Hlavní obsah

Jak na sex při menstruaci nahlížejí odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex během menstruace patří k tématům, o kterých se ve společnosti příliš nemluví. Vše je dáno velmi intimní povahou celého aktu i stereotypem, který praví, že během menstruace bychom se neměly sexu oddávat. Jak ale na milování během menstruace nahlížejí odborníci? A opravdu bychom se na sedm dnů měly zříct sexu?

Foto: Profimedia.cz

Sex během menstruace - jak na něj nahlížejí odborníci?

Článek

Když se řekne sex během menstruace, většina lidí odmítavě zakroutí hlavou. Přesto se najdou páry, které se sexu nevyhýbají ani během partnerčiny menstruace.

Podle gynekoložky Lucky Sekhonové není sex během menstruace jakkoliv nebezpečný. Pouze je důležité myslet na ochranu, která nejen ochrání penis před menstruační krví, ale také zabrání případnému otěhotnění.

„Mnoho lidí se domnívá, že při menstruačním sexu je nulová šance, že dojde k oplodnění vajíčka. Ale i v tomto případě existuje možnost, že k oplodnění dojde,“ varuje expertka na reprodukční zdraví Alyssa Dwecková.

Zároveň by partneři neměli zapomínat na to, že menstruační krev může při nechráněném sexuálním styku fungovat jako přenašeč pohlavních chorob.

Web Very Well Health upozorňuje, že při nechráněném sexu během menstruace je vysoké riziko přenosu HIV nebo hepatitidy. Změny v pochvě během menstruace také mohou způsobit, že žena je náchylnější k infekcím. Pokud se tedy rozhodnete pro menstruační sex, rozhodně nezapomeňte na kondom.

Potencionální výhody menstruačního sexu

Ať už se během menstruace oddáváte sólovému nebo partnerskému sexu, v obou případech se můžete těšit ze silného vyvrcholení.

„Při orgasmu se uvolňuje mnoho hormonů, které způsobují potěšení a zlepšují náladu. Kromě toho působí jako ‚lék‘ na menstruační křeče, bolest hlavy, nespavost a další symptomy, které doprovází menstruaci,“ zdůrazňuje gynekoložka Sekhonová pro Well and Good.

Nejčastější dotazy ohledně menstruace

Zdraví

Ve společnosti také panují domněnky, že menstruační sex zkracuje délku mensesu. „V tomto ohledu ale nebylo provedeno dostatečné množství klinických studií, které by tuto teorii potvrdily,“ dodává sexuální koučka Sarah D‘Andreaová.

Další výhodou menstruačního sexu je skutečnost, že partneři nepotřebují lubrikační gel. „Spousta žen nemá mnoho přirozené lubrikační tekutiny. Pokud tedy máte menstruaci, stává se menstruační krev náhradou za lubrikační gel,“ říká D‘Andreaová.

Sex bez stresu

Láká vás představa sexu během menstruace? V takovém případě si nejprve promluvte s partnerem a zjistěte, zda na toto téma nahlíží obdobným způsobem.

„Někteří muži toho o menstruaci příliš neví, a tak je menstruační sex může zbytečně přivádět do rozpaků,“ říká Alysa Dwecková a dodává, že je nesmírně důležité, abyste s partnerem byla v tomto ohledu na stejné vlně. Je naprosto zbytečné, abyste ho do menstruačního sexu přemlouvala nebo nutila.

Jak změny v našich životech ovlivňují menstruační cyklus

Zdraví

Pokud partner s menstruačním sexem souhlasí, vyplatí se, když postel pokryjete tmavým ručníkem. Díky tomu ochráníte ložní prádlo od menstruační krve. Stejně tak je výhodné, když se s partnerem přesunete do sprchy, kde menstruační krvácení splyne s kapkami vody.

V případě, že se silného krvácení stále obáváte, vyčkejte na tzv. light days, tedy dny, kdy je menstruace slabší. Podle odborníků nastávají light days zhruba po třetím až čtvrtém dnu menstruace.

Reklama

Související témata:

Související články

Orální sex je lákavý i riskantní

Některým mužům připadá orální sex hodně atraktivní. Stále populárnější je hlavně mezi mladými lidmi a lidmi středního věku. Zažívá podobně expanzívní vývoj...

Výběr článků

Načítám