Hlavní obsah

Když je orgasmus k nedosažení...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O orgasmu a ženách už toho bylo napsáno mnoho. Existují takové, které dokáží vyvrcholit stejně často jako muži, ale jsou i takové, které orgasmus nepoznají za celý život. Podle výzkumů je takových žen 12 %. Jiné zase nikdy nevyvrcholí během pohlavního styku, těch je celých 75 %.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Odborníci si lámou hlavu, co je toho příčinou. Zda se jedná o fyzický či psychický problém. Nebo snad obojí?

Fyzické obtíže

Nejobvyklejší fyzickou příčinou nedosažení orgasmu při sexuálním styku je nedostatečná stimulace klitorisu. Většina žen totiž pro vyvrcholení potřebuje, aby se jejího klitorisu partner přímo dotýkal, což se obvykle při souloži neděje.

Další běžnou příčinou je celková únava těla nebo nemoc. Orgasmus se nespustí na povel tlačítka. Pokud se člověk necítí dobře, prioritou pro jeho tělo se stává spánek. Tím posledním, co by ho zajímalo je sexuální ukojení.

Definice orgasmu

Orgasmus muže je z fyziologického hlediska charakterizován sérií rytmických stahů, které jsou od sebe odděleny intervaly v trvání zlomku sekundy. Při vyvrcholení jsou tyto stahy velmi silné s poněkud silnějšími intervaly. Sperma je vypuzováno v záchvěvech, nejprve vystřikuje tekutina produkovaná ve varlatech, která je bohatá na spermie, potom následuje prostatický sekret charakteristického zápachu.

Orgasmus ženy je též provázen sérií rytmických stahů, a to v erotogenní oblasti pochvy. Vyvrcholení provází stahy dělohy se zvýšeným nitroděložním tlakem a rozevřením děložního hrdla. Ženy k pohlavnímu styku často svolí spíše z emocionálních důvodů než na základě pohlavní touhy, což je také příčinou toho, že ne vždy orgasmu dosáhnou. Jsou v tomto směru daleko zranitelnější a citlivější než muži.

Dosažení současného vyvrcholení u muže i ženy není vždy možné. Není to ovšem důvodem ke znepokojování. Tato skutečnost vůbec kvalitu pohlavního aktu ohrozit nemusí.

Zdravotní problémy znesnadňující orgasmus

Jak už bylo výše řečeno, lidé mají často problémy s vyvrcholením z důvodu nemoci. Zdravotní obtíže, které dosažení orgasmu komplikují, jsou často vaskulárního, neurologického nebo hormonálního původu. Problémem mohou být i vedlejší účinky některých léků. Někdy může poškodit nervy a způsobit tak znecitlivění i chirurgická operace pánevní oblasti.

Ženy, které mají potíže s dosahováním orgasmu a navíc si myslí, že by se jich mohl týkat některý z uvedených důvodů, by tyto skutečnosti měly konzultovat se svým lékařem. Ty, které jsou v dobrém fyzickém stavu, navíc dostatečně spí, a přesto nemohou vyvrcholení dosáhnout, mají nejspíš nějaký psychický blok.

Psychické bloky

Lidem, kteří si stěžují na neschopnost dosáhnout orgasmu, často přátelé radí, aby svém tělu dopřáli relaxaci a nechali věcem volný průběh. S psychickými bloky to ovšem tak jednoduché není. Nelze se jich zbavit tak prostým způsobem. Příčiny těchto bloků jsou různé.

Jedním z nejčastějších důvodů je touha ženy po perfekcionismu. Snaha, aby byl sex dokonalý. Aby prostředí bylo "takové" a ona byla v té "správné náladě". Často se také stává, že se ženy bojí ztráty sebekontroly. Další problémy přináší malá sebedůvěra. Jakmile se žena obává, zda nebude její zadek připadat partnerovi příliš velký a soustředí se na to více než na fyzický prožitek, zbrzdí tím vlastní vášeň.

Některé duševní bloky mohla způsobit i výchova v dětství. Některé ženy mají při sexu pocit viny a studu, protože jim možná někdo v raném mládí vsugeroval, že je pohlavní styk něco špatného. Orgasmus blokuje i rozptýlenost. Jakmile žena při aktu lásky myslí na to, zda už děti spí, jestli nezazvoní telefon, či zda je neuslyší sousedé, její mysl se nedokáže na sexuální prožitek soustředit.

Nepřítelem orgasmu je naopak i přílišná soustředěnost na věc. Pokud žena příliš soustředěně očekává "ten moment", vůbec si ho neprožije. A v neposlední řadě schopnosti vyvrcholení určitě neprospívají partnerské problémy. Nelze očekávat, že by si mohl člověk vychutnat krásný sex s nepřítelem. V tomto případě platí, že případné rozepře ve vztahu by si měli lidé vyřešit ještě před dveřmi ložnice.

Řešení

Máte-li pocit, že se vás některá z popsaných příčin neúspěchu týká, často pomáhá, pokud si o tom promluvíte se svým partnerem. Řešení mohou přinést i různá fyzická cvičení.

Zkusit můžete například dechová cvičení. Zhluboka dýchat a snažit se okysličit napjaté svalstvo. Uvolnění je pro příjemný fyzický prožitek klíčové. Nebo zkuste jinou pozici, abyste maximalizovaly stimulaci klitorisu. Například se prohněte v zádech. Dalším ze cvičení je třeba rytmické mačkání pánevního svalstva. Pro odpoutání se od různých negativních a rozptylujících myšlenek je dobré utéci ke své nejoblíbenější představě.

Pokud nic nepomůže, nestyďte se vyhledat sexuálního terapeuta. A hlavně nezapomínejte, že s dosahováním orgasmu má potíže mnoho žen. Není tedy důvod se tím nějak mimořádně stresovat. Kvalitní sexuální život lze vést i bez něj.

Reklama

Související články

Když sex bolí...

Ženy poměrně běžně v určitém stádiu svého života prožívají pohlavní styk bolestivě. Pro některé to může být přechodná obtíž, jejíž příčinu znají. Pro jiné...

Výběr článků

Načítám