Hlavní obsah

Moderní antikoncepce pomáhá udržet štíhlou linii

Novinky, Agáta Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obava, že se po hormonální antikoncepci přibírá na váze, patří k nejrozšířenějším mýtům. Pochází z dob prvních pilulek s vysokým obsahem hormonů, které skutečně vedly k zadržování vody v těle, čímž se zvyšovala i tělesná hmotnost.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální antikoncepce může mít mnoho podob.

Článek

V současných přípravcích kombinované hormonální antikoncepce je estrogenů velmi malé množství, takže s ručičkou váhy prakticky nepohnou. Avšak u citlivějších žen může i nízký obsah estrogenů do jisté míry k zadržování vody v těle vést.

Převratná novinka

Právě opačný účinek však mají nové antikoncepční prostředky obsahující drospirenon. To je jediný hormon z řady gestagenů, který naopak hromadění vody v těle brání (odborně řečeno – má antimineralokortikoidní účinek). Díky tomu nejen pomáhá štíhlou linii udržet, ale je vhodný i při snižování nadváhy kombinací úpravy jídelníčku a cvičení.

 Vzhledem k tomu, že drospirenon zároveň zmírňuje či zcela odstraňuje problémy spojené s takzvaným premenstruačním syndromem, zlepšuje celkově „well-being“. A právě tento pocit „dobré pohody“ je pro úspěšné uchování štíhlé postavy velmi důležitý.

Mnohem důležitější životní styl

„Mnoho žen má tendenci svádět přírůstky hmotnosti právě na antikoncepci. V dnešní době je však v tomto směru rozhodující životní styl – jehož je volba vhodné antikoncepce samozřejmou součástí,“ říká gynekoložka MUDr. Dagmar Makalová.

Upozorňuje také na přirozené změny postavy dané vývojem. Například mladým dívkám se během dospívání tělo teprve formuje do „ženských tvarů“, což trvá nejméně do dvaceti let i déle. Během této doby běžně přiberou tři až čtyři kila, což je normální a vůbec to nesouvisí s tím, že třeba právě zároveň začaly užívat antikoncepční prostředky. Ženy středního věku zase často přibírají v důsledku stresu, špatných stravovacích návyků, snížení pohybové aktivity apod. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám