Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů středního věku se rády milují

– PRAHA

Jako vitamín prý působí na partnerské vztahy láska. Češi ve středním věku si ji zřejmě užívají naplno. Podle průzkumu agentury STEM/MARK je více než 70 procent lidí ve věku od 40 do 65 let se svým sexuálním životem zcela spokojeno. Milují se pravidelně a o sexu se rozhodují rychle.

Článek

Cílem průzkumu bylo podle ředitele agentury Jana Tučka porozumět sexuálním zvyklostem české populace ve středním věku. Výsledky jsou podle něj překvapující zejména v ohledu, kolik lidí si v sexu s dlouhodobým partnerem libuje a jak často. Dvě třetiny respondentů udávají pohlavní styk dvakrát až třikrát týdně.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často máte pohlavní styk?

"Důležitost sexu v partnerském vztahu se sice s věkem snižuje, ale nikdy se nevytrácí. Pro obě pohlaví ve středním věku je nejdůležitější duševní pohoda a soulad mezi partnery. Muži ovšem přikládají větší význam kvalitě erekce, zatímco ženy preferují příjemné prostředí, délku předehry a spíše nesexuální faktory," řekla sexuoložka Taťána Šrámková z Úrazové nemocnice v Brně.

Osmnáct procent mužů a 17 procent žen uvedlo, že jsou se sexem velmi spokojeni. Celkem spokojených je 53 procent mužů a 54 procent žen. Dalších 21 procent mužů a 22 procent žen uvedlo, že nejsou příliš spokojeni. Nespokojených je osm procent mužů a sedm procent žen. Muži mají vyšší potřebu sexu. Podle průzkumu jich má vysokou potřebu 53 procent, zatímco u žen je to 39 procent.

Důležitost falického symbolu

Postavení muže v české kultuře je podle odborníků vnímáno jako dominantní. Polovina žen proto pokládá za iniciátora pohlavního styku muže. Podle sexuologů je zároveň v podvědomí českých mužů zakotven "falický symbol" a muž je považován za "donátora sexu".

"Muži považují penis schopný ztopoření za symbol mužnosti, přirozené síly a vitality. Poruchy erekce často vedou ke snížení sebehodnocení, pocitům viny, úzkosti, strachu ze styku i ze ztráty partnerky až k depresím," uvedla Šrámková. Zároveň upozornila, že jen deset až 15 procent mužů žádá léčbu.

Z odpovědí respondentů vyplývá, že o sexu se rozhodují poměrně rychle. Od prvního pomyšlení do uskutečnění aktu neuplyne většinou déle než třicet minut. Zhruba polovina respondentů realizuje své rozhodnutí do deseti minut.

Důvodem poklesu spokojenosti se sexuálním životem ve vyšším věku jsou často nemoci. U mužů od 60 do 65 let hraje značnou roli erektivní dysfunkce, kterou trpí 53 procent respondentů.

Anketa

Jak často máte pohlavní styk?
Denně
13,9 %
Obden
16,1 %
Jednou až dvakrát týdně
43,2 %
Každý druhý týden
8,1 %
Jednou měsíčně
5,2 %
Méně častěji
13,5 %
Celkem hlasovalo 1708 čtenářů.

Reklama

Související články

Španělům na sex stačí dvaadvacet minut

Průměrný pohlavní styk trvá Španělům průměrně dvaadvacet minut, což ale není na úkor kvality, protože jsou se svým sexuálním životem víceméně spokojení....

CVVM: Do manželství se hrnou častěji ženy

Více než tři čtvrtiny (81%) svobodných žen touží uzavřít manželství, u svobodných mužů je tato potřeba nižší, pouze 64 procent mužů by rádo řeklo své nebo...

Výběr článků

Načítám