Hlavní obsah

Doteky a jejich tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doteky lze označit jako komplexní styl řeči těla, kterým ostatním lidem předáváme mnoho jemných zpráv. Lze jimi vyjádřit své pocity, nálady, ale i ovládat druhé. Jaké typy rozeznáváme?

Foto: Profimedia.cz

Dotek – jednoduché gesto, které dokáže vyjádřit mnohé.

Článek

Doteky patří mezi neverbální komunikační prostředek, kterým předáváme beze slov mnoho signálů do svého okolí. Jsou součástí dalších typů řeči těla, jako jsou obličejová gesta, výraz obličeje, pohyby očí či těla.

Profesor Stanley E. Jones a zakladatelka poradenské organizace Yarbrough Group Elaine Yarbroughová již před více než 30 lety klasifikovali různé způsoby, jakými lidé formou doteků komunikují. Rozdělili je do pěti hlavních kategorií.

Pozitivní doteky

Používají se k signalizaci náklonnosti, lásky či sexuálního zájmu. Zcela zřejmými příklady je objímání blízkých osob nebo držení se za ruce. Existují ale i rafinovanější projevy, jaké představují hlavně při flirtování jemné doteky na paži či kolen osob sedících vedle sebe.

Skrytá síla lidského objetí aneb Proč nám tolik chybí

Zdraví

Hravé doteky

Zahrnují jakoukoli formu doteku, která není vážná a obvykle se dotýká osob, které máme rádi – jde zejména o lechtání nebo i předstíraný hravý boj s někým blízkým, vysvětluje pro Psychology Today profesor Ronald E. Riggio, odborník na organizační psychologii. Je rovněž autorem mnoha knih a odborných článků v oblasti vedení, organizační či sociální psychologie.

Ovládací doteky

Jde o takové doteky, které mají přimět někoho něco udělat. Typickými příklady je vyvedení osoby z místnosti, případně doteky snažící se upoutat pozornost – chycení za ruku nebo přiložení prstu na rty ve snaze dotyčnou osobu umlčet.

Mazlení a doteky jsou pro malé děti nezbytné

Děti

Rituální doteky

Mezi ně patří veškeré formy pozdravů – podání ruky, políbení na tvář atd. Spadají mezi ně ale i sepjaté ruce při modlitbě, kontakt během tance, ale také doteky při loučení.

Dotek orientovaný na nějaký úkol

Jde o specifické doteky, které mají přímou souvislost s nějakým úkolem – například, když pomáháme starší osobě zvednout se ze sedadla, pomoc při přecházení silnice, ale také „vedení ruky“, když chceme někomu ukázat, jak provést nějaký úkol či úkon.

Existují i další důkazy o síle doteků. I pozitivní jemný dotek může mít na člověka výrazný vliv. Odborníci to například testovali na situacích, kdy chtěli, aby dobrovolníci dodržovali určitá pravidla nebo například darovali peníze na dobrou věc. Když je o nějakou z věcí žádali nebo ji předkládali, jemně se dotýkali paže některých lidí. U nich pak bylo pravděpodobnější, že konkrétní věc udělali.

Jednoduché gesto, které vztah činí pevnějším

Vztahy a sex

Výzkum v rámci restauračních zařízení pak dokonce zjistil, že pokud se například číšník při obsluze jemně dotkne zákazníka, může tak podvědomě zvýšit hodnotu spropitného, které mu dá.

Různé typy doteků mohou rovněž mnohé napovědět o síle partnerského svazku. Páry, které se často drží za ruce nebo okolo ramen dávají jasně najevo své pouto a všem ukazují „my jsme pár“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám