Hlavní obsah

Jak moc otcové ovlivňují vztahy svých dcer

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Role otce ve výchově dětí je velmi důležitá. Ovlivňuje nejen jejich dětství, ale i jejich budoucnost. Zatímco pro chlapce je táta velkým vzorem, od kterého se učí nejrůznějším dovednostem včetně sociálních vazeb, pro dívky je otec jakýmsi zrcadlem, od kterého se učí vztahu k opačnému pohlaví a zároveň si díky němu uvědomují hodnotu svého ženství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud dívky mají to štěstí, že mají ke svému otci pozitivní vztah a považují ho za spolehlivého, důsledného, stabilního, a tedy i toho, kdo jim dal pocit bezpečí a sebejistoty, je vysoce pravděpodobné, že totéž budou vyžadovat i od ostatních mužů.

Naopak pokud se otec chová neuctivě, nelze se na něj spolehnout, je agresivní, inklinuje k závislostem, má problémy si udržet práci, má manipulativní sklony či prostě svou rodinu opustil a nejeví o ni zájem, může dcera trpět pocity méněcennosti a také může považovat takové projevy partnera za normální.

Vztah otec–dcera je podle vědců naprosto jedinečný, a ať už je jakýkoliv, vždy má přímý dopad na volbu partnera dívky, její očekávání od vztahu a názory na lásku.

Marek Herman: Výchova dítěte se musí odmakat

Děti

Podívejte se s námi na způsoby, jak tátové ovlivňují budoucí vztahy dcer.

1. Podporující otec

Otec, který své dceři dává neustále najevo, že je tu pro ni, stejně tak jako pro svou ženu, dává své dceři velkou naději a víru v to, že sama jednou najde taky takového muže a vybuduje si s ním hezký a funkční vztah.

„Přítomnost otce a jeho cit pomáhá dívkám uvědomit si potřebu podpory, důvěry a blízkosti ve vztazích, které pro ně budou určující i v jejich budoucnosti,” vysvětluje na svém blogu psychoterapeutka Marni Feuermanová.

Na zdravotní potíže dětí může mít vliv i vyšší věk otců, varují vědci

Děti

2. Nepřítomnost otce

Pokud dcera vyrůstá bez otce, ať už z důvodu rozvodu, opuštění, nemoci, uvěznění apod., vždy jí to ubližuje. Jednak poté méně důvěřuje druhým, pak ji také často sužuje nejistota při vytváření partnerských vztahů.

Navíc mnohdy neví, co má očekávat od zdravých partnerských vztahů a co je ještě přijatelné či nepřijatelné při zacházení s druhým.

„Absence mužského vzoru se může odrazit i na tom, že dívky začnou s intimním životem dříve než jejich vrstevnice, případně častěji střídají sexuální partnery. Výjimkou není ani strach vázat se, obavy z opuštění či extrémní nejistota ve vztazích,” upozorňuje psycholožka Mária Tóthová Šimčáková.

Zejména v případech úmyslného opuštění dívky mohou trpět nedostatečnou sebeúctou, trpí strachem, zda jsou dostatečně hezké, milé a celkově dost dobré.

Proč ženy ztrácejí své ženství

Vztahy a sex

3. Emoční strádání

Někdy dcery se svými otci tráví hodně času, přesto k nim nemají blízko, protože jsou si emocionálně vzdálení. Stává se pak, že si tyto dívky hledají i stejně emocionálně nedostupné partnery. Ve svých vztazích se pak necítí bezpečně a spokojeně.

Emoční nepřítomnost otce může být dána užíváním návykových látek, ale i workoholismem či narcistickými rysy apod.

4. Vztah otce a matky

Dívčinu budoucnost velmi ovlivní i to, jak otec zachází s její matkou. Pokud je dívka svědkem mnoha negativních interakcí mezi otcem a matkou, pak může mít ve své budoucnosti strach z podobných chyb a také poté může postrádat schopnost důvěřovat svým vlastním vztahům.

Nestabilní vztahy a chaos v hlavách dětí

Vztahy a sex

5. Promlouvání otce o sexu a lásce

Většina otců se tématu sexu a vztahů před dcerami vyhýbá. Pokud to překonají a dokážou být v tomto směru upřímní, pak svým dcerám prokážou obrovskou službu.

Jak ukázalo mnoho výzkumů, čím více jsou v tomto směru otcové zapojeni, jejich dcery jsou o to sebevědomější a z pohledu sexuálního chování uvědomělejší. Dokážou se pak i snáze ubránit nechtěnému sexu apod.

Proč by nejen otcové neměli nikdy komentovat hmotnost svých dcer

Děti

Jak se váš vztah k otci může dále projevit na vašich vztazích?

Ačkoliv si dívka v dětství uvědomuje, že má její otec mnoho chyb a jako partnera by nikdy nechtěla stejného muže, často se stává, že si v budoucnosti bude vybírat podobné typy. Vymanění se z těchto vztahových vzorců se pak neobejde bez odborné pomoci.

Proto si vždy na začátku každého vztahu položte následující otázky: 

  • Hledáte někoho, kdo je stejný jako váš otec, anebo hledáte přesný opak svého otce?
  • Co důležitého budete muset ve vztahu změnit či udělat?
  • Co je dle vás schopno váš vztah posunout vpřed?
  • Dokážete se vyhnout neověřeným či iracionálním přesvědčením, jež budou bránit zdravé lásce ve vašem vztahu?

„Ať už vaše odpovědi budou jakékoliv, mějte vždy na mysli, že vztah s vaším otcem bude ovlivňovat vaše vlastní vztahy do té doby, než převezmete za své vztahy a jednání odpovědnost,” upozorňuje Marni Feuermanová.

Je jen na vás, zda si dokážete utvořit zdravý, milující a bezpečný vztah, který bude mít dlouhého trvání.

Reklama

Související témata:

Související články

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Na světě neexistuje snad nikdo, kdo by o svém partnerovi dokázal stále tvrdit, že je dokonalý. Časem se totiž ve většině vztahů začnou projevovat drobné či...

Jak poznat, že vás partner citově zneužívá

Emocionální zneužívání je na rozdíl od toho fyzického daleko méně nápadné. Často se tak stává, že si přátelé, rodina, ale i samotné oběti neuvědomují, že...

Výběr článků

Načítám