Hlavní obsah

Když sex bolí...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy poměrně běžně v určitém stádiu svého života prožívají pohlavní styk bolestivě. Pro některé to může být přechodná obtíž, jejíž příčinu znají. Pro jiné se však bohužel bolest stává pravidelným průvodním jevem milování.

Článek

Taková skutečnost může mít ovšem ničivý vliv na fyzické i emocionální prožitky sexu, a to u obou partnerů. Důvodů bolestivého pohlavního styku je několik, od aktuální fyzické kondice až po gynekologické obtíže. Ve většině případů je však příčinou nedostatečně vzrušené tělo ženy, které ještě není připraveno na penetraci.

Sexuální vzrušení

Sexuální vzrušení je přípravou na pohlavní styk. Sexuální touha neboli libido, které je individuální v intenzitě i projevech, je podmíněna vnějšími společenskými a kulturními faktory a představivostí.

Důležité jsou dva faktory: zamilovanost a z ní pramenící něžnost a citový vztah a erotický impuls, vyvolaný touhou po rozkoši. Tyto dvě složky se vzájemně posilují nebo si odporují. Častěji se k nim přidává touha po vzájemném poskytnutí rozkoše, a tak pohlavní akt přestává být pouze činností, která vede k rozmnožování.

Muž reaguje na pohlavní vzrušení erekcí pohlavního údu a žena zvlhčením pochvy. Tyto dvě reakce se od sebe liší jen na první pohled. Erekce je způsobena náhlým přílivem krve do kavernozních a houbovitých tělísek, která obklopují močovou trubici. Jde o jev dobře viditelný. Délka a průměr ochablého pohlavního údu jsou různé u každého jedince, nicméně délka údu při erekci je však u všech mužů přibližně stejná.

Zvlhčování pochvy vnímá pouze sama žena. Ve fázi vzrušení se v horních dvou třetinách stěn pochvy objevuje tekutina. Tekutina se na stěnách pochvy zjevuje jako ranní rosa na květinách a je výsledkem přítoku krve do poševních stěn, které se zbarví a zduří. U mužů i žen tedy vzrušení vyvolává stejný mechanismus (příliv krve a následné rozšíření cév).

Na základě rozšíření cév se pochva zvětšuje, zaokrouhluje a vytváří z této dutiny kanál, připravený přijmout válcovitý penis.

Nedostatek sexuálního vzrušení

Nedostatek sexuálního vzrušení je však, jak již bylo zmíněno, nejčastější příčinou bolestivého styku. Jakmile totiž není vagína zvlhčená, není na proniknutí mužského pohlavního údu připravena. V nevzrušeném stavu totiž vagína není pro jakoukoliv penetraci stavěna, maximálně do ní lze zavést tampón.

Pokud je proniknutí penisu bolestivé i ve chvíli, kdy si žena připadá vzrušena, měla by se poradit s gynekologem, zda problém neleží někde jinde.

Začarovaný kruh bolesti

Problém s bolestí při milování je ten, že blokuje vzrušení. Jakmile se žena bojí, že ji bude sexuální styk bolet, nedokáže se vzrušit. A nedostatek vzrušení samozřejmě opět vede k tomu, že je akt lásky bolestivý. Mnoho žen se z tohoto důvodu ocitá v začarovaném kruhu bolesti.

Zkušenost s bolestivým sexem vyvolává strach z dalšího utrpení. Strach z bolesti zablokovává vzrušivost, nedostatek vzrušení způsobuje větší bolest a tak stále dokola.

Jak překonat neschopnost vzrušit se?

Odborníci poskytli pár tipů, jak se pokusit zvýšit schopnost vzrušit se:

RelaxaceJe tím nejdůležitějším, co by měla každá stresovaná žena udělat. Měla by se uvolnit horkou koupelí, nejlépe s vonnými solemi či olejíčky. Měla by zkusit techniky hloubkového dýchání a poslouchat relaxační hudbu.
Partnerská situaceŽena by si měla být jistá, že její hlava i srdce jsou stejně jako tělo na sex naladěny. Pokud je kvůli něčemu ve vztahu k partnerovi naštvaná, měla by si s ním ten problém nejdřív vyřešit.
Trénink dna pánevníhoZvýší přítok krve do oblasti genitálií a zlepší vnímání jakýchkoliv projevů fyzického vzrušení. (Denně 15 minut postupně zatínejte a povolujte svaly.)
Použití fantazieŽena by se měla dostat do nálady tak, že začne přemýšlet o své nejoblíbenější sexuální představě.
Požitek ze smyslnostiNež se žena začne chovat sexuálně, měla by se snažit chovat smyslně. Měla by tělu dát čas, aby zjistilo, jaké doteky mu jsou nejpříjemnější.
LubrikaceŽeny, které prožívají sexuální styk bolestivě, by měly mít u postele tubu lubrikačního gelu. Je totiž těžké stimulovat suchý klitoris. K urychlení procesu je proto vhodné použít trochu lubrikantu.
Stimulace nervůVědecké výzkumy prokázaly, že sledováním hororů nebo jízdou na horské dráze se zvýší srdeční tep. 15 - 30 minut poté tělo údajně lépe sexuálně reaguje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám