Hlavní obsah

Jak se vypořádat s toxickými členy rodiny

Novinky, Bohumila Kunertová

Když se řekne toxický vztah, je pravděpodobné, že nepůjde o nic pozitivního. Toxické mohou být nejen vztahy milostné, ale i ty rodinné. Jak rozpoznat toxického člena rodiny, a jak se s jeho chováním vypořádat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jakkoli si všichni přejeme, aby naše rodinné vztahy byly poklidné a se všemi jsme vycházeli co nejlépe, ne vždy se to splní. Hádky a různé konflikty bývají v mnoha rodinách více než časté.

To ale neznamená, že musí jít automaticky o toxický vztah. Pokud se tak děje čas od času, není na občasných roztržkách nic špatného, stejně jako v milostných vztazích. Důležité je ovšem umět se i po konfliktu s dotyčnými opět usmířit.

Pokud je ale ve vaší blízkosti někdo, kdo vás poměrně často a opakovaně uráží, shazuje, kritizuje, případně jinak dehonestuje, a vy se po setkání s ním cítíte vyčerpaně a bezmocně, už se o toxického člena rodiny pravděpodobně jedná.

Podle čeho poznat, že jste uvízli v toxickém manželství

Vztahy a sex

Toxický člověk se rovněž vyznačuje tím, že se kvůli němu cítíte vinni i za věci, které jste třeba vůbec neudělali. Máte-li s podobnými členy v rodině podobnou zkušenost, je třeba to řešit. Jinak vás jejich chování brzy zničí.

Jednoduše je třeba se postavit k problému čelem. Nejlépe tak, abyste vyřešili problém, ale nezničili váš vztah.

Dejte najevo, jak se cítíte

Vyhraďte si prostor pro sebe a dotyčného, se kterým chcete mluvit, a v klidu mu vysvětlete, jaká je situace a co se vám na ní nelíbí. Je totiž docela možné, že dotyčný ani neví, že vám svým chováním ubližuje, uvádí server Yourtango. Pak se to dá poměrně jednoduše vyřešit. Ne vždy to ale bývá tak lehké.

Vytvořte a prosazujte své hranice 

Pokud dotyčný nepochopí, co mu sdělujete, nebo bude své chování zcela popírat, vytvořte si hranice, které důsledně dodržujte.

Proč je tak těžké opustit toxický vztah

Vztahy a sex

Může jít například o nastavení témat, která s dotyčným nebudete vůbec probírat. Je to běh na delší trať, ale pokud se toho budete striktně držet, dotyčný si pravděpodobně časem uvědomí, že jsou věci, které se vám nelíbí, a možná je začne i sám řešit.

Zvažte návštěvu terapeuta

Pokud dotyčný nazná, že je třeba potíže mezi vámi řešit, ale neví jak, nebo to bude dělat nevhodně, zkuste zvážit návštěvu terapeuta – oba společně. Odborník dokáže po osvětlení situace lépe nahlížet na celou problematiku, případně i krotit emoce při vysvětlování, co je špatně.

Dvanáct varovných signálů, které odhalí toxického partnera

Vztahy a sex

Odstřihněte ho 

Není-li dotyčný ochoten jakkoli svůj přístup k vám změnit, je někdy lepší ho ze svého života zcela ostřihnout, případně ho alespoň na čas držet dál od sebe.

I tady platí, pokud se vám to povede, ale budou vás kvůli tomu sžírat negativní pocity, nebojte se vyhledat odborníka. Ten vám pomůže pochopit, že to byl správný krok, a že nejdůležitější je mít úctu k sobě i druhým, ne jim ubližovat.

Je pravda, že se to snáze říká, než dělá, především u členů rodiny, ale je to mnohdy jediný způsob, jak se z celé situace nezbláznit. Uvědomte si, že vaše zdraví a pohoda mají být vždy na prvním místě. A rodina by měla být místem, které vám bude skýtat bezpečí a nebude vám v ní nikdo ubližovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám