Hlavní obsah

Virtuální sex považuje za nevěru polovina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde jsou hranice nevěry? Je automaticky spojená „jen“ se sexem? Tyto a další informace vyhodnocoval průzkum agentury STEM/MARK. Objednali si ho filmaři pro potřebu propagace úspěšné norské romantické komedie Joachima Triera Nejhorší člověk na světě.

Trailer k filmu Nejhorší člověk na světěVideo: Aerofilms

 
Článek

Z průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že chování svých partnerů posuzujeme daleko přísněji než vlastní. Nejčastěji se to týká flirtování, sdílení důvěrností, povídání si v posteli a časté virtuální komunikace.

Do kin v březnu

Snímek vstoupí do českých kin 17. března. Jeho hlavní hrdinka Julie hledá své místo ve světě. Je na první pohled ve spokojeném a harmonickém vztahu se starším komiksovým výtvarníkem Akselem.

Jenže jí něco chybí a naplno si to uvědomí, když se na večírku seznámí s okouzlujícím Eivindem. Stráví spolu noc hrami na intimitu, kdy balancují na tenké hraně mezi věrností a nevěrou, a nad ránem se s čistým svědomím rozloučí.

Foto: Aerofilms

„Chtěl jsem si položit otázku, kde jsou hranice věrnosti. Co znamená být nevěrný? Julie a Eivind se snaží spolu něco podniknout, spíš než udělat něco vyloženě sexuálního. Ve všech těch filozofických otázkách ohledně našeho monogamního rámce jako ‚co se smí‘ a ‚co už ne?‘ je jistý humor. Julie a Eivind nedělají nic špatného a zároveň všechno, co dělají, je špatné,“ říká o výrazné pasáži ve filmu režisér Joachim Trier.

Věříme si. Alespoň někteří

Podařilo se jim hranici nevěry nepřekročit? Na to se v průzkumu na téma nevěra zeptala agentura STEM/MARK.

Podle více než poloviny Čechů a Češek se nevěry dopustili. Sex je jasnou nevěrou podle téměř všech dotázaných (94 procent) a dvěma třetinami je chápán jako ta nejzávažnější forma.

Situace / aktivita považovaná za nevěruU sebe (%)U partnera (%)
Sexting6980
Záměrný dotyk s erotickým podtextem5772
Profil na seznamce / v seznamovací aplikaci5066
Povídání si v posteli4768
Flirtování, lichocení, hodně pozornosti třetí osobě4166
Sdílení intimních tajemství3961
Schůzka, drink, o kterém partner neví3753
Častá komunikace prostřednictvím technologií2747

Virtuální sex, kam patří třeba posílání zpráv se sexuálním obsahem, považuje za nevěru 51 procent Čechů a Češek a téměř stejné množství respondentů (49 procent) za nevěru označuje i velmi blízký vztah s třetí osobou, ve kterém na sex nedošlo.

Více než polovina Čechů a Češek (54 procent) také tvrdí, že se nevěry nedopustili, a téměř stejně (52 procent) z nich věří, že nikdy nebyli podvedeni.

K nevěře se naopak přiznalo 36 procent dotázaných (20 procent podvedlo jednou, 16 procent opakovaně). Muži si pak častěji myslí, že jsou nevěrnější ženy, zatímco ženy si častěji myslí, že jsou nevěrnější muži.

Anketa

Je pro vás nevěra partnera/partnerky spojená pouze s fyzickým sexem?
Ano
20,7 %
Ne
58,9 %
Záleží na konkrétní situaci
20,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 440 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám