Hlavní obsah

Hormonální antikoncepce se stále vyvíjí, zlepšují se její účinky

Právo, Petr Veselý

Antikoncepční pilulky zažívají další modernizaci. Bude přibývat tabletek s hormony, které se co nejvíc podobají těm v těle ženy. Díky tomu se snižují vedlejší účinky antikoncepce na minimum.

Foto: Profimedia.cz

Moderní antikoncepce snižuje vedlejší účinky na minimum.

Článek

První vlaštovkou je nová hormonální antikoncepce s estradiol valerátem. V ženském organismu se snadno mění na přirozený estrogen. Nový hormon má dvě přednosti.

Je v tabletkách v opravdu nízkých dávkách, protože při jeho přeměně nedochází ke ztrátám jako u dosud používaného ethinylestradiolu. Navíc se maximálně podobá přirozenému estrogenu. Díky těmto dvěma vlastnostem má minimální vedlejší účinky.

Také méně zatěžuje játra, snáz se vstřebává a metabolizuje, tedy rozkládá. Druhým hormonem, který tyto pilulky obsahují, je osvědčený dienogest. Zlepšuje kvalitu pleti a u mladých dívek výrazně snižuje výskyt akné.

„Novou antikoncepci užívá 65 mých pacientek a ani jedna nepřišla, že má nějaké problémy, kvůli kterým by ji chtěla vyměnit za jinou,“ říká MUDr. Vladimír Mulač, soukromý gynekolog z Berouna. „To se mi zatím u žádné jiné antikoncepce nestalo.“

V jiném rytmu

Nové pilulky mají i jiné schéma užívání. Dlouhá léta byl běžný rytmus: 21+7. Při něm žena užívala 21 dnů tabletky s hormony a 7 dnů nic nebo placebo pilulky, tedy bez účinných látek. Na začátku roku se u nás objevila novinka s modelem 24+4.

Antikoncepce s estradiol valerátem a dienogestem jde ještě dál: 26+2. To znamená brát placebo tablety jen dva dny.

Tento rytmus má svůj hlubší smysl. „Pomáhá udržovat vyrovnanější hladinu hormonů,“ vysvětluje doktor Mulač. „Zvyšuje tak spolehlivost antikoncepce a snižuje některé nepříjemné jevy doprovázející její pokles, jako je třeba špinění nebo krvácení během cyklu.

U žen od 18 až do 50 let přispívá i k tomu, že krvácení při menstruaci bývá velmi malé. Ve většině případů můžeme mluvit jen o slabém špinění. To bývá velice vítaný efekt například v období klimaktéria, kdy hladiny hormonů často kolísají.“

Nechtěla trpět jako její matka

Čtyřicetiletá rozvedená dispečerka ze záchranné služby začala nepravidelně krvácet. Protože si dobře pamatovala, jak tyhle potíže ztrpčovaly život její matce, zašla za MUDr. Mulačem, aby jí pomohl.

Tomu se nová antikoncepce osvědčila u řady pacientek, které měly stejné problémy. Navrhl ženě, ať ji také vyzkouší. Váhala. Balení na tři měsíce stojí totiž skoro 1 000 korun. Pak si ale řekla, že to zkusí. A nelitovala.

Myslela, že se jí cyklus bude srovnávat dva až tři měsíce. Jenže problémy zmizely hned s první menstruací. Lékař ji navíc upozornil, že se u malého počtu žen objeví někdy na začátku užívání pocit napětí nebo bolesti v prsou, lehká nevolnost nebo nepatrný otok nohou. Nic z toho ji nepotkalo. Když si našla přítele, ocenila nakonec i antikoncepční účinky pilulek. Třetí dítě ve svém věku a ve své situaci už opravdu nechtěla.

Nečekaný efekt: zlepšují cholesterol

Trend hledat pro nový tip antikoncepce hormony co nejvíc podobné těm přirozeným určitě není ojedinělý. Brzy se dočkáme dalších novinek. Výrobci při tom nechtějí vytvářet v laboratořích novou přírodu. Jejich cíl je pragmatičtější. Snaží se, aby nová antikoncepce měla co nejméně vedlejších účinků a nabídla i další příznivé vlastnosti.

Je to ostatně logické pokračování vývoje. Už od šedesátých let snižují v pilulkách dávky hormonů právě z těchto důvodů. Zároveň si vybírají takové tipy estrogenů a gestagenů, díky kterým antikoncepce získá další příznivé vlastnosti.

Nová antikoncepce s estradiol valerátem a dienogestem má úplně jiný pozitivní efekt. Zvyšuje hodný HDL cholesterol a snižuje ten špatný (LDL). Pro řadu žen to může být vítaná vlastnost.

Vysoký cholesterol a stoupající počet nemocí krevního oběhu jsou dnes nejčastějšími zdravotními problémy v průmyslově vyspělých zemích.

Velké následky malého rizika

Ani u nové antikoncepce nemůžeme vyloučit riziko tvorby krevních sraženin, byť je velice nízké. Vrozenou dispozici k nim může lékař zjistit u pacientky pomocí genetického vyšetření poruch srážlivosti.

Na objednávku gynekologa ho udělají v laboratoři za pomoci stěru ze sliznice v ústech. Vyšetření stojí kolem 1 500 korun. Měly by se o něj zajímat hlavně dívky, jejichž rodiče trápí trombóza nebo podobné problémy se srážlivostí krve. Pokud vyšetření jejich dispozici potvrdí, gynekolog jim nedoporučí hormonální antikoncepci. Jinak riskují zbytečné potíže, a pokud budou mít velkou smůlu, tak dokonce potíže tragické.

Internetová poradna

Na internetových stránkách www.gynekologie.com najdete v kapitole Antikoncepce článek o nových pilulkách. Když kliknete na růžový titulek tak, aby zšednul, objeví se vám zároveň odpovědi na více než padesát dotazů. Prostřednictvím stránek můžete gynekologovi poslat i svůj dotaz.

Další příznivé vlastnosti antikoncepce:

- zlepší stav a kvalitu pleti,

- zmírní problémy, jež některé ženy trápí před menstruací, ale také při ní,

- brání zadržování vody, takže uživatelky nemají pocit nafouknutého břicha, naopak získají dojem, jako kdyby zhubly,

- zmenší potíže s akné, případně s ochlupením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám