedinci. Nejčastěji je volí ti, kterým předchozí klasické vztahy nevyšly a zjišťují, že k životu již sex a další intimity nepotřebují. Mnohem víc pro ně znamená mít s kým trávit volný čas a sdílet každodenní starosti a hlavně nezůstat samotní.

Psychologové tyto vztahy vítají. Mohou život jedinců maximálně obohatit. Zvlášť když mají partneři odrostlé děti a většinu dní tráví sami. Život s přítelem je pak pro ně mnohem přínosnější.

Anketa

Šli byste do vztahu s přítelem?
Ano, mám to i vyzkoušené.
4,7 %
Ano, může to opravdu fungovat.
48,5 %
Jen kdyby hrozilo, že jinak zůstanu sám/sama.
2,8 %
Ne, přijde mi to divné.
22,8 %
Ne, nechci, aby si o mně druzí mysleli, že jsem homosexuál.
7,1 %
Nevím, nepřemýšlel/a jsem zatím o tom.
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9370 čtenářů.

Reklama

Související články

Vědci přišli na to, proč láska bolí

Je to hormon oxytocin, jemuž vděčíme za obrovskou vlnu zamilovanosti a silný pocit lásky. Ale je to také on, který může za stejně intenzivní negativní emoce....

Změnit nebo převychovat muže jednoduše nelze

Nechce svatbu ani dítě, v opilosti je agresivnější nebo o sebe špatně dbá, jak prozrazují až příliš viditelné chloupky v nose. To vše patří k záležitostem,...

Výběr článků

Načítám