Hlavní obsah

Kdy je sexu z pohledu zdraví a psychiky příliš

Nejen na začátku vztahu je obvyklé, že si partneři plnými doušky vychutnávají sexuální aktivity. Pokud se právě nacházíte v této líbánkové fázi, možná vás napadla jednoduchá otázka – kolik sexu je příliš mnoho?

Foto: Profimedia.cz

Problém nastává v okamžiku, kdy se ze sexu stane povinnost.

Článek

Na začátku každého vztahu cítíme, že chceme s partnerem trávit hodiny nejen povídáním, ale také intimním sbližováním. Dobrou zprávou podle sexuologů je, že v případě partnerského i sólového sexu neexistuje žádná horní hranice sexuální frekvence. Pokud se tedy ptáte, zda můžete mít sex každý den, pak je odpověď sexuologů jasná. Můžete!

Za tuto skutečnost můžeme poděkovat mnoha přirozeným výhodám sexu a následného orgasmu.

„Při sexuální aktivitě se v našem těle uvolňuje spousta neurotransmiterů a neurohormonů, které nám prospívají. Konkrétně můžeme hovořit například o dopaminu nebo oxytocinu, díky kterým cítíme propojenost s partnerem i obrovský příliv štěstí,“ říká sexuoložka Nan Wiseová a dodává, že podobné účinky má na naše tělo také masturbace.

Každodenním sexem ku zdraví

Rozhodně to ale neznamená, že sex má pouze krátkodobé pozitivní účinky.

„Každodenní dávka intimity zlepšuje náladu, zvyšuje sebevědomí, snižuje hladinu stresových hormonů, a dokonce zvyšuje sexuální motivaci a touhu,“ vysvětluje sexuální terapeutka Shannon Chavezová.

Snít o sexu je zdravé

Styl

To znamená, že čím více sexu máte, tím více budete po partnerovi toužit. Vše je způsobeno tím, že při pravidelném sexu dochází k zvýšení testosteronu nejen u mužů, ale také u žen. „Pravidelný sex doopravdy podporuje zdravou sexuální touhu a přispívá k tzv. vyváženému emočnímu systému,“ tvrdí Wiseová.

Zároveň platí, že díky pravidelnému sexu máte více prostoru k prozkoumání toho, co se vám v posteli nejvíce líbí a co vás vzrušuje. „Sex není jenom o pohlavním styku nebo orálních hrátkách. Myslím, že existuje mnoho dalších způsobů, které můžete s partnerem vyzkoušet a probádat,“ říká Wiseová pro Well and Good.

A v neposlední řadě je pravidelný sexuální styk dokonalým kořením partnerského vztahu. „Každodenní sex udržuje jiskru ve vztahu, zvyšuje intimitu a podporuje pocit propojenosti s partnerem,“ míní sexuolog Gerhard Poppel.

Na co při každodenním sexu nezapomenout?

Ano, výhod každodenního sexu je nespočet. Přesto platí, že byste se k pohlavnímu styku neměla za žádných okolností nutit. Pokud tak učiníte, snadno se ze sexu stane povinnost, která nepovede k uvolnění nebo radosti.

„Jakmile budete přistupovat k sexu jako k nutné každodenní rutině, dříve nebo později ovládne sexuální styk nuda, což je něco, co při sexu nechce nikdo z nás zažívat,“ říká vztahová koučka Shula Melamedová.

Méně známé erotogenní zóny, které by váš partner neměl ignorovat

Vztahy a sex

Stejně tak si člověk musí uvědomit, že každé tělo je jiné. Jakmile pocítíte, že každodenní sex překračuje vaše fyzické či duševní limity, snižte sexuální frekvenci. „Za každých okolností musíte respektovat hranice svého těla,“ říká sexuální terapeutka Chavezová.

Pokud je pro vás každodenní sex náročný po fyzické stránce, pak si dejte nejen sexuální pauzu, ale také se poohlédněte po šikovných pomůckách, které vám následný sex usnadní. „Nic nebrání tomu, abyste si k ruce vzala lubrikační gel nebo sexuální pomůcku. Zároveň můžete zlepšit svou fyzickou kondici pravidelným cvičením,“ tvrdí Chavezová.

Každodenní sex může ovlivnit také vaši emocionální stránku. V tomto ohledu se vyplatí, když budete naslouchat svým emocím a nebudete se zbytečně nutit do něčeho, na co například nemáte náladu. Namísto sexu se můžete s partnerem věnovat rozvoji emocionální intimity, která je pro vztah neméně důležitá.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat, když se váš partner nerad líbá

Je to nejjednodušší způsob, jak někomu projevit lásku i náklonnost. A zároveň je to akt, u kterého automaticky předpokládáme, že ho dělají všechny páry. Ve...

Pěkné zážitky jako recept na lepší sex

Jak u sebe nebo u partnera oživit chuť na sex? Co v něm změnit nebo vymyslet nového, abychom si ho zase víc užívali? Tyto a další podobné otázky bychom si měli...

Výběr článků

Načítám