Hlavní obsah

Když se doma místo hádek mlčí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hádky pročisťují vzduch a mohou mít na vztah i léčebné účinky. Ne všichni jsou ale jejich příznivci. Někteří jedinci místo dohadů a hlasité výměny názorů svůj nesouhlas či uraženost raději dávají najevo svým mlčením. Tzv. tichá domácnost ale ve skutečnosti nikomu neprospívá, může se negativně projevit nejen na vztahu samotném, ale i zdraví obou partnerů.

Foto: Profimedia.cz

Řešit cokoliv mlčením jednoduše ničemu nepomůže.

Článek

Mlčení samo o sobě přitom není zlé, spíše naopak. Ticho a zklidnění pomáhají k třídění myšlenek a k vyrovnávání vnitřní rovnováhy. Jenže budete-li mlčet v okamžiku, kdy se vyskytne nějaký problém, který je zapotřebí řešit, pak bude mít ticho zcela opačný efekt a vše se začne negativně zobrazovat i na zdraví partnerů.

Potlačování emocí narušuje jednak vnitřní vyrovnanost, lidé mohou být časem frustrovaní, agresivní a neuropatičtí, pak také dochází k oslabení imunitního systému, což se může začít projevovat nejrůznějšími záněty, střevními problémy či sexuální dysfunkcí.

Řešit cokoliv mlčením jednoduše ničemu nepomůže. „Přestože tak dáte najevo svůj vzdor a nesouhlas a budete mít pocit, že tak druhého řádně vytrestáte a dáte mu za vyučenou, ve skutečnosti tak nejenže nic nevyřešíte, ale také velmi významně ublížíte vašemu vztahu,” upozorňuje na svém blogu psychoterapeutka Helen Parkerová.

„Čím déle ticho bude trvat, tím více se oba partneři přestanou v konfliktu orientovat, jedinou jejich jistotou tak zůstane pocit zloby a nemluvení,” dodává.

Ani po prolomení mlčení navíc nebudou mít partneři vyhráno. Je velká pravděpodobnost, že mezi nimi již nikdy nebude fungovat normální komunikace, jelikož budou mít už navždy tendence utápět se ve vzájemných výčitkách.

Bez změny to nepůjde

Nikdo neříká, že je zapotřebí tichou domácnost okamžitě zaměnit za tzv. italskou, nicméně bez naučení se hádat a řešit problémy jiným způsobem to určitě nepůjde.

„Zkuste začít tím, že si o tiché domácnosti promluvíte s protějškem v okamžiku, kdy budete oba v pohodě a ochotni si naslouchat. Je šance, že pak mnohem snáze naleznete způsob, jak spolu při neshodách vzájemně komunikovat. Zkuste si například utvořit společně hesla, která vám vždy připomenou konkrétní domluvená pravidla. Díky heslům si tak během hádky můžete dát snáze najevo, co se vám líbí či nelíbí, ale i kdy už se věci dostávají tzv. za hranu,” doporučuje odbornice.

Zároveň si sami sobě zodpovězte otázku, proč mlčíte a čeho svým mlčením chcete dosáhnout. Zda chce druhého jen potrestat či ranit, podusit nebo vychovat. A čeho nakonec dosáhnete.

Často se stává, že sami uznáte, že jste svým chováním nikdy nikoho nevychovali a ani příliš věcí k lepšímu nezměnili. Bez otevřené komunikace tyto věci jednoduše nejsou možné. O problému je totiž vždy nutné mluvit, jinak nikdy nedojde k jeho vyřešení ani k nápravě věcí či chování.

Anketa

Řešíte doma neshody tichou domácností?
Ano a myslím, že nám to s partnerem vyhovuje
6,5 %
Bohužel často ano a je to vyčerpávající
66,4 %
Dříve ano, dnes vše ale řešíme mnohem otevřeněji
7,2 %
Ne, máme spíš opačný problém
7,3 %
Ne, ale i tak nám chvilku trvalo, než jsme se naučili spolu věci řešit
3,4 %
Ne, ale už jsem to zažil/a a opravdu to nefungovalo
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3062 čtenářů.

Reklama

Související články

Proč je tak těžké opustit toxický vztah

Když se dva lidé zamilují, spoustu věcí nevidí. Jenže jakmile uplyne nějaká doba, začnou na povrch vyplouvat věci, které již nelze přehlížet a partneři by je...

Partnerské manipulace, které nelze tolerovat

Když se člověk zamiluje, spoustu věcí nevidí. A když už se mu něco nezdá, nedává tomu tolik důležitosti. Nevidí tedy často to, co je pro nejbližší od začátku...

Výběr článků

Načítám