Hlavní obsah

Když sexu brání vaginismus...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převážná většina lidí bere pohlavní styk za zcela samozřejmou součást lidského života, většina z nich si ho potom dokáže maximálně vychutnat a považuje ho za jedinečnou slast. Někteří lidé ze sexu potěšení nemají a jiní jej dokonce ani nemohou provozovat, a to kvůli vaginismu.

Foto: Policie ČR

Stopa na místě letošní vraždy

Článek

Vaginismus totiž znemožňuje penetraci. Některé ženy, které jím trpí, nemají v jiných oblastech sexuálního života potíže. Dokáží se vzrušit a mívají pravidelné orgasmy, z nějakého důvodu však nejsou schopné pohlavního styku. Jiné mají zase vůči sexu nepřátelské pocity, bojí se ho a mají velký strach zejména z penetrace.

Tato porucha dokáže ženě velice znepříjemnit a zkomplikovat život. Nejenom, že se nemůže milovat, navíc jí nepropustnost vagíny znemožňuje snažení o rodinu. Vaginismus ovšem není neléčitelný.

Definice vaginismu

Vaginismus postihuje určité procento mladých žen, a to zejména na počátku sexuálního života. Projevuje se křečovitým stažením poševního svalstva, které brání proniknutí penisu do pochvy. Tato porucha může přetrvávat dost dlouho, ale dá se odstranit vhodnou kombinací gynekologické a psychoterapeutické léčby. Nejprve je třeba vyloučit jakoukoliv fyzickou anomálii a teprve potom hledat příčiny.

Může se jednat o strach z deformace pohlavních orgánů, strach z bolestivé deflorace, z těhotenství, anebo je příčinou fyzický odpor k partnerovi nebo k samotnému pohlavnímu styku. Některé ženy vaginismem trpí po celý život. U jiných se tato reakce objeví jen u nějakého určitého partnerského vztahu.

Příčiny vaginismu

Důvody vaginismu jsou většinou psychického rázu, a to i když se třeba jedná o reakci na nepříjemný fyzický zážitek. (Vaginismus může být bezděčnou obrannou reakcí proti bolestivému styku. Více) V zásadě se však dají příčiny této poruchy shrnout do tří kategorií. Jde o podvědomý postoj k sexu, předchozí traumatickou zkušenost a problémy ve vztahu.

Naše postoje k sexualitě se formují už od dětství a nenápadně ovlivňují naše podvědomí. Některé ženy odmalička slýchají, že je sex nebezpečný a navíc špatnost. Jiné zase rodiče zastrašovali varováním, že se jich nikdo "dole" nesmí dotknout, protože by mohly otěhotnět. Jindy jsou překážkou sexu náboženské či kulturní zábrany; určitou výchovou lze totiž v dívce, která má sexuální tužby, vyvolat pocit viny. V dospívání si možná některé dívky spojily sex s představou něčeho špinavého a potupného. V případě špatné sexuální výchovy zase mohly získat některé ženy dojem, že je penetrace fyzicky nemožná. Jiným zase mohl někdo další říci, že je sex bolestný.

V případě, že žena prožila v některém stádiu svého života traumatickou zkušenost spojenou se svou sexualitou nebo s oblastí svých genitálií, mohla si vypěstovat vaginismus coby obrannou reakci proti případné další bolesti. Takovým zážitkem mohl být i nepovedený partnerský vztah.

Problémy ve vztahu jsou ostatně další běžnou příčinou objevení vaginismu. Poruchu mohou vyvolat nevyřešené spory mezi partnery. I v tomto případě platí stará známá rada, že by měli lidé problémy řešit ještě před dveřmi ložnice.

Řešení

Jako u většiny sexuálních potíží je první radou relaxace. To je to nejdůležitější, co by měla každá žena, která vaginismem trpí, udělat. Stejně jako v případě, že je sex bolestivý, i u vaginismu se doporučuje cvičit vaginální svaly.

Odborníci také doporučují postupné trénování vagíny a zbavování jí tak její přecitlivělosti. Ženám, které vaginismem trpí, sexuologové radí, aby si zkoušely do pochvy zavádět konečky prstů. Později prsty celé a v momentě, kdy už bude "postižená" natolik uvolněná a sebejistá, může to zkusit i s partnerovým prstem.

A jako vždy platí rada, že v případě přetrvávajících problémů je dobré kontaktovat svého gynekologa.

Reklama

Související témata:

Související články

Když sex bolí...

Ženy poměrně běžně v určitém stádiu svého života prožívají pohlavní styk bolestivě. Pro některé to může být přechodná obtíž, jejíž příčinu znají. Pro jiné...

Když je orgasmus k nedosažení...

O orgasmu a ženách už toho bylo napsáno mnoho. Existují takové, které dokáží vyvrcholit stejně často jako muži, ale jsou i takové, které orgasmus nepoznají...

Výběr článků

Načítám