Hlavní obsah

Když člověk není schopen někoho plně milovat

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lásku v životě potkáme v mnoha podobách. Milujeme své děti, partnery či partnerky, dokonce i domácí mazlíčky. Přesto se najdou i lidé, kteří nejsou schopni žádné lásky. Podle odborníků je tento „jev“ viditelnější mnohem častěji, než bychom si mohli představovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé, kteří nejsou schopni milovat, nemilují ani sami sebe. Bez toho bohužel nejsou schopni milovat ani nikoho dalšího. Udržení jakéhokoli partnerského vztahu je tak pro ně téměř nemožné.

Samozřejmě se nabízí otázka, jestli je opravdu možné, že by člověk nebyl schopen jakékoli formy lásky. „Odpověď je ano, je to možné,“ uvádí na svém blogu poradkyně a terapeutka Brittney Lindstromová.

Podle čeho poznat, že do vztahu vkládáte víc než partner

Vztahy a sex

Jak dodává, důvodů může být celá řada. Mohou vycházet z negativních zážitků z dětství, traumat minulých vztahů, nebo dokonce z jejich vlastních osobnostních rysů. Rovněž ale dodává, že na sobě mohou lidé zapracovat a dostat se z dané situace. Potřeba je ovšem dostatečné odhodlání.

Jedince neschopné lásky pak lze poznat podle několika ukazatelů.

Obviňují ostatní

Lidé, kteří nejsou schopni milovat, mají podle poradkyně tendenci obviňovat z problémů jiné lidi. Chybí jim obecně vhled do toho, jak by se mohli na problému vůbec podílet.

Jsou rovněž úzkoprsí a zaměřují se pouze na to, jak jim situace nebo vztah prospívají, nebo naopak v něčem brání. Málokdy udělají chybu ve smyslu, že by nešlo něco tak, jak si naplánují.

Nevnímají odpovědnost za své chyby či provinění

Lidé, kterým chybí schopnost někoho plně milovat, mají podle terapeutky omezenou schopnost vidět své chyby v některých situacích či vztazích. A ani je vidět nechtějí. Často se pak stává, že místo obou stran se na vztahu podílí jen jeden člověk.

Vděku se děti musí učit, bezohledné sobce z nich vychovají rodiče

Děti

Hledají výmluvy

Hledání výmluv je dalším znakem těchto lidí. A to jak v současných vztazích, tak i těch budoucích. Poměrně typické jsou pro ně výmluvy typu: Promiň, byl jsem opilý, neber si to osobně. Obvykle se tak nechovám... apod.

Snadno se vzdávají

Pokud něco nejde poměrně rychle podle jejich představ, snadno se vzdávají. Vůbec nemyslí na druhého.

Nedostatečná komunikace

V důsledku toho, že někdo není schopen milovat, rovněž jen zřídkakdy dostatečně komunikuje, tvrdí odbornice.

Jak se bránit pasivní agresi

Vztahy a sex

Jsou emocionálně odtažití

Popisovaní lidé rovněž často odsouvají ze vztahu emoce. Vy tak můžete na vztahu pracovat, jak chcete, ale protějšek se vám bude i tak vzdalovat.

Jsou nešťastní

Lidé neschopní milovat sami sebe i druhé bývají velmi nešťastní. Podle terapeutky je to hlavně proto, že sami nevědí, kdo vlastně jsou.

Pět náznaků, že randíte s emočně nevyzrálým člověkem

Vztahy a sex

Zajímají se jen o sebe

Já, já, já. To, co chtějí oni sami, je vždy na prvním místě. Bez kompromisů.

Příliš jim záleží na názoru druhých

Těmto lidem stejně tak až přespříliš záleží na názoru jiných, takže budou věnovat spoustu času tomu, aby se jim zalíbili. „Je tak dost pravděpodobné, že na vaše potřeby a přání ve vztahu nebudou mít jednoduše čas,“ tvrdí Lindstromová.

Za vším ale také může stát tzv. emoční deprivace. Tu poprvé popsala v padesátých letech minulého století nizozemská psychiatrička Anna A. Terruweová. Označila ji jako frustrační neurózu, která bývá důsledkem nedostatku bezpodmínečné lásky v rané fázi života.

Lidé, kteří byli v dětství ignorováni, zanedbáváni nebo dokonce zneužíváni, ve svém emočním vývoji jaksi „zakrněli“. I proto nemohou udržovat zdravý vztah plný lásky, protože je to nikdo nenaučil. „Nemají k tomu dostatečné znalosti,“ uzavírá Lindstromová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám