Hlavní obsah

Diskuze, které by měl vztah ustát, pokud má mít šanci na delší trvání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálé dohadování s partnerem je známkou špatného vztahu. Nikdy se nehádat tak možná přijde mnohým jako lepší varianta. Vztah zcela bez hádek je ovšem velmi vzácný, a ani on nebývá příliš zdravý. Zlatá střední cesta je tak umění konstruktivní debaty, díky které zvládnete vyřešit nejedno zásadní téma důležité pro budoucnost vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Některé hádky mohou vztahu prospět. Ilustrační foto

Článek

Během první partnerské hádky mnoho lidí propadá panice. Možná proto, že se stydí za vyjádření nesouhlasu, někdy i kvůli tomu, že nevědí, jak účinně při konfliktu „bojovat“. Je ale třeba vědět, že konstruktivní partnerské rozepře dokážou nejen spoustu věcí vyřešit, rovněž také naznačují, že se partneři ve vztahu navzájem respektují, tvrdí pro Yourtango spisovatelka Laura Lifshitzová.

A je také dobré vědět, že jsou témata, o kterých by se měli partneři umět „konstruktivně pohádat“ a řešit je. O kterých je řeč?

Směr, kterým se ubírá vztah

Ideálním výchozím bodem na počátku vztahu je, když chcete oba „jít” stejným směrem. Pokud to tak ale náhodou hned není, a vy v počátcích bojujete s tím, na čem se shodnout, i tak je to dobré znamení – jste totiž oba ochotni napřímo řešit vlastní názory.

Shodli jste se, že se brzy sestěhujete? Skvělé. Pokud ne, i tak nevadí. Občasný konflikt nemusí hned znamenat krach vztahu. Nesmí se ale opakovat a přerůstat v líté boje.

Téma rodiny

Na široké téma rodiny vzniká mnoho partnerských hádek. A to nejen o založení vlastní, ale i o tom, jak vycházet s rodiči či dalšími příbuznými.

Stanovení hranic, jak si oba představujete zapojení vlastních rodin do vašeho vztahu, je proto zásadní. Konstruktivní „hádka” v tomto případě stojí za to.

Velmi křehké rodinné vztahy aneb Co dělat, když vám vadí partnerova rodina

Vztahy a sex

Osobní prostor 

Každý vztah je jako tanec, tvrdí Lifshitzová. Oba se snažíte najít společné kroky, jak vzájemně vycházet, ale také zároveň existovat jako samostatný jedinec. Všichni se vyvíjíme a měníme, i když jsme v páru, říká.

Důležité je umět si konstruktivně stanovit hranice, jak být ve vztahu a přitom si zachovat svou identitu. Měli byste se cítit součástí páru, a přesto být stále svobodní. Ve zdravém vztahu páry ctí potřeby toho druhého být nezávislý.

Jak protějšku sdělit, že potřebujete víc prostoru

Vztahy a sex

Sex

Dalším častým tématem vztahových rozporů je sex. Pokud se o něm hádáte na denní bázi, rozhodně to zdravé není. Občasné diskuze na toto téma, hlavně v dlouhodobějších vztazích, jsou ovšem prospěšné, a hlavně potřebné.

Načasování, frekvence, rozmanitost – to všechno jsou věci, o kterých se lidé ve zdravém vztahu otevřeně baví, protože nemají potřebu před sebou cokoli skrývat. Mluvit o svých i partnerových potřebách a nacházet společná řešení je jednoduše zdravé.

Komunikační dovednosti, které vylepší váš sexuální život

Vztahy a sex

Peníze

I peníze patří mezi častá témata hádek, bohužel právě kvůli nim se mnohé páry rozhádají natolik, že tím vztah zabijí. O penězích je třeba se vzájemně bavit a umět si i „dupnout” ve chvílích, kdy je to potřeba (partner utrácí ze společného účtu za nesmysly – vy platíte vše potřebné ze svého a on si za své užívá atd...).

Pokud se peníze stanou každodenní bitvou, je to náznak větších potíží ve vztahu. Čas od času je to naopak zdravé.

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

Společenský život

Je rovněž tak běžné se umět konstruktivně a klidně i trochu víc nahlas pobavit o tom, jak často chcete vídat své přátele, jak moc se různí lidé podílejí a budou podílet na vašem společenském životě i životě vašeho partnera.

Pokud to umíte řešit věcně a jednoduše, bez náhlého osočování a vyčítání, je taková diskuze v počátcích vztahu naprosto v pořádku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám