Hlavní obsah

Proč by nejen otcové neměli nikdy komentovat hmotnost svých dcer

Novinky, das

Pokud dívky doma od mládí slýchávaly, že jsou tlusté, je vysoce pravděpodobné, že je vyšší hmotnost bude trápit celý život. Z malého problému se tak mohou vyklubat pořádné šrámy na duši, které v konečném důsledku dokážou nadělat na lidském zdraví více škody než samotné nadměrné kilogramy.

Foto: Profimedia.cz

Někdy je lepší o hmotnosti dítěte vůbec nemluvit.

Článek

Podle nejnovějšího výzkumu značky Lab, pokud má otec neustále připomínky k postavě své dcery, pak ji tím poznamenává na celý život. Vlivem neustálých diet, cvičení a následného přejídání se tak dívky dostávají do začarovaného kruhu, kdy hubená období střídají ta tlustá, a ony nikdy nedospějí s vnímáním svého těla k úplné spokojenosti.

„Pokud máte obavy o hmotnost svého dítěte, nekritizujte jej a ani ho neomezujte v jídle. Zkuste mu nabídnout možnost volby, zda chce být v budoucnu zdravé, mít v životě více možností. Celou rodinu pak zapojte do pohybových aktivit. Svému dítěti tak předáte mnohem víc, než neustálým kritizováním,” upozorňuje pro Daily Mail autor studie, profesor Brian Wansink.

Někdy je tedy lepší o hmotnosti dítěte vůbec nemluvit. Stres z této informace totiž může nadělat víc škody než užitku. Podle psychologů, když uvěříte tomu, že jste tlustí, pak vám to z hlavy hned tak někdo nevyžene a je větší pravděpodobnost, že se skutečně stanete obézními.

„Přijmout fakt, že jste obézní, je samo o sobě velmi stresující a nastavení zdravého životního stylu je pak kupodivu mnohem obtížnější. Někdy je tak lepší, když si k tomu všemu jedinec dojde sám a sám si zvolí svůj další životní styl,” dodává doktor Eric Robinson z University of Liverpool.

Reklama

Související články

Co vám děti vzkazují skrz svá selfie

Fenomén selfie zcela pohlcuje sociální sítě. Focení na dovolené, výletech, při zážitcích, cvičení, jídle, s domácími mazlíčky je dnes zcela běžná záležitost....

Kolik pohybu děti opravdu potřebují

Odborníci neustále varují před rostoucím počtem obézních dětí v naší populaci. Podle statistik má jedno z pěti evropských dětí buď nadváhu, nebo je rovnou...

Výběr článků

Načítám