Hlavní obsah

Když je ejakulace předčasná...

Jednou z nejčastějších poruch sexuálních funkcí muže je předčasná ejakulace, kterou trpí 30 až 40 procent mužské populace. Je to porucha, která působí mnoho starostí a stresu oběma partnerům. Jedná se však často o psychologický problém, který lze poměrně snadno řešit.

Foto: Radim Kašpar

Modelové zasedání 2011.

Článek

Potíže s předčasnou ejakulací může pomoci vyřešit psychoterapeut, ale existují i různá cvičení, která lze zkoušet doma.

Definice předčasné ejakulace

Předčasná ejakulace neboli ejakulatio praecox je často psychologické povahy, méně často je následkem nervových chorob, chorob krevního oběhu nebo špatné funkce žláz s vnitřní sekrecí. Těžko se definuje přesně. Nejvýstižnější definicí je asi ta, že vyvrcholení přichází dříve, než by si oba partneři přáli. Muž zkrátka ejakulaci nedokáže kontrolovat.

Dochází k ní zejména ve stresových situacích nebo při velice vysokém stupni vzrušení. Některým mužům se to stává během pohlavního styku, jiní nedokáží dobře kontrolovat masturbaci a další předčasně ejakulují při jakékoliv partnerčině stimulaci. Někdy může být příčinou i sama partnerka, ze které muž vycítí, že to už chce mít brzy za sebou.

Je to porucha, která se dá jen těžko řešit bez aktivního přičinění partnerky. Ta partnerovi může pomoci zvládnout jeho neklid a nedočkavost. Strach ze selhání ještě víc násobí mužovu nervozitu. Takový muž dokáže zadržet výron semene pouze těsně před vstup do pochvy. Předčasná ejakulace partnerku frustruje a vyvolává u ní někdy i agresivitu.

Tento nesoulad je často příčinou rozchodů či rozvodů, ačkoliv by vysvětlení a vzájemné pochopení problémů mohlo značně zkvalitnit vztah v oblasti fyzické i emocionální.

Řešení

Jako vždy je i v tomto případě první a nejdůležitější radou relaxace. Tou se dá předejít spoustě potíží v partnerském životě a mnohé problémy pomáhá řešit. Odborníci proto radí i mužům, nejen ženám s problémy vaginismu či stresu ze styku, aby si před pohlavním aktem napustili vanu plnou voňavé pěny, pustili si hudbu a uvolnili se. Duševní pohoda má na fyzickou stránku člověka silný vliv.

Další "otřepanou"- protože účinnou - radou je vyřešení partnerských problémů ještě před dveřmi ložnice. Je-li jeden z partnerů v psychické nepohodě, měl by to svému protějšku říci a společně pak problém řešit, aby se do sexu nepromítal.

Stejně jako ženám, i mužům lékaři radí, aby cvičili svaly pánevního dna. Někteří muži tvrdí, že jim takové cvičení pomáhá oddalovat ejakulaci tak dlouho, jak si přejí. Nejběžnější radou psychosexuální terapie je metoda "stop a start". Odborníci mužům trpícím předčasnou ejakulací radí, aby se zkoušeli sami stimulovat a přestali vždy v momentě, kdy se blíží vyvrcholení. A poté, co pocit vzrušení odezní, začít znovu. Tohle by měli opakovat třikrát za sebou. Postupem času by zkoušením tohoto cvičení měli být muži schopní ejakulaci oddálit vždy o něco déle.

Změnit způsob stimulace je dalším cvičením, které radí sexuologové. Jakmile začne mít muž pocit, že se mu metodou "stop a start" daří ejakulaci oddalovat stále více, měl by zkusit jiné dráždění. Místo, aby se vším naráz přestal, měl by zkusit pokračovat, ale o něco méně stimulujícím způsobem.

Při pohlavním styku se dá metoda "stop a start" zkoušet také. Místo totálního zastavení v momentě, kdy má muž pocit, že vrcholí, by měl zkusit změnit polohu.

A jako vždy nakonec platí rada, že nepomůže-li žádná z výše uvedených rad, neměl by nikdo váhat a naopak měl rychle zajít za svým lékařem. Čím dříve své problémy vyřeší, tím dříve se bude cítit šťastnější on i jeho partnerka.

Reklama

Související témata:

Související články

Když sex bolí...

Ženy poměrně běžně v určitém stádiu svého života prožívají pohlavní styk bolestivě. Pro některé to může být přechodná obtíž, jejíž příčinu znají. Pro jiné...

Když je orgasmus k nedosažení...

O orgasmu a ženách už toho bylo napsáno mnoho. Existují takové, které dokáží vyvrcholit stejně často jako muži, ale jsou i takové, které orgasmus nepoznají...

Když sexu brání vaginismus...

Převážná většina lidí bere pohlavní styk za zcela samozřejmou součást lidského života, většina z nich si ho potom dokáže maximálně vychutnat a považuje...

Výběr článků

Načítám