Hlavní obsah

Jak poznat, že se váš vztah nachází ve slepé uličce

Novinky, lin

Každý vztah si prochází různými životními fázemi. Od počátečního zamilování, přes pravou lásku, až po možné vzájemné odcizení. Jak poznat, že vaše společná cesta již nikam nevede a je na čase se v životě ubrat jiným směrem?

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy jde vztah podle plánů.

Článek

1. Trávíte spolu méně času

Na začátku vztahu spolu lidé obvykle chtějí trávit každou sekundu. Poznávání toho druhého je přece tolik vzrušující. V průběhu vztahu tyto touhy sice mohou blednout, ale vždy by vám mělo být s partnerem příjemně.

Pokud máte pocit, že si užíváte více čas o samotě a partnerovi se dokonce dlouhodobě úmyslně vyhýbáte, je na čase se zamyslet, jestli takový vztah má do budoucna cenu.

2. Cítíte se apatičtí

Jedním ze základních aspektů každého vztahu je společné sdílení pocitů a emocí. Pokud máte pocit, že ve vás partner nevyvolává žádné emoce a vy se vůči němu cítíte apatičtí, vsaďte na komunikaci a promluvte si o tom. Dlouhodobá apatie je pro vztah smrtelnou zbraní.

3. Nepřitahuje vás

„Sexuální touha může přicházet a odcházet. Pokud se například hádáte, je dost pravděpodobné, že vás choutky na sex absolutně míjí,“ říká terapeutka Susan Edelmanová pro Woman´s Day. Fyzická intimita je nicméně ve vztazích velmi důležitá, je součástí láskyplného souznění a dlouhý výpadek lásce škodí.

Vaginismus: sexuální problém, který může rozbít vztah

Vztahy a sex

4. Nepřipadá vám výjimečný

Pokud vám osoba, se kterou jste v romantickém vztahu, nepřijde výjimečná a v jistém ohledu speciální, je dost pravděpodobné, že berete svůj vztah jako samozřejmost.

„Partneři, kteří jsou v láskyplném vztahu, si svých protějšků považují a neberou je jako něco samozřejmého,“ říká rodinný terapeut Stephen J. Betchen a dodává, že pokud máte pocit, že váš partner je jen další ryba v moři, pak již do něj nejspíš nejste zamilovaná.

5. Nemyslíte na něj

Je naprosto normální, že se vám na čas vypaří z mysli kamarádi či vzdálení příbuzní. U partnera je to ale zcela něco jiného. Pokud na něj nemyslíte, když nejste spolu, je to známka toho, že vám nechybí.

Pět jednoduchých tipů, jak oživit vztah

Styl

6. Nedostatek respektu

Každý, kdo je ve vztahu, si zaslouží dvě věci. Lásku a respekt. Pokud ze vztahu zmizí úcta, je vysoce pravděpodobné, že bude docházet k větším a častějším hádkám a vzájemnému odcizení.

„Pokuste se zjistit, co stojí za ztrátou vašeho či partnerova respektu. Komunikace je opět základ. Pokud se vám vzájemně nedaří, poraďte se s odborníkem,“ radí Edelmanová.

7. Nechcete na tom pracovat

Zatímco výše zmíněné známky odcizení lze s trochou snahy odstranit, poslední bod je řešitelný jen obtížně. Pokud totiž jeden nebo oba z partnerů nechtějí vzájemně na vztahu pracovat, pak jeho akcie nejsou příliš výnosné.

Zamyslete se proto nad tím, jestli opravdu chcete zůstávat v nefunkčním vztahu, nebo se rozhodnete dát šanci něčemu novému.

Reklama

Související témata:

Související články

Gaslighting - nebezpečná forma manipulace

S různými druhy manipulace se můžeme setkat dnes a denně. A zatímco některé druhy dokážeme hravě rozpoznat, jiné nám zůstávají skryté. Jedním...

Výběr článků

Načítám