Hlavní obsah

Existuje šest stylů lásky. Podívejte se, jaký charakterizuje vás

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je mocná čarodějka, kterou není jednoduché kategorizovat. Přesto už staří Řekové popsali šest nadčasových stylů lásky, které bez problému můžeme aplikovat i na současné vztahy. Pokud dokážete poznat, jaký styl lásky vás vystihuje, pak předejdete vztahovým problémům či nepříjemnému pocitu, že s partnerem nejste na jedné vlně.

Foto: Profimedia.cz

Eros, ludus, pragma, storge, mania a agape – šest stylů lásky

Článek

Eros, ludus, pragma, storge, mania a agape – šest stylů lásky, které představili už starověcí Řekové. I když by se mohlo zdát, že jejich pohled na lásku je neslučitelný se současným stylem života, opak je pravdou.

Eros

Podle starověkých Řeků jsou tito lidé romantici tělem i duší, které primárně přitahuje fyzická krása, a zároveň je provází intenzivní zamilovanost. Největším problémem těchto lidí je fakt, že milují pocit poletujících motýlků v břiše. Jakmile eros necítí zamilovanost, rozhodne se vztah ukončit a najít si novou spřízněnou duši, do které bude opět až po uši zamilovaný.

Zároveň s tímto stylem lásky souvisí skutečnost, že tito lidé nepotřebují dlouhodobé „oťukávání“, mnohem bližší jim je, když vztah s novým partnerem ihned prohloubí o intimní rovinu.

Pět věcí, které potřebují ženy od svých mužů každý den

Vztahy a sex

Ludus

Na první pohled příjemní lidé, na druhý pohled „hráči“, kteří lásku vnímají jako herní pole. Bez problému s vámi budou manipulovat, klamat vás, a především budou naprosto nepředvídatelní. To vše jenom proto, aby ve hře jménem láska zvítězili.

Není žádným překvapením, že vztah s ludus partnerem nemá dlouhého trvání a povětšinou skončí dříve, než vůbec začne.

A jak takového člověka poznat? Dejte si pozor na emocionální vydírání, manipulaci i jejich povrchní způsob života. Dále je pravděpodobné, že tito lidé velmi oceňují fyzické atributy partnera, a naopak nikdy nevyzdvihnou jeho chování nebo činy.

Pragma

Jak už název napovídá, tito milenci jsou nenapravitelní pragmatici. Na logiku a rozum spoléhají nejen v každodenním životě, ale také ve chvíli, kdy si hledají životního partnera. V takový moment se často oprostí od citů, a naopak partnera zanalyzují a vyhodnotí, zda je k nim kompatibilní.

I když by se mohlo zdát, že tito partneři se chovají chladně a vypočítavě, nenechte se zmást. Tato prvotní a povětšinou velmi kvalitní analýza způsobí, že si pragmatičtí lidé vyberou opravdu vhodného partnera, se kterým dokážou žít po celý zbytek života.

Údajně pragma partneři vyhodnocují nejen zjevné faktory jako finanční zabezpečení nebo orientace na rodinu, ale také berou v potaz emoční inteligenci a sociální cítění.

Když emoce přerůstají přes hlavu aneb Kdy je vhodné navštívit terapeuta

Zdraví

Storge

Lidé, které vystihuje styl lásky storge, jsou hluboce oddaní partneři. Povětšinou jejich vztah vznikne z dlouholetého přátelství, neboť vedle sebe potřebují parťáka, na kterého se mohou spolehnout. Ve vztazích si také cení důvěry, blízkosti a vzájemné intimity.

Dobrou zprávou je, že pokud žijete s člověkem, kterého vystihuje storge typ lásky, pak vás pravděpodobně čeká spokojený život bez zbytečných eskapád či nevěr. Těžko totiž najdete člověka, který by byl více oddaný lásce a svému partnerovi.

Mania

Není žádným tajemstvím, že emocionální závislost dokáže ve vztahu nadělat pěknou neplechu. Své by o tom mohli vyprávět lidé, pro které je charakteristický styl lásky mania.

Emocionální závislost, neustále ujišťování o vztahu či problémy se žárlivostí způsobují, že jejich vztahy často nefungují a z dlouhodobého hlediska jsou neudržitelné. Jejich problémem jsou také výrazné výkyvy nálad, kdy jeden den partnera vroucně a radostně milují, zatímco druhý den propadají melancholické náladě a smutku.

Sedm znaků, které odhalí vaši závislost na partnerovi

Vztahy a sex

Agape

Jednotlivci, kteří se ztotožňují se stylem agape, cítí ke svému partnerovi bezpodmínečnou lásku. O svého partnera se neustále starají, rozmazlují ho, a především staví do popředí jeho potřeby před vlastními.

Tento způsob chování je naplňuje radostí a spokojeností, a tak se rozhodně nejedná o lidi, kteří ve vztahu trpí nebo se cítí méněcenně. Pokud se navíc najdou dva lidé, jejichž styl lásky odpovídá stylu agape, pak před sebou mají zářnou budoucnost plnou spokojenosti a vzájemného rozmazlování.

Je dobré mít na paměti, že z výše uvedených milostných stylů nás nemusí vystihovat pouze jeden. Možná máme převládající milostný styl, který bude doplněn o prvky z jiných stylů lásky. Zároveň je dobré vědět, že se styly lásky v průběhu let mění, a to na základě našich zkušeností a interakcí s minulými partnery.

Reklama

Související témata:

Související články

Bez bláznivé chemie lásky bychom vyhynuli

„Jaroušku, oženit se musíš z blbosti, z rozumu bys to nikdy neudělal,“ vtipkovala se mnou moje babička. Ostatně i slavný renesanční spisovatel Erasmus...

Výběr článků

Načítám