Hlavní obsah

Jak reagovat, když si kamarádka stěžuje na svou váhu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální postava bez faldíků je snem nejedné ženy. Když hubnutí nejde tak, jak by si dámy přály, ulevují si alespoň tím, že se svěřují kamarádkám. I jejich podpora je při hubnoucím procesu potřebná. Stejně jako může vhodná věta při hubnutí pomoci, ta nevhodná může naopak uškodit. Existuje vůbec nějaká ideální situace, jak se jako kamarádka v dané situaci zachovat?

Foto: Profimedia.cz

Upřímnost nade vše. Budete se jí držet i v případě, když si bude kamarádka stěžovat, že je tlustá?

Článek

Dobrá rada špatně pojatá může napáchat víc škody než užitku, i ta od nejlepší kamarádky. Jak se ale zachovat, když si žena stěžuje své spřízněné duši, že je tlustá?

Jak se zachováte vy? Budete opatrně souhlasit a doporučíte kamarádce nějakou vyzkoušenou dietu, nebo jí jednoduše řeknete, že vypadá dobře i s kily navíc, případně budete taktně mlčet?

Podobné otázky si kladli i odborníci z univerzity of Waterloo. Rozhodli se tedy zjistit, jak to ve skutečnosti je. A to nejen co se upřímnosti týče, ale i vlivu na to, zda stěžující si žena vůbec začne hubnout.

Výsledky jsou poměrně zajímavé. Odborníci zjistili, že ve všech směrech je mnohem účinnější tzv. zlatá střední cesta. Tedy říci kamarádce, že vypadá stále dobře, ale bez jakéhokoli dalšího hodnocení nebo samotného zmiňování její váhy. I když to mnohdy není tak docela pravda.

Malá, ale užitečná lež 

A proč to tedy vůbec říkat? Zaprvé už jen proto, že kamarádce řeknete to, co chce tajně slyšet. A to i když sama ví, že má kila navíc. Jenže právě tahle malá lež ji většinou uklidní natolik, že v sobě najde mnohem více odhodlání opravdu se sebou něco dělat a hubnout.

„Pokud chcete být za každou cenu upřímní a doporučit vašim blízkým hubnutí, budiž, i to je dobře. Ale popravdě řečeno. Pokud by měli sami dostatek odvahy, už by to udělali dávno, a nestěžovali by si na aktuální stav,” uvedla pro Daily Telegraph univerzitní asistentka Christine Logelová, která se na výzkumu podílela.

V rámci studie byli dobrovolníci rozděleni do tří skupin, každá odpovídala na dotazy ohledně váhy, navíc různými způsoby.

Jedna ze skupin se zaměřila na optimistickou stránku věci – tedy že i s několika kily navíc žena stále vypadá dobře. Druhá pak záměrně vyvíjela tlak na to, aby stěžovatelka něco podnikla a začala hubnout. A poslední skupina se pak v reakci na hubnoucí stížnosti zcela vyhýbala jakémukoli hodnocení ženiny hmotnosti.

Z porovnání jasně vyplynulo, že nejúčinnější je, pokud se při odpovědi vyhnete jakékoli zmínce o váze. Tedy žádné proslovy typu „i ta kila navíc ti sluší” nebo naopak „měla bys asi začít cvičit a něco zhubnout”.

„Jednoduše to vypadá, že v rámci společenského chování není přijatelné jakkoli zmiňovat váhu ženy. I když víme, že má nadváhu, a rady myslíme dobře,” upřesnila Logelová. „Kamarádka, ale i třeba jiný člen rodiny, jistě okolo sebe slýchá dost narážek na svou váhu, nemusí a také nechce to slyšet i od vás,” dodává.

Společenský tlak na dokonalost 

Studie ale poukázala i na další, a to velmi znepokojující fakt. Jak moc jsou lidé, většinou pak právě ženy, náchylní k tomu, podléhat společenskému tlaku na dokonalost. A to i co se postavy a váhy týče.

Rozhodně tomu nepomáhá neustálý pohled na superhubené a někdy až vychrtlé modelky, které na nás koukají z obálek časopisů či internetových magazínů.

Závěrečná rada odborníků proto zní. Chcete-li být šťastná, obklopujte se lidmi, kteří vás nebudou kritizovat kvůli maličkostem. Kteří vás podpoří a nebudou vás škatulkovat podle toho, jak vypadáte. To je cesta k tomu, být spokojená sama se sebou. A také cesta, jak dosáhnout svého cíle – třeba při zdokonalování postavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám