Hlavní obsah

Jak udržet dlouhodobý vztah při životě

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržet vztah v takové kvalitě, aby vás nejen bavil, ale i dlouho vydržel, dá práci. Jak toho docílit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počáteční fáze vztahu bývají považovány za ty nejlepší. Každá konverzace, každé slovo a dotek partnera v nás zanechávají nejen krásné pocity, ale i povzbuzují k tomu chtít víc a víc.

Jenže po nějaké době ony opojné pocity začnou mizet a nahradí je „běžné“ vztahové dny. Pokud je to tak delší dobu, může nás to vést k zamyšlení, co za tím stojí a jestli je vztah ještě vůbec v pořádku.

Recept na šťastný vztah? Poznejte svůj jazyk omluvy

Vztahy a sex

Na podobných úvahách ovšem není vůbec nic špatného. Pokud budete mít snahu s tím něco dělat, dá se s trochou úsilí i dlouholetý vztah znovu okořenit, tvrdí sexuální terapeutka Leigh Norénová pro server Yourtango.

Na vztahu mají pracovat oba

Žijeme ve světě, kde je nám často vštěpováno, že pokud budeme ve vztahu s tou pravou osobou, budou láska, přitažlivost a sex jednoduché. Vidíme to nejen v romantických filmech, ale prezentuje se tím i řada lidí na sociálních sítích.

Když partner odmítá řešit problémy ve vztahu

Vztahy a sex

Jenže jak tvrdí Norénová, realita je diametrálně jiná. „Vídám páry, které se potýkají s budováním vzájemného spojení ve vztahu. Páry, které mají pocit, že jim něco chybí, protože nemají sex. Páry, které se na sebe přestaly láskyplně dívat,“ vysvětluje z vlastních zkušeností odbornice.

Na vztahu, který začal být poněkud nevýrazný, není nic špatného – potřebuje jen trochu posílit. A pokud se na tom budou podílet oba partneři, nemusí to být vůbec těžké.

Posilování vztahu může být zábavné

Pokud budete aktivní, co se týče posílení vztahu, můžete začít pracovat na věcech, které ho naplní zábavou.

Oživte vzpomínky, které jsou pro vás zábavné, pozvěte protějšek na netradiční rande nebo vyzkoušejte něco nového v ložnici. Záleží jen na vás a na míře snahy, kterou do vztahu chcete vložit.

Zábava nejen během karantény. Vyzkoušejte s partnerem sexting

Vztahy a sex

Poznejte svůj jazyk lásky

Pokud jde o udržení dlouhodobého vztahu naživu, důležitou roli sehrává i tzv. jazyk lásky. Doktor Gary Chapman vytvořil celkem pět typů jazyků lásky, které ukazují, jakými způsoby lidé zažívají a projevují lásku.

Pět jazyků lásky aneb Jak lépe porozumět svému protějšku

Vztahy a sex

Pokud poznáte partnerův či partnerčin „styl“, může vám to v mnohém pomoci. V opačném případě nebo při nedostatečné snaze to může vztahu naopak ublížit.

Obecně řečeno – pochopení vlastního jazyka lásky, stejně tak jako vašeho protějšku, vám pomůže najít zkratky vedoucí k lepší komunikaci, čímž budete dostávat i více lásky a intimity ve vztahu.

Přitažlivost a touhu lze znovu probudit

Nesoustřeďte se jen na fyzickou stránku přitažlivosti a sexu, radí Norénová. I když vás partner možná přitahoval i proto, jak vypadal, přitažlivost mívá několik vrstev a závisí u ní na mnoha různých věcech.

Tajemství přitažlivosti aneb Jak zvýšit svou atraktivitu na základě vědeckých poznatků

Vztahy a sex

Některé lidi přitahuje, jak se protějšek směje, jiné jejich „vůně“, další činy a to, jak je partner zahrnuje pozorností. Právě soustředěním se na dané maličkosti se můžete dostat z negativní spirály, ve které v poslední době vidíte třeba jen negativní vlastnosti partnera.

„Vztahy jednoduše vyžadují pozornost a energii, aby zůstaly zábavné a naplňující. Jakmile toho dosáhnou, můžete znovu prožít ono spojení prvních společných dnů. Možná ne v takové míře jako na začátku, ale dost na to, abyste byli šťastní a spokojení,“ dodává na závěr Norénová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vztahy mění naše chování

Součástí zdravého vztahu by měla být i přes velkou zamilovanost schopnost udržet si svou individualitu. I přes velkou snahu se ale řada lidí v dlouhodobějším...

Výběr článků

Načítám