Hlavní obsah

Když se protiklady přitahují

Novinky, Alžběta Dytrychová

Říká se, že protiklady se přitahují. Nejčastěji podobnou větu slýcháme od párů, které hned na první pohled působí odlišným dojmem. Může ale vztah založený na rozdílných povahách i životním stylu odolat nástrahám současného světa?

Foto: Profimedia.cz

Protiklady nemusí být překážkou.

Článek

Máte s partnerem odlišné chuťové pohárky, nebo jiný pohled na výchovu potomků? Asi sama cítíte, že mezi zmíněnými příklady panuje značný rozdíl. Podle psychoterapeutky Rachel Wrightové je důležité si o všech odlišných názorech i potřebách s partnerem co nejdříve promluvit a zkusit nalézt u důležitých věcí společně řešení.

Pro dlouhodobě spokojený vztah je totiž klíčové, aby partneři měli stejné potřeby. Podle Wrightové se k těmto potřebám řadí například pohled na výchovu dětí, náboženská víra či samotný životní styl. Oproti tomu společné zájmy jsou pouhým kořením vztahu, bez kterého však dokážete poměrně spokojeně žít.

Čtyři způsoby, jak zvládat konflikty s partnerem

Vztahy a sex

Čas individualistů

Mnoho lidí se domnívá, že do kategorie potřeb spadají volnočasové aktivity. Pokud partner neholduje vaší oblíbené józe, a vy naopak z duše nenávidíte snowboard, na kterém se každou zimu prohání, pak rozhodně nepropadejte panice.

„Mít různé zájmy podporuje autonomii. Navíc je to pro vztah doopravdy zdravé a napomáhá to člověku k tomu, aby si ve vztahu udržel část svého individuálního já,“ říká psychoterapeutka Wrightová pro Well and Good.

V rámci cvičení sice můžete s partnerem působit jako protiklady, avšak důležité je, že v hodnotách či pohledu na svět jste zajedno.

Podobného názoru je také odbornice na vztahy Lisa Elsonová, která tvrdí, že mnoho lidí zbytečně přeceňuje společné zájmy. „Pokud lidé využívají k seznámení aplikaci, pak primárně řeší, zda s daným člověkem mají společné zájmy. Ve skutečnosti na společných zájmech nezáleží, naopak záleží na společných potřebách,“ vysvětluje Elsonová.

„Problém je také u seznamovacích algoritmů, které rovněž dávají dohromady lidi na základě společných koníčků,” dodává.

Nemáte čas na koníčky? Najděte si ho, lepší lék neexistuje

Styl

Nepodceňujte vzájemné pouto

Otázkou protikladů se zabývala také studie zveřejněná v časopise Developmental Psychology, které se zúčastnilo 1965 párů. Ze studie vyšlo najevo, že nejspokojenější vztahy jsou ty, ve kterých mezi sebou partneři sdílejí důvěrné myšlenky a pocity, a zároveň mají vlastní zájmy.

Jinými slovy, vůbec nevadí, když dvakrát v týdnu chodíte sama na jógu, podstatné je to, zda se vás po józe partner zeptá, jak vám šel udělat pes hlavou dolů.

Pomoc, máme odlišné potřeby!

Pokud máte pocit, že jste s partnerem dva naprosto nesourodí lidé, pak to ještě neznamená, že je váš vztah odkázán k záhubě.

„V první řadě si řekněte, co od partnerství očekáváte a potřebujete. Uvědomte si své potřeby, zjistěte potřeby partnera, a především se o nich naučte s partnerem mluvit,“ radí psycholožka Christine Finnová.

Teprve následně přichází čas na změny. Možná zjistíte, že problém je pouze v tom, že se o potřeby druhého člověka příliš nezajímáte. Nebo vám naopak dojde, že si budoucnost představujete zcela jinak než partner. Ať už dojdete k jakémukoli zjištění, rozhodně vás i váš vztah posune kupředu.

Reklama

Související články

Co ženy nejvíce obdivují na mužích

Podle čeho se ženy rozhodují, s kterým mužem začnou chodit a které raději přenechají jiným? Možná budete překvapeni. Mezi ty nejdůležitější věci sice patří...

Typy žen, které muži milují

Každá žena by měla být především sama sebou. Pokud chce být ale atraktivní pro opačné pohlaví, není špatně vědět, po jaké ženě muži skutečně touží...

Výběr článků

Načítám